sâmbătă, 20 noiembrie 2010

iubesc ca Tata?

Stiu cine sunt! Stiu ce imi sopteste Tata. Stiu ca sunt preiubita Lui. Stiu ca Isus a murit pentru mine. Stiu ca voi merge in cer. Stiu ca Duhul Sfant e in mine. Doamne, teoria se prinde usor de mine ...
Dar practic ... iubesc, iert, reactionez, vorbesc ... ca Tata? Ca un copil ce se stie preaiubit? Cum reactionez fata de cei ce parca au ca unic scop sa ma vada aruncandu-ma pe fereastra? Ma intunec cand ii vad, le raspund in doi peri? Sau imi tin limba ca sa nu le zic vreo doua asa de la obraz cand parca nimic din ce spun, fac, actionez nu-i bun?
Insa ... cum reactionez fata de cei ce nu-s "normali"? Trebuie sa recunosc ca nu am cuvinte de recunostinta la adresa Tatii pentru ca inca mica am cunoscut oameni atat de faini si, care nu intra in categoria "normali". In clanul mare, aveam o ruda ce pe cand era mica si in cadita (cada mai mica facuta special pentru copii) a fost muscata de o scroafa inebunita de tipetele copilei si care a ramas fara o mana. Tanti Aglaia era o femeie batrana cand am cunoscut-o eu, dar era frumoasa. Era buna croitoreasa si gatea atata de bine ... parca o vad cum mergea plina de demnitate ...
Nici prin varful mintii nu mi-a trecut sa rad de ea ... ii stiam povestea si cum sa razi de cineva ce a fost traumatizat in halul acela?
Am avut o colega la gradinita si scoala primara, o fata cea avea Cheiloschizis sau "bot de iepure" cum i se spune popular. Mi se spusese sa am grija de ea, abia se intorsese de la spital dupa a nu stiu cata operatie ... Intr-o zi, pe cand eram la sanie, am observat cum ii arata operatia ei .... i se "plantase" cerul gurii acum. Avea o plasa de fire in gura .... mi s-a strans inima cand am vazut ce are acolo. Cum sa rad de ea?
Cunosc cativa baieti ce au terminat "stagiul" (au implinit 18 ani) la orfelinat si au fost ... expediati in lumea larga. Vreo sapte sau opt din ei sunt la o fundatie undeva aici langa Iasi. Doi din ei, au primit verdictul de debili mintal, unul cu grad ridicat si au fost tratati ca atare. Imi place sa ii vad cum infloresc cand se simt acceptati, iubiti si apreciati.
Faceam planuri pentru ziua multumirii si le-am spus ca am nevoie de ei, de toti. Dintr-odata au fost numai ochi si urechi. Le-am spus ca as avea nevoie de nuci, mere, gutui, struguri, frunze, coceni de porumb, stuf ... si ce mai gasesc ei colorat pe la ei ...
Cel cu gradul ridicat de debilitate se uita la mine si imi zice: "Cerasela, dar daca gasesc gogosari colorati nu vrei? Si .... mai am niste bostani in diverse forme si culori". Cred ca straluceam ... si i-am zis: normal ... wow, ce fain ... da, sigur ca da... I-a strans pe baieti si au facut o lista, m-au tot sunat in timpul saptamanii sa ma intrebe daca aia e buna, daca cealalta e ok .... sa imi spuna ca au pregatit multe .... si ca mi le-au trimis cu o masina.
A venit ziua multumirii si ... eram cam dezamagita ca nu erau cate as fi vrut eu ... ziua imi fusese data peste cap si nu avusesem timp sa iau de acasa ce imi trebuie ... N-aveam de ales, trebuia sa ma descurc cu ce aveam. Doi copiii mi-au adus frunze colorate si ghinda, au gasit si castane .... si apoi vin si ma anunta ca au venit baietii ... Toti aveau in mina cate ceva ... special pentru decor. Atata vorbisera despreziua multumiri, despre ce sa duca, cum sa faca, ca doamna lor bucatareasa s-a dus acasa sa vada ce ar putea sa le dea baietilor ca sa faca un decor frumos ....
Mi-au dat lacrimile ...
Sunt printre noi perle de oameni ascunse dupa cate un sindrom numit autism, down, dupa o debilitate, dupa o malformatie, dupa SIDA, cancer, .... accident. Cum ii tratez? I-am depozitat la periferia societatii? Ce ar face Tata? Asa i-ar trata? Isus a murit si pentru ei. Pretul platit pentru pacatele mele e egal cu pretul platit pentru ei. Avem aceeasi valoare. Si lor se sopteste Tata: preaiubita sau preaiubitul Meu.
Tot printre noi sunt oameni ce nu cred ca mine, ce nu cred in Dumnezeu, ce il injura si folosesc cuvinte urate. Cum ma raportez la ei? Le dau cu Biblia in cap? Ii dau pe mana Satanei? Cum ii iubeste Tata? Cum se raporteaza El?
Cum ma raportez fata de cei ce isi ineaca viata in bautura, droguri, pornografie, fata de cei ce dorm in canale, de cei ce au fost vanduti in traficul sexual, fata de travesti, homosexuali, lesbiene? Ce ar face Isus? Nu ar face ce fac ei insa i-ar iubi pana in ultima lor clipa de viata.
Daca sunt fata Tatii, daca imi insusesc acest adevar, daca cred ceea ce imi sopteste: "esti preaiubita Mea!" atunci ... Doamne, ajuta-ma sa iubesc cum iubesti Tu, sa ii vad cum ii vezi Tu, sa actionez fata de ei asa cum ai face-o Tu, pana in ultima mea, sau a lor, clipa de viata.
 imagine preluata de pe http://www.flickr.com/

3 comentarii:

denisia spunea...

te asteapta o surpriza la mine pe blog..

cella spunea...

uuuuu , ce faiiiiiina e melodiaaaa!
Multumesc foarte frumooooos!

denisia spunea...

am stiu eu, ca o sa-ti placa...