vineri, 4 iunie 2010

senzor divin

Ieri dimineata la radio, se spunea ca s-au descoperit trasaturile barbatilor fideli. Stirea era prezentata de o domnisoara iar in studio mai erau doi domni (nu stiu nici ce radio era, nici cine prezentau stirile). Descrierea si hilarul ce insoteau stirea, m-au enervat teribil. Se spunea ca ii recunosti dupa privire: una fixa, ochii le sunt aposi (ca la boi, comentau barbatii). Atunci cand intalnesc o femeie necunoscuta, au o expresie neutra si i se adreseaza cu o voce grava si destul de joasa, zambesc rar si precaut ... In final, au concluzionat ca nu exista barbati fideli.
Imi pare rau pentru acei domni, insa nu pot decat sa ma gandesc la tata, la bunicii mei, la fratii mei, la multi dintre prietenii mei si sa afirm ca: da, exista barbati fideli.
Dar, de ce atata hilar si inca unul fortat? Ce se ascunde dupa acest umor amar? Cumva ceva vinovatie?
Insa ... acest sentiment trebuie mutilat, anihilat. E ceva adus de religie iar religia nu e buna, ii face pe oameni slabi, sentimentali, ii aduce in stare de umilinta si asta inseamna sa frangi mandria. Dar ca sa o frangi, e greu sa admiti ca o ai. Asa ca o meschezi cu o umilinta ce te trece instant in categoria SFANT.
Nu e zi in care sa nu citesc de crime infioratoare, violuri inimaginabile descrise amanuntit, hotii la drumul mare, minciuni fara limita ce provoaca traume de nedescris si nu pot sa nu ma intreb: ce se intampla? Si ca lucrurile sa fie si mai frumoase, puscariile sunt pline cu nevinovati iar alti "nevinovati" cu bani si influenta multa sunt liberi printre noi.
Se cere sa fie scoasa religia din scoli, din societate, din noi. Dumnezeu e o inventie ce ne face sa devenim labili ni se tot spune, Mama Maimuta e atat de inteleapta ca mai, mai i-am da premiul Nobel pentru inventivitate. Si, oricat ne-am chinui, spitalele cu oameni ce innebunesc din cauza vinovatiei devin din ce in ce mai aglomerate.
Aud de muribunzi ce cheama oameni langa patul lor sa isi spuna crima, pacatul .... nu pot muri, nu ii doare nimic fizic insa ii chinuie constiinta. Ma gandesc la David dupa pacatul cu Batseba, urmeaza crima ca sa iasa basma curata insa ... singur spune ca "mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate". Sau, la puternicul Pilat ce a rostit sentinta de condamnare a lui Isus pe cruce. Istoria spune ca a sfarsit umbland din camera in camera cerand apa ca sa isi spele sangele de pe maini.
Dar, ... astea sunt date vechi si ... cam incerte. Ceva nou nu ai de spus? O ruda a unei cunostinte e internata de vreo treizeci de ani la ospiciu din cauza unui avort. E tratata ca sa nu mai urle alergand pe holuri cerandu-si copilul ...
Sunt unii ce isi mutileaza, isi omoara constiinta. Sunt socata atunci cand vad documentare despre oameni ce au ucis zeci sau mii de oameni si care spun ca nu au facut nimic rau, nu erau din nu stiu ce specie, sau nu erau adeptii nu stiu carui partid, sau religie ... Gasesc scuze ce ma lasa cu gura cascata si un puternic gust amar. Sunt vazuti ca si personalitati puternice si considerati de unii modele de urmat.
Mai mereu aud vorbindu-se de curvie ca de flagelul secolului nostru insa de mandrie nu aud nimic. Gasesc scuze pentru oricine, orice, oricand, oriunde. Sunt considerata labila emotional pentru ca recunosc suveranitatea Lui Dumnezeu. Sunt considerata lasa, proasta pentru ca recunosc ca am gresit si gresesc, am ca standard de viata pe Isus. Sunt considerata cu probleme pentru ca plang si imi cer iertare. Am mii de probleme pentru ca am nevoie de dragostea Lui Dumnezeu, de iertarea Lui, de vindecarea Lui.
Doamne, iarta-ma pentru mandria mascata in umilinta nesimtita, pentru mandria ce nu ma lasa sa imi vad vina, sa vad rana ce o fac uneori cu buna stiinta. Iarta-ma pentru ca incerc sa imi mutilez constiinta incercand sa gasesc scuze, uneori penibil de puerile. Iarta-ma. Am nevoie de iertarea ta. Am nevoie de Tine ca Domn, ca sa pot trai liber. Am nevoie de protectia Ta ca sa ma pot bucura. Am fost creata asa si recunosc asta. Vinovatia e pusa de Tine in mine si e senzorul ce face zgomot aducandu-ma in realitate, in prezenta Ta.
Multumesc pentru acest dar ... ce nu pare prea placut insa atata de pretios si sanatos.

4 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Nici nu ma mir caci traim timpuri in care virtutea este luata in deradere...
O zi faina cu pace sa ai draga mea!

cella spunea...

Elena, multumesc frumos.


M-am bucurat cand o tanara domnita dupa ce a citit a fost si ea intrigata de stire ...


O zi de poveste!

denisia spunea...

am o surpriza pentru tine...
acum o pregatesc... am trecut sa vad daca nu a fost cineva mai rapid ca mine...

denisia spunea...

gataaaaaaaaaaa... te astept...