miercuri, 22 septembrie 2010

atunci si acum

M-am tot intrebat de ce erau inebuniti fariseii cand Isus vindeca bolnavii? De ce ii trimite Isus pe cei vindecati la preot? Ce insemna vindecarea? De ce se supara Isus pe cei ce vindeau in targul sau piata de la Templu? De ce spune despre Templu ca e o pestera de talhari? De ce se face atata caz de Templu? De ce cuvintele Lui Isus efectiv ii scotea din minti pe farisei? Dar, de unde aflau ei tot despre ce vorbea si facea El? De unde stiau ei cu lux de amanunte expresiile, faptele?
Ca sa priceapa si mintea mea cam cum erau fariseii astia mi-i usor sa ii aseman cu un soi de paparazzi sau politie ideologica. Oamenii astia erau atat de convinsi ca ceea ce cred si fac e bine si e spre binele tuturor incat sunt in stare sa se urce oriunde si sa orice loc e bun ca sa asculte, sa vada, sa ia notite si sa faca fotografii. Sunt in stare sa mearga pana la capatul pamantului dupa tine numai sa iti gaseasca ceva din care sa faca titlu cu litere de tipar pe prima pagina a ziarelor vremii.
Aveau legi si regulamente pentru cei ce veneau cu idei crete, cu cei ce se dadeau profeti si revolutionari, cu cei ce incercau sa demonteze integritatea lor ca natiune. Iar Isus cu o nonsalanta de neinchipuit incalca tot ce simboliza pentru ei imaginea si ideea de identitate nationala. Vindeca in ziua Sabatului si se declara Domn al Sabatului, face din cel bolnav un om ce are dreptul sa intre in societate si nu oricum ci cu drepturi depline.
Ei visau un exil, o eliberare, o restaurare ca popor nu o scindare de idei si nu un revolutionar de asta.
Pe "oamenii de afaceri" de la Templu ii da afara intr-o maniera deloc emancipata si ii numeste talhari si hoti iar de Templu zice ca e "pestera de talhari". A lovit in simbolul national, in inima identitatii lor .... pfoailei ...
Am incercat sa gasesc un echivalent al zilelor noastre si ma gandeam la Catedrala Neamului sau la Mitropolia Moldovei de aici de la noi. Cum ar reactiona oamenii daca Isus ar fi contemporanul nostru?
Dar, Isus nu a venit sa destabilizeze identitatea nationala asa cum credeau ei. El a venit sa anunte exilul si restaurarea lor ca natiune insa .... planul Lui nu era cel visat de farisei. Vindeca, ierta pacatele, manca si participa la petreceri cu oricine, spunea ca Imparatia Lui Dumnezeu este pentru oricine .... Fostii leprosi, fostele curve si prostituate, vamesi, oameni care nici nu erau considerati a avea vreun drept ii gaseai acum pe langa Isus avand drepturi, fiind fericiti si participand la petreceri ... Deja era prea mult .... Preotii ii vedeau pe cei vindecati si le confirmau vindecarea, dandu-le statutul de om sanatos si redandu-le sau doar dandu-le dreptul de intrare sau reintrare in comunitate.
Imi place sa merg pe langa Isus si sa vad barbatii astia ce par a fi sanatosi la cap, se enerveaza de zici ca le crapa venele de la gat vazandu-L ca ii accepta pe toti, ca pune mana pe leprosi, ca mananca cu oamenii ce pana mai adineauri nici macar nu aveau drepturi in comunitate, se simt acceptati de Isus, iubiti si sunt fericiti. In sfarsit sunt si ei oameni, ca ceilalti iar fericirea lor inebuneste patura fariseica.
Dimineata, in Faptele Apostolilor citeam ca dupa pogorarea Duhului Sfant tot mai multi preoti acceptau pe Isus ca Hristos, ca Domn si Mantuitor. Dupa inviere, dupa inaltare, dupa ce Duhul Sfant coboara pe pamant se face si pentru ei lumina si ... ma intreb cum au reactionat fariseii ca oricum ei stiau si ce misuna pe si sub pamant.
Dar pentru mine azi, ce simboluri sunt mai importante decat Dumnezeu insusi? Ce traditii sunt mai presus de Dumnezeu? Crap de furie cand aud ca unii sunt vindecati, devin cetateni in comunitatea Lui Dumnezeu pentru ca eu nu visam pentru ei asa ceva ....?
Nu vreau sa arunc cu piatra in ei pentru ca vad in mine fariseism si desi nu mi-i impregnata identitatea nationala atat de puternic, ma fac foc si para cand suntem numiti tigani, hoti, considerati prosti, sclavii sau robii multora din tarile mai dezvoltate ale Europei sau lumii. Le gasesc defecte cat ai zice peste si tornada de invective sta gata sa loveasca. 
Am decis sa cred ce scrie in Biblie si am decis sa probez eu pe propria piele daca e adevarat ce spune El. Dovedit si nu o singura data, e adevarat, e valid ce scrie in Biblie. Am devenit Printesa a cerului, fiica Lui Dumnezeu infiata prin cruce. Mi-am semnat singura si nesilita de nimeni actele de adoptie iar mostenirea ma asteapta ACASA. 
Si vreau ACASA la TATA!
imagine preluata de pe http://www.flickr.com/

Niciun comentariu: