Citeam povestea lui Isaac cum s-a casatorit cu Rebeca si am inceput sa pun intrebari parintilor mei: cum se poate asa ceva? Asa se va intampla si cu fratii mei? Cum sa se duca altcineva sa caute o fata pentru un baiat? Si daca nu se plac? Si daca se vor certa? Si daca "nu merge"?
In cultura noastra este inaceptabila ideea asta, acum nici nu se mai pune problema pentru ca relatiile ocazionale, aventurile sunt preferate casatoriei. Si totusi, de unde ideea asta de casatorie?
In gradina Edenului a fost creat omul si Dumnezeu a vazut ca nu era bine ca omul sa fie singur. Adam nu era singur, era cu Dumnezeu si avea toata animalele pe langa el. Insa la nivel uman, nu avea cu cine impartasi din ganduri si sentimente asa ca, a fost adormit si din coasta lui a fost creata femeia. Diferita ca forma si structura insa completandu-l perfect. Se spun bancuri si glume mai proaste sau mai putin proaste despre aceasta tema insa implinirea la nivel uman a lui Adam si-a gasit-o in Eva. Crearea lor, ca si cuplu, a avut loc intr-o gradina, un cadru bine determinat cu tot ce le trebuia la indemana ... nu in desert, nu la Polul Nord sau Sud ...
Dar cum a acceptat Isaac o femeie pe care nu o cunostea? Cum s-a ajuns aici? In Geneza 24:10 - 27 este descris amanuntit acest fapt. Avraam era batran si bolnav, banuiesc ca s-a framantat destul inainte de a-l trimite pe cel mai de incredere slujitor al lui in Haran, la ai lui, ca sa ii gaseasca o sotie lui Isaac. Prietenul lui Dumnezeu isi cheama slujitorul, testat de-a lungul anilor pentru vrednicie si trimis intr-o misiune cruciala. Cred ca saracu Eliezer a tremurat ca varga pana la Haran si tot intr-o rugaciune a tinut-o. Ne e relatata rugaciunea lui si semnul ce l-a cerut de la Dumnezeu. Si, rugaciunea lui Avraam si a lui Eliezer e implinita. Se gaseste fata dispusa sa plece de acasa in necunoscut, cu un slujitor ca sa fie sotia unui tanar (Isaac avea 40 de ani) melancolic si pe deasupra deprimat dupa moartea mamei lui.
Am fost tentata sa il judec tare pe Isaac, sa nu dau doi bani pe el pe faptul ca nu a fost in stare sa plece cu Eliezer ca sa isi aleaga sotia. Apoi cand Rebeca a fost adusa, se spune ca ea l-a magaiat pentru pierderea mamei sale. ... ce fel de barbat e asta de jeleste pe maica-sa in acest fel? Avraam e mai tare ca ficioru-su? Mai cu capul pe umeri?
Dar Isaac nu e Avraam. El nu a fost un luptator, un razboinic. A fost agricultor, a destelenit pamanturi, a inventat sistemul de irigatii, gradinaritul .... era un muncitor, un om harnic insa daca nu lupta cu sabia ca si Greuceanu asta nu inseamna ca nu face nici macar doi bani.
Ideea de petit ajunge mai tarziu in istorie sa faca victime enorm de multe, s-a ajuns la un fel de sclavagism si inca se mai practica in multe tari din vest. Se invart bani cat nu imi pot eu inchipui, se fac afaceri, se impart teritorii cu astfel de aranjamente matrimoniale. Copile de la 10 ani in sus, rar sa ajunga la 14 sau 15 ani sunt date in casatorie barbatilor de diferite varste, ranguri, pozitii, bogatii, unii din ei sunt mai batrani decat bunicii acestor copile. Sunt adevarate tragedii ce se petrec in ziua de azi, pe pamant nu pe luna.
Rebeca a facut ceva ce fusese prevestit odata cu prezentarea Evei lui Adam: "va lasa pe mama si pe tatal sau". Oricat de dornica de aventura era aceasta fata, banuiesc ca si-a pus intrebari cu duiumul. Nu stiu ce a facut-o sa plece la Isaac. Nu cred ca bogatia pentru ca nici taica-su nu cred ca era un coate goale in Haran.
Eliezer ii povesteste de Avraam, de rugaciunea lui, de semnul cerut, de faptul ca ea este implinirea semnului. Realizeaza ca fara ca ea sa aibe habar, doi oameni, unul din ei e prietenul Lui Dumnezeu si celalalt e slujitorul prietenului se roaga si cer o sotie si un semn prin care sa se arate cum sa fie aleasa acea sotie. Dintr-o data, ea face parte dintr-un plan, mai mare decat isi poate ea inchipui. Dumnezeu o alesese pe ea din sutele de fete din Haran ... sau poate erau mai mii.
Daca dragostea nu mai e valabila in zilele noastre, de ce atunci inca se mai produc filme romantice, de ce mai vezi oameni indragostiti, de ce unii prefera sa ramana inapoiati si sa fie fideli unui legamant in casatorie? De ce mai intemeiaza un camin ca cel din gradina Edenului?
Oricat s-ar incerca ingroparea adevarurilor scripturii, se pare ca groparii trebuie sa recunoasca ca aceste adevaruri nu mor ci mereu ies la suprafata cu mai multa tarie si trainicie. Dragostea, realtia, rolurile diferite si completarile ce sunt puse in barbat si femeie raman valabile cele din Eden, de la creatie. Si ce a facut Dumnezeu ramane in picioare: relatie, legamant, dragoste, incredere, camin, binecuvantare.
Imaginea e preluata de pe http://www.flickr.com/photos/simonpurdy/3068042248/.
3 comentarii:
Vreau sa ma refer doar la doua aspecte care nu concorda cu adevarul biblic .
1.Omul nu a fost creat in interiorul gradinii Eden , ci in afara ei , lucru deloc de neglijat.
( Geneza 2:7-8).
2.Abia dupa ce lui Adam i s-a facut un ajutor pe masura , deci abia dupa ce a fost creata Eva , Dumnezeu a zis : "...va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa..." , lucru de asemenea de neglijat .( Geneza 2:22-24).
Nu comentez implicatiile celor doua aspecte , las la aprecierea cititorilor .
Anonim,
multumesc pentru interventie.
As aprecia daca nu ti-ai mai uita numele data viitoare cand scrii un coment.
implicatiile celor doua asptecte sunt simple... sa ne gadile urechile..ne place sa ne asternem in puful teologiei si al corectitudinii iota cu iota si uitam sa mai facem ceva decat sa corectam ce gresesc altii...
Trimiteți un comentariu