marți, 22 iunie 2010

il las pe Isaac, Rebecai

Am terminat cartea "Eu, Isaac, ma casatoresc cu tine, Rebeca". Povestea asta de dragoste incepe extraordinar, e atata de romantica ca parca ai sta la fantana sa tot scoti apa, numai ca dupa ce trece perioada de deprimare a lui Isaac dupa maica-sa .... incepe declinul in relatia lor.
Isaac spune despre nevasta-sa ca ii e sora, mosteneste minciuna asta de la Avraam. Nu ni se spune nici ce a simtit Sara, nici Rebeca insa efectiv nu am cuvinte sa ii multumesc Domnului ca nu m-am nascut in perioada aceea, ca mie mi se taia repede capul, cu siguranta. Isi apara pielea si viata cu pretul vietii nevestei. O face sa para inferioara, nesemnificativa. Numai ca vin paganii ce observasera ca "jocul" lui Isaac cu Rebeca nu era unul ca intre frate si sora. Si paganii astia mai stiau ca Isaac nu e ca ei, nu are idoli, ci se inchina unui alt Dumnezeu de care ei se temeau amarnic. Rolul lui Isaac era de a-si proteja nevasta, nu de a o baga pe ea la inaintare ... nu de a o vinde pentru a-ti salva viata. Ma intreb cum isi justifica dragostea fata de ea? Si, nu mai avea o alta sotie, nu avea nici tiitoare sau amanta. Ma asteptam sa aibe mai multa intelepciune tinand cont ca era mai mare decat Rebeca, diferenta de varsta sa isi spuna cuvantul ....
Inainte de a naste gemenii, Rebeca afla ca Dumnezeu isi continua planul prin copiii din burta ei si ca cel mai mic il va domina pe cel mai mare. Si, parca toata viata dupa asta a fost un soi de lupta pentru a il ajuta pe Iacov sa il domine pe Esau. Efectiv parca se rupe firul intre ei doi, parca nu mai comunica nimic. Parca dragostea, romanticul a disparut total .... Comunicarea parca devine zero.
Nu pot sa cred ca Iacov nu a facut valva dupa ce a "cumparat" dreptul de intai nascut. Efectiv nu pot sa cred ca parintii nu au aflat asta. Nici unul din ei nu pare a vedea ca Esau e indreptat spre a alege sa "carpe diem" (traieste clipa) iar Iacov spre a insela in moduri cat mai inventive. Si nici unul din ei nu pare a fi implicat in educatie, e drept ca Iacov era mamos si Esau era preferatul tatalui. Oare de ce il prefera Isaac pe Esau? Pentru ca era ceea ce el nu fusese niciodata? Un bun luptator, un impulsiv? Nu ni se spune daca si el a stiut ca nu el va fi cel "mare" dintre cei doi copiii. Dar daca nu comunica cu nevasta-sa, de unde avea sa afle?
Nu pot sa nu ma intreb .... ce faceau oamenii astia toata ziua? Ca nu se duceau la servici de dimineata pana seara. Aveau servitori care sa le faca treaba, chiar nu puteau discuta? Chiar se inchisesera toate barierele in calea comunicarii?
Mai mult de atat, Isaac nu da binecuvantarea la timp, in timpul legal, ci o da cu zece ani mai tarziu. Era ocupat? Uitase total care ii e rolul? Nici macar nu urmeaza traditia de a cauta sotii pentru baietii lui, cum facuse Avraam pentru el. Drept urmare, Esau isi ia doua neveste, ca una nu ii ajungea, pe deasupra erau si pagane ... asta spune multe despre cata consideratie avea el pentru autoritatea parinteasca si cata razvratire era in el. Insa, Isaac pare pierdut iremediabil ... nu ia nici o atitudine. Ni se spune numai ca parintii s-au mahnit. Dar, pana s-a dus dupa nevestele astea, unde erau parintii astia? Si apoi tribul ala nu avea populatie de milioane de oameni.
Si-au neglijat rolurile si amandoi sunt vinovati de asta. Rebeca s-a simtit folosita si atunci a incercat sa faca dupa cum a taiat-o capul. A stiut ca Iacov va fi cel mare si a vrut sa Il ajute pe Dumnezeu in asta, necalculand ce tragedii vor urma. Oare nu i-a pasat de sentimentele lui Esau? Cata vreme l-a ajutat pe Iacov sa se imbrace, mascheze ca sa devina "Esau" nu i-a trecut prin minte ca pe celalalt il va durea? Ca va suferi? A vrut sa se razbune pe Isaac pentru nefericirea ce a lasat-o in casa lor, nefericindu-l pe Esau?
Iacov avea sa ceara binecuvantarea de la Dumnezeu luptandu-se pentru ea in noaptea dinaintea intalnirii cu Esau. Insa asta dupa muuuuulti ani, cand erau oameni maturi si Iacov avea copiii. Se pare ca Iacov era mai implicat in cresterea lor si il durea cand ii vedea luptandu-se, certandu-se. A constientizat cat rau a adus inselatoria cu care l-a tratat pe Esau si cere indurare de la Dumnezeu. Iar cand cei doi frati se intalnesc ... desi legea talionului cerea ca Iacov sa moara, Esau - razvratitul acorda iertare, acorda har si ce ii spune Iacov: "m-am uitat la fata ta ca la fata Lui Dumnezeu" e momorabil.
Cand incerci sa vezi fata Lui Dumnezeu in celalalt nu il mai inseli, sa il tragi pe sfoara ...
Dar, nu pot sa nu ma intreb un alt lucru. Cat a contat in relatia Rebeca - Isaac faptul ca erau din culturi diferite? Realista fiind ... Isaac vazuse lumea, poate era mai educat, mai bogat .... iar Rebeca avea cultura familiei lor.
Am mare admiratie pentru cei si cele ce au curajul sa se casatoreasca cu persoane din alta tara, indiferent daca sunt romani sau nu. Si asa, fiecare casa isi are traditiile si obiceiurile ei, dar gandind ca si fiecare tara si le are pe ale ei? Si, cand ea de regula trebuie sa invete o alta limba ca sa comunice cu el .... mi se pare efectiv curaj nebun.
M-a intrebat cineva daca nu as vrea sa ma casatoresc cu un barbat din alta tara ce nu e roman si i-am raspuns scurt: "NU. Pentru ca daca-s nervoasa, sa pot sa ii spun ceva asa pe romaneste si sa priceapa ce ii zic". Sunt constienta ca pare foarte comic raspunsul meu insa ... cand deja cultura e o bariera, oricat de bine ai stapani limba in tara unde te afli ... tot nu poti sa spui ce simti, cu aceeasi incarcatura ... si ma astept sa fiu contrazisa. Insa nu de cei ce de mici au crescut intr-o tara straina si pentru care ambele limbi sunt "materne".
Nu mai vad rolul lui Dumnezeu, un rol vizibil, in viata lui Isaac si a Rebecai dupa intalnirea lor atata de romantica de pe camp ... efectiv ceva s-a rupt parca definitiv ...
Isaac nu mai e la fel de atractiv asa ca am decis sa i-l las Rebecai ....
            
