sâmbătă, 11 iunie 2011

sinucidere asistata, eutanasie sau viata?

E razboi, Saul impreuna cu fii sai Ionatan, Abinadab si Malchi-Sua sunt in lupta. Insa filistenii se pare ca au fost prezenti la toate antrenamentele si israelitii dau bir cu fugitii din fata lor. Sunt omorati pe Muntele Gilboa multi dintre ei.
Filistenii l-au localizat pe Saul si au facut din el tinta de tras cu arcul. Si au tras nimerindu-l de multe ori in asa fel incat Saul e ranit grav. Lupta e crancena, orgoliul lui Saul e ranit grav, trupul ii sangereaza. Isi roaga servitorul, soldatul lui considerat mana lui dreapta sa il ucida. Acestuia insa ii tremura maduva in oase si nu il ucide. Saul e si mai suparat cand vede ca acest slujitor refuza ordinul dat de el si pe deasupra mai si tremura de frica. Isi aseaza sabia si se arunca. Servitorul vazand gestul lui Saul, face la fel. Si .... cred ca Saul a murit.
Aflu apoi ca Ionatan si fratii lui au murit, ca lui Saul i s-a taiat capul si filistenii l-au luat sa il puna in casa idolilor lor iar trupul i-a fost atarnat pe zid la Bet-Sanul alaturi de cele ale fiilor sai.
Pana in dimineata asta am crezut ca asa a murit Saul. Numai ca in 2 Samuel capitolul 1 mai aflu ceva. Totdeauna am crezut ca Saul a murit cand s-a aruncat in sabie si ca acel slujitor il minte pe David.
Saul apeleaza la slujitorul lui sa il omoare. In termeni mai sofisticati se numeste sinucidere asistata. Acest slujitor refuza ordinul dat de seful sau si are doua motive: unul e ca ii era teribil de teama si in al doilea rand, Saul era unsul Domnului. Cum sa se atinga de el?
Este o diferenta intre sinucidere asistata si eutanasie. In prima, personal decizi sa iti pui capata zilelor insa vrei sa ai pe cineva langa tine. La eutanasie, decizi sa lasi pe altii sa iti curme viata medicamentos sau cu diverse substante. Viata e un dar, un dar ce il am de la Dumnezeu. El decide cand sa mor. De aceea sinuciderea asistata sau nu si eutanasia sunt considerate pacate, razvratire impotriva Lui Dumnezeu.
Debutul lui Saul ca si rege in toata gloria se face Iasbesh cand filistenii le cerusera barbatilor supunere si ochiul drept scos. Cand Saul aude asta, cheama tot Israelul la lupta si ii inving pe filisteni, o invigere cu rasunet. Gestul lui Saul nu e uitat de oamenii de acolo. Cand afla ca trupul lui Saul si al copiilor sai sunt atarnate de amaliciti si filisteni pe zidul cetatii Bet-Sanul, acestia marsaluiesc noaptea si iau trupurile de acolo, aducandu-le la Iasbesh si ingropandu-le cum se cuvine.
Stiu despre Saul ca e unsul Domnului, ca desi a cazut, desi nu si-a recunoscut vina, nu s-a pocait, el tot unsul Domnului ramane. Se arunca in sabie insa nu moare .... Efectiv esueaza atunci cand se sinucide. Slujitorul a crezut ca Saul a murit insa ... nu moare. Dumnezeu isi implineste promisiunea Lui pana la ultima litera. Samuel ii spusese lui Saul ca va muri de mana filistenilor, a celor netaiati imprejur. Servitorul care era cu Saul era evreu, taiat imprejur si nu il omoara. Saul nu moare nici cand se arunca in sabie. Insa apar amalecitii care erau in alianta cu filistenii in acest razboi si ajunge tanarul acela langa Saul. Il striga pe tanar sa vina langa el, sa stea cu el si sa il omoare.
Din nou aceeasi cerinta, sa stea cu el si sa il omoare. Numai ca acest amalecit il asculta si il omoara. Ii ia corona si bratara de pe brat - insemnele regale - si i le aduce lui David. Oare ce-o fi fost in capul lui? Ca-l va face David print? David il intreaba cum de a ridicat mana peste unsul Domnului? Ordona sa fie omorat.
Saul vrea sa se sinucida pentru ca durerea fizica e mare, vrea sa se sinucida ca sa nu fie ucis de filisteni, de netaiati imprejur desi stie ca de mana lor va muri. Orgoliul e mare. Nu vrea sa constientizeze ca greseste, ca pacatuieste, nu isi cere iertare pentru pacatele lui, nu se pocaieste pentru ele ... refuza sa foloseasca harul si timpul in care i se acorda acesta.
Cand vin valuri de necaz si durere ca un tsunami peste mine imi doresc sa mor. Imi doresc sa se termine totul, sa dispar ... si gata. Nu-mi pun problema ca Domnul nu vrea asta. Uneori nici nu mai cred ca Dumnezeu mai poate face ceva, ma mai poate scoate de acolo si ... imi doresc sa mor. Si ... nu mor.
Traiesc in vremuri imbibate in har cand stiu ca oricand pot veni la Dumnezeu sa imi cer iertare pentru tot ce-am gresit, cand pot primi iertarea prin Christos, cand pot sa mor fata de moarte si sa am viata si nu orice fel de viata ci din abundenta chiar aici pe pamant. Sinuciderea asistata sau nu, eutanasia inseamna de fapt lipsa credintei.
Insa ... pot sa ma bucur de viata, de viata din abundenta si sa fiu asistenta/ul celor ce isi iau viata langa mine. Nu le spun ca Christos e Cel ce da viata, Cel ce schimba statutul de mort in om viu, Cel care a murit pentru pacatele mele si ale lui/lor ca sa avem viata. Indiferenta, tacerea, nepasarea mea inseamna sa fiu asistent/a la sinuciderea celor de langa mine.
Imi stiu trecutul si nu e unul de poveste, nu e unul glorios. Nu mai stiu de cate ori mi-am dorit sa mor, sa se termine totul, sa dispar ... crezandu-ma stapana vietii mele. Nu mai stiu de cate ori L-am minimizat pe Dumnezeul meu crezandu-L incapabil sa schimbe lucrurile din viata mea. Eram un mort ce se considera viu si duhneam a moarte ... Insa Christos in indurarea Sa s-a atins de mine si cu o dragoste inegalabila, de nedescris m-a schimbat, m-a adus la viata, mi-a dat viata din viata Sa, mi-a iertat trecutul, m-a facut un om nou desi sunt inca in acest trup in care simt durerea - uneori mai intensa decat mi-am inchipuit vreodata.
Fizic voi muri insa spiritual voi trai pentru ca Christos a invins moartea pe crucea de pe Golgota, a murit pentru pacatele mele ca eu sa fiu iertata, curatita, sfintita. Nu am nevoie de sinucidere asistata sau nu, nici de eutanasie orice ar veni pentru ca am viata si Datatorul Vietii e in mine, cu mine si eu sunt in Mana Lui.

