joi, 17 iunie 2010

daca vrei sa iubesti pe cineva, poti

Am inceput sa citesc "eu, Isaac ma casatoresc cu tine, Rebeca" scrisa de Ravi Zacharias si, desi mi-am propus sa nu citesc carti despre casatorie, mi-a placut numele si am fost curioasa ce abordare are Ravi la povestea Lui Isaac tinand cont ca nu am o parere asa de buna despre el.
Dragostea este o decizie, o promisiune, tine de vointa, sa vrei sa iubesti. M`a impresionat povestea fratelui sau. Au crescut in India si cand erau destul de mari baietii, s-au mutat in Canada. Fratele lui lucra la IBM si pe la 25 de ani si-a anuntat parintii ca vrea sa se casatoreasca, insa in stil indian. Adica parintii sa ii caute o sotie. Si pentru ca era dificil sa faca parintii asta, au rugat o sora de-a tatalui lor sa dea sfoara in tara India si sa caute o sotie pentru tanarul baiat.
Ravi povesteste ca se prapadea de ras citind scrisorile si vazand fotografiile trimise fratelui sau. Povestea se petrece undeva prin anul 1965. Au triat scrisorile, fotografiile, au ras, insa lista s-a miscorat din ce in ce mai mult pana ce fratele lui s-a oprit la o singura fata cu care a inceput sa corespondeze. Apoi, au vorbit la telefon si au stabilit ca ea e aleasa. Trebuia sa mearga in India. La doua zile dupa ce ajungea familia acolo, fratele lui avea logodna si la doua zile dupa logodna avea loc nunta. In saptamana asta aveau loc doua evenimente importante pentru fratele lui.
A inceput sa ii puna tot felul de intrebari: daca nu iti va placea? Daca in fotografii arata mai bine si in realitate nu e asa cum arata in fotografie? Daca ...? Fratele lui l-a lasat sa isi termine intrebarile. L-a intrebat daca a terminat, el a confirmat si apoi i-a spus: "daca vrei sa iubesti pe cineva, poti".
Mai spune el ca cei doi ce vor sa se casatoreasca sunt ca doua ziduri de pe care se scoate molozul pentru ca au decis sa construiasca impreuna un camin. E nevoie sa se demoleze ce nu e bun, ce e surplus, ce nu ii lasa sa faca un camin. Asta inseamna renuntare, vointa, durere, intr-un fel moarte fata de tine insuti pentru binele celuilalt, pentru binele comun.


Imagine preluata de pe http://www.flickr.com/photos/samuelanwar

9 comentarii:

AnnaBananna spunea...

si totusi, lacatul la fermoare ce legatura are cu dragostea? :))

cella spunea...

Amandoi tin de acelasi lacat, nu au cate unul fiecare. Zidesc amandoi, tin de lacat amandoi ...

denisia spunea...

Nu am citit cartea, dar pare interesantă... modul de a gândi, de a face lucrurile este puţin neînţeles pentru mine... dacă aş citi cartea cu siguranţă aş înţelege, de ce a procedat aşa...

în altă ordine de idei... nu cred că vrei să ştii ce carte citesc eu acum....

cella spunea...

Ba chiar vreau sa stiu ce carte citesti ;)).

vorbeşte peste veacuri spunea...

ma bucur sa vad ca Ravi e old fashion ca mine :))))
e buna cartea ..originala si radicala ;)
felicitari de poastar eimi place la nebunie ;)

cella spunea...

Ramo ... imi place Ravi, asa old fashion;)) ... si nu ma mai simt depasita =))

denisia spunea...

Cellaaaaaaaaaa... promiţi că nu mă "baţi"?

citesc... citesc... Orasul bantuit de Stephen King... aseară mă uitam peste umăr când am venit acasă... era seară...

cella spunea...

Deci ...
sa vezi tu ce patesti cu mine ...
Copilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ... da-o-ncolo de carte. Arunc-o.

Anca spunea...

YAP ,cand iubesti ti cont de cel de langa tine si e nevoie de modelarea fiecaruia unul dupa altul pentru ca fiecare vine dintr-o famile unica :)) cu caractere diferite ...daaaarrr
Cea mai inportanta este Dragostea lui Dumnezeu ,si prin ea EL ne arata bunatatea ,uertarea ,mila etc...Ea n va pieri niciodata !
inbartisari calde si mult har scumap mea prietena :)