Imagine preluata de pe http://www.flickr.com/photos/fr0g/3407021348

3 comentarii:

Road signs- My journey spunea...

Cella, cred ca nimeni nu s-a mai uitat la Iacov in felul asta. M-am imprastiat de ras la felul in care ai adresat povestea lor (altul care mi-a inselat asteptarile, Doamne cred ca ai fost singurul barbat normal in lumea asta.LOL). Dar dupa ce m-am adunat vad complet ce vrei sa spui. N-o sa ma mai uit niciodata la fel la Rebeca. N-am vazut-o pana acum ca pe o fata ca si mine, care si-a lasat tara si familia si s-a dus dupa un strain. Ba inca o admir si mai mult, pentru ca eu macar eu am stiut dupa ce "strain" ma duc. Cat despre certatul intr-o limba straina, si acolo m-ai facut sa mor de ras, pentru ca mi-am amintit de o prietena si ea romanca maritata cu englez. Sotul ei ne zicea ca el a prins cele mai multe cuvinte in romana de la cum ii insira prietena mea verzi si uscate cand se certau. Pe ea n-o mai interesa ca el nu intelege nimic, ii dadea tot afara si dupa aceea el o intreba "Scuza-ma iubire, da' ce ziceai mai devreme?" LOL

Emma

cella spunea...

Emma,
nu sunt fan Rebeca insa cred ca a reactionat asa pentru ca a fost ranita ...
Stii ce imi place la Biblie? Ca da despre eroii din ea si greselile lor colosale ... nu au fost numa romantici pe malul marii sau prin desert cu clar de luna si apusuri de sa ramai fara glas ...

elena marin-alexe spunea...

Eu cred ca fiecare Rebeca are Isaacul ei!
O seara frumoasa cu frumoase vise...iti doresc!