3 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

Saul era în vârstă de treizeci de ani, când a ajuns împărat, şi a domnit doi ani peste Israel.
Domnul te trimisese, zicând: ,Du-te, şi nimiceşte cu desăvârşire pe păcătoşii aceia, pe Amaleciţi; războieşte-te cu ei până îi vei nimici’.
Saul a răspuns lui Samuel: „Am ascultat glasul Domnului, şi m-am dus în calea pe care mă trimitea Domnul. Am adus pe Agag, împăratul lui Amalec, şi am nimicit cu desăvârşire pe Amaleciţi;Apoi Samuel a zis: „Adu-mi pe Agag, împăratul lui Amalec.” Şi Agag a înaintat vesel spre el, căci zicea: „Negreşit, a trecut amărăciunea morţii!” Samuel a zis: „După cum sabia ta a lăsat femei fără copii, tot aşa şi mama ta va fi lăsată fără copii între femei.” Şi Samuel a tăiat pe Agag în bucăţi înaintea Domnului, la Ghilgal.
Saul mi-a zis: ,Cine eşti?’ I-am răspuns: ,Eu sunt Amalecit.’ Şi a zis: ,Apropie-te dar, şi omoară-mă; căci m-a apucat ameţeala, măcar că sunt încă plin de viaţă.’ M-am apropiat de el, şi l-am omorât....
concluzia simpla :
pe cine nu-l lasi să moară nu te va lăsa să trăeşti adica pe întelesul tuturor: Saul n-a ucis pe îmaratul amalecitilor Agag ...Saul ucis de un nemernic de amalecit... când vei lăsa păcatul în viaţa ta vei fi nimicită de păcat!

cella spunea...

Lia,
esti o minune stii nu?
Multumesc ca ai decis sa ne spui si noua din experienta ta. Uite asa mai crestem si noi ;)

cella spunea...

Si chiar un amalecit l-a omorat ...
Un netaiat imprejur cum i-a zis Samuel.