duminică, 26 iunie 2011

exista iertare!

"Nu mai exista nici o sansa pentru mine! Asta e! Iadul ma asteapta! De fapt, viata intreaga acum mi-i un iad."
"Nu mai exista iertare pentru mine!"
"Legea e lege, am pacatuit, am gresit ... "
Mi se rupe inima cand aud expresiile astea ... Efectiv nu pot sa nu intreb: "cum adica nu mai exista iertare? Cine spune ca nu mai exista? Atunci Christos degeaba a murit?"
"Da, a murit insa eu am facut-o lata, am gresit ... Tu nu intelegi? Nu mai exista iertare pentru mine!"
Greseala, pacatul poate fi adulter, curvie, pornografie, alcoolism, droguri, tutun, furt, diverse vicii ... Imediat in fata oamenilor esti catalogat: fara sansa. Gata! Esti terminat.
Notiunea de har stiam ca este atribuita Noului Testament, lui Isus. In Vechiul testament nu ar exista asa ceva. Numai ca nu e asa deloc. Viata lui David dovedeste asta. Discutia dintre David si Natan imi arata clar ca harul este aratat si in Vechiul Testament.
In 2 Samuel 12 Natan il confrunta pe David. Si, el recunoastea: "am pacatuit!" Cand spune asta, el recunoaste ca a gresit in fata lui Dumnezeu, in fata oamenilor. Pacatul a rupt relatia dintre el si Dumnezeu. Din cauza acestei rupturi i se uscau oasele, se framanta si nu avea somn, pofta de mancare ... nimic nu mai era bun.
A vazut, poftit, placut, dorit, avut si apoi a mancat amar pe paine. Cam 9 luni de zile s-a framantat. In 9 luni de zile te usuci de numa ... Nopti nedormite, nici o pofta de nimic, nimic nu mai e bun, nimic nu iti place, nimic nu te mai bucura, nu mai ai curaj sa vii inaintea Lui Dumnezeu, realizezi ca esti departe de El ... putin spus departe ... El nu mai este de partea ta, nu te mai ajuta, nu te mai asculta, nu te mai bucura, nu te mai mangaie .... nu mai esti ascuns in El. Oricine, orice, te poate lovi, rani, desfiinta. Oricand, oriunde esti lovit si nu mai este nimeni care sa te scape, ajute, sa-ti tina partea. Viata-i un iad si iadul e-n viata.
Natan ii aduce o veste buna: "Domnul ti-a iertat pacatul." (2 Samuel 12:13). Dar ... David nici nu ceruse asta... Dupa legea lui Moise trebuia sa moara. Incalcase cateva legi: poftise nevasta aproapelui, curvise, mintise, ucisese ... Trebuia sa moara ... Dar ce spune Natan? E iertat? Ce? "Domnul ti-a iertat pacatul si nu vei muri."
Exista iertare? Exista speranta? Exista o a doua sansa?
Da exista! Consecintele pacatelor si le-a purtat. Copilul moare, imparatia luata, nevestele luate, blestemat, fugarit, haituit din nou ... Dar este iertat.
Stiu oameni care spunand: "imi pare rau!" cred ca gata, totul s-a sters. De-acum totul e ca si nou. Insa nu e asa. David nu spune: imi pare rau si ca bolovanul se duce drept in balta facand-o lata din nou. Termenul de pocainta nu suna modern, stilat, intelectual sau mai stiu eu cum. Insa pocainta conform dex-ului inseamna regret. Si, cand regreti ceva nu o comiti din nou si din nou. Inseamna ca greseala te-a afectat atat de mult pe tine si pe cei din jur, incat a rupt relatia dintre tine si Dumenzeu si cu nici un chip nu vrei sa mai faci asta. Si, de acolo de unde esti sa te intorci inapoi spre iertare, har, Christos.
Uneori, oamenii nu iti mai acorda nici o sansa ... insa nu asa face si Dumnezeu. El este singurul care nu intoarce spatele celui ce isi cere iertare si i-o acorda prin Christos. Pilda fiului risipitor este unul pasajele care ma ajuta sa imi ridic ochii spre cer, sa imi cer iertare, sa stiu ca gasesc indurare, har. Am fost moarta insa acum sunt vie. Prin Christos primesc iertarea, eliberarea, viata.
Da! Exista iertare!
Da! Mai exista o sansa pentru mine. Nu e de la oameni ci de la Dumnezeu! Christos mi-o acorda. A murit pe crucea de la Golgota ca eu sa fiu vie, sa am viata.
Exista iertare!

http://www.flickr.com/photos/rashna-evil903/5771858149/sizes/l/in/photostream/
Am gasit o melodie care cred ca exprima foarte bine sentimentele lui David.
Tefiloh Leoni
(Prayer of an Afflicted)
Tefiloh Leoni ki-iaatof
(Prayer of a distressed when lapses)
Velifnei HaShem ishpoj sijo
(And I regret to shed its HaShem)
HaShem shimoh tefilati
(Oh HaShem heard my prayer)
Veshaveati eleija tabo
(And let my cry come to You)
Al-taster paneija mimeni
(Do not hide your face from me)
Beiom tzar li
(On the day of my distress)

4 comentarii:

Misu Radovici spunea...

Tocmai ai primit un pumn de pietricele de incurajare.
Le poti ridica de aici ... http://ahandfullofdreamsaheartfullofgod.blogspot.com/2011/06/pietricele-de-incurajare-daruite.html

cella spunea...

Multumesc frumos Misu ;)pentru pietricele de incurajare, pentru incurajarea de dinainte de pietricele ...

Misu Radovici spunea...

:bow1: ... my pleasure ... always ...
Oricum iti multumesc pentru tot ceea ce scrii/postezi ... chiar daca pentru tine de multe ori pare de neinteles ... pentru unii din noi ... e ... de cele mai multe ori ... raspunsul perfect ... la ceea ce asteptam raspuns ...
TY!

cella spunea...

Misu ... ai dreptate, de multe ori neinteles de mine, Tata isi face lucrarea.
Asa cum stie El.
Cu cine stie El ;)