duminică, 31 iulie 2011

final de misiune Charity Cup 2011

Aseara mare parte din "misionari" au ajuns in Romania si ... s-au imprastiat pe drumul cel mai scurt spre casa. Astazi dupa pranz, si cei care din motive obiective au trebui sa mai ramana, au plecat spre casa cu inimile multumitoare  ...

Nu m-am intalnit cu toti ca sa ii intreb pe fiecare in parte cum a fost si ce ganduri au acum la final de misiune. Dar am discutat un pic mai mult cu doua fete care pentru prima data au slujit in Moldova si raspunsul a fost: "mi-a placut, m-am virusat". Cu 9 luni in urma, una dintre ele, si-a pierdut mama in urma unui cancer care nu s-a lasat invins. Aseara imi spunea ca perioada de suferinta a mamei ei insa si a lor ca familie (din cate am inteles eu sunt 10 sau 11 copii) a fost cu multe intrebari insa o istorioara a ajutat-o sa inteleaga ca suferinta nu ne omoara ci ne face sa devenim perle. Pentru fiecare fata cu care a lucrat a facut un inel cu o perla. Si nu numai atat, a facut pentru fiecare fata din misiune ca uitandu-se la inel sa nu uite ca este pretioasa, ca suferinta transforma, ca nu e nimic in zadar, ca totul lucreaza spre binele nostru.

Stefan Iliescu sau Stefi cum ii zic "misionarii" era atata de obosit aseara insa fata ii era stralucitoare. Eram la McDonald`s, trecut de miezul noptii si el spunea ca a fost atata de frumos ... e obosit insa a fost bine, frumos. Vali Barac mi-a zis ca mi se pare mie ca arata obosit si nu intelege de ce toata lumea ii spune asta, se simte fresh ... Dimineata insa spunea ca de mult nu a mai dormit asa bine si mult.

L-am intrebat pe Geroge Puraci aseara cum a fost in misiune dincolo de plimbarile peste Prut. Mi-a zis ca a avut ca motto: "mai bun este sfarsitul unui lucru decat inceputul lui"  si desi venisera in misiune trebuiau sa nu uite ca misiunea e in ei. Provocarea era: sa se bucure intotdeauna, sa fie multumitori intotdeauna si sa se roage ne`ncetat. Fericit povestea ca a mai invatat ceva: sa nu mai intrebe: "de ce?" ci sa ceara intelepciune de la Domnul ca sa vada ce e de invatat, ce motiv gaseste de multumire, de bucurie indiferent de circumstante si sa se roage pentru toti, oricand, oriunde.

Cu Mike am povestit putin, la o inghetata fugarita si imi spunea ca e linistit, multumit ... "acum dupa cele doua saptamani sunt multumit". La el trebuie sa mai astept sa se aseze lucrurile ca sa mai scot ceva informatii detaliate insa fata lui arata multumirea de care vorbea.

Multi se intreaba: si ce au rezolvat ca au stat 2 saptamani acolo? Au schimbat lumea? Au facut minuni? Nu, nu au facut minuni insa au propriile lor minuni primite de la Cel ce face minuni. Nu au schimbat lumea, nici nu au cum si nici nu era asta scopul. Dar, s-au intors schimbati. "Dupa astea doua saptamani ma intorc acasa atata de multumitoare pentru ceea ce am, sunt si este in jurul meu. Sunt multumitoare cum nu am fost niciodata. Nici nu am realizat vreodata ca ar trebui sa si multumesc"

"Cella, stii ce a fost foarte fain? Ne-am folosit creativitatea pentru a imbunatati lucrurile, am gasit oameni ingeniosi care au schimbat lucrurile ca sa ne imbunatatim conditiile in care trebuia sa stam si lucram. S-a meritat fiecare minut acolo. M-am virusat si ma intorc acasa contagioasa. Sper sa dau virusul si celor de acasa, sa mearga si ei in misiune, sa slujeasca si ei de dragul lui Christos."


O cabina de dus ... vestita

sâmbătă, 30 iulie 2011

nu Ii pot lua ochii

As vrea sa vad Templul construit de Solomon ... sa ma plimb prin camerele construite special ca sa se pastreze linistea din interior, unde era asezat Chivotul, sa imi plimb mana pe peretii captusiti cu lemn. Mi-ar placea sa vad ingeniozitatea imbinata cu intelepciunea, perfectiunea si puterea materiala, toate astea intr-o singura constructie.
Hiran, care dupa cum spun istoricii a domnit 9 ani in timpul domniei lui David si 24 in timpul lui Solomon, i-a fost de un real folos tanarului rege. Fusese prieten cu David iar Solomon recunoaste prietenii tatalui sau drept prietenii lui - o alta manifestare a intelepciunii. Plateste pentru materialele ce i le vor furniza oamenii lui Hiran si angajeaza ... intr-un soi de sclavie oamenii acestuia. Pot observa ca evreii lucrau de buna voie insa nu erau sclavi, nu erau platiti sa faca munca oamenilor lui Hiran.

La 480 de ani de la iesirea din Egypt, in al patrulea an al domniei lui Solomon se