joi, 9 ianuarie 2014

Dar, ce e dincolo de aparenţe?

Sunt tentată să judec oamenii, să mă comport cu ei în funcţie de aparenţe. Habar nu am de ce însă dau credit mai mare unui om dacă arată bine. Cumva am aşteptări înalte de la acea persoană ... indiferent de funcţia pe care o are, de locul de muncă, de responsabilitatea ce i s-a dat. M-am fript rău de tot cu asta însă tentaţia tot rămâne.

Nu am habar deloc de politică ... mintea mea e prea mică ca să o pot pricepe însă dacă mă duc la alegeri, atunci vreau ca persoana ce o aleg să arate bine, să aibe trăsături conturate bine, să aibe nişte haine acătării, să aud de la alţii că a terminat o şcoală, vorbeşte bine româneşte ... Mă pricep să judec, să critic, să fac observaţii despre cel ce vorbeşte, să mă leg de cuvintele lui ca să îmi dau seama dacă a avut traume, decepţii, depresii, dacă e cult sau nu, dacă are şcoala vieţii sau nu.

Ce se ascunde însă dincolo de aparenţe? Mi-am luat-o în freză cu vârf şi îndesat pentru asta. Surprizele curg lanţ când deschide gura persoana ce arată bine, e bine îmbracată iar şocul vine şi mai mare văzându-i viaţa.

Isaia scrie despre Braţul Domnului, Mesia, Copilul ce se va naşte din fecioară, Robul Domnului. El descrie cu lux de amănunte şi cum va arăta ... exact ca un rob. Nu va fi frumos, nu-şi va întoarce nimeni capul după El. Din punct de vedere fizic ... nu va fi nimic frumos deloc. Nu va avea aere de vedetă, nu va vrea locul din faţă, nu se va băga ca musca-n lapte peste tot, nu va vrea funcţii însă va vorbi şi îi va iubi pe oameni aşa cum nu a făcut-o nimeni.

Tot în Isaia găsesc ca Fiul Lui Dumnezeu este numit Cel Minunat. Păi daca aşa zice Isaia ... mă aştept ca pe scenă să apară un personaj minunat de frumos, deştept, arătos, excelent vorbitor, cu alură atletică, cu un vocabular vast ... şi aşteptările curg. Era aşteptat un Rege ... iar regii de regulă se nasc la palat nu într-un grajd.

Era aşteptat Mesia, Salvatorul, Eliberatorul, Cel Minunat, Cel Promis, Cel aşteptat ... dar când a venit, nu L-a recunoscut mai nimeni din cauza aparenţelor. Din punct de vedere fizic nu corespundea cu ceea ce ei visau. Însă nici politic, nici religios nu pica pe aşteptările lor.

De ce însă să îi judec pe evreii vremii lui Isaia şi ai Lui Isus Christos = Yeshua HaMashiach întrupat? Eu cum m-aş fi aşteptat să fie? Până şi vestea bună o trec prin filtrul aşteptărilor mele ...

De ce numai Ana si Simion L-au recunoscut încă de pe când era Prunc?
De ce numai câţiva L-au acceptat ca Mesia?
De ce puţini acceptă salvarea dată de El, prin El?

Pentru că mulţi ştiau teoretic profeţiile însă puţini Îl cunoşteau pe Cel ce făcuse profeţiile.
Pentru că toţi ştiau de Mesia însă puţini au fost dispuşi să treacă de aparenţe şi de aşteptările lor.
Pentru că pare prea uşor, prea simplu, prea cum nu îşi închipuie ei.

Şocant să crezi că unul fără nimic atrăgător poate fi Mesia.
Şocant să crezi că unul ce ştie Legea însă te duce dincolo de ce credeai tu, de ceea ce îţi impune tradiţia e Mesia.
Şocant să vezi că Cel ce îşi spune Mesia nu vrea să fie rege, să facă eliberarea poporului de sub romani, să se implice în politică, să ţină discursuri electrizante ...

Ei aşteptau un altfel de Mesia.
Ei şi-au creionat altceva in minte.
Dumnezeul Lui Avraam, Isaac şi Iacov nu poate să îşi trimită Fiul pe pământ arătând aşa. Ştiau Isaia 52:13- 53:1-12.
De ce a fost aşa?
Ne explică Pavel, evreul, fariseul, cel ce ştia Scriptura şi interpretările ca pe Tatăl nostru.
"6 Totuşi ceea ce vorbim noi printre cei maturi este o înţelepciune, dar nu a veacului acestuia şi nici a conducătorilor acestei lumi, cărora li se va pune capăt, 7 ci vorbim despre înţelepciunea tainică a lui Dumnezeu, care a fost ascunsă şi pe care Dumnezeu a destinat-o, înaintea veacurilor, pentru gloria noastră.

8 Nici unul dintre conducătorii acestei lumi n-a înţeles-o, pentru că, dacă ar fi înţeles-o, nu L-ar fi răstignit pe Domnul slavei.

9 Totuşi, aşa cum este scris: „Nici un ochi n-a văzut, nici o ureche n-a auzit şi la mintea omului nu s-a suit ceea ce a pregătit Dumnezeu pentru cei care-L iubesc.“

10 Dumnezeu însă ne-a descoperit aceste lucruri prin Duhul, pentru că Duhul cercetează totul, chiar şi lucrurile adânci ale lui Dumnezeu." 1 Corinteni 2:6-10

Pot pierde multe în viaţă din cauza aparenţelor.
Pot pierde oameni de valoare care să mă ajute să cresc, să mă deştept, înţelepţesc.
Pot pierde mustrări sau încurajări, mângîieri din partea Domnului pentru că nu îmi place faţa şi aparenţa celui ce le rosteşte.
Pot pierde mântuirea pentru că nu îmi place ambalajul.
Pot pierde cerul pentru că nu e la nivelul aşteptărilor mele.

Dar, ce e dincolo de aparenţe?

2 comentarii:

A.Dama spunea...

Mi-e greu sa citesc intrebarea asta. :)
Cred ca, din cauza aparentelor, am ratat o discutie cu un inger. De-atunci ma rog sa-l mai trimita Cel de Sus... Si sa-l re-cunosc.
De fapt, blocajul este foarte simplu si logic. Ceea ce e nelogic e sa ai la fata locului o intelegere adanca a ceea ce e dincolo de ce izbeste privirea.
Si daca cerem asta cu insistenta, daca staruim sa vedem dincolo de aparente, macar pentru staruinta noastra ne va face hatarul asta.

cella spunea...

Dar vreau sa vad ceea ce e dincolo de aparente?
Cred asa trebuia sa termin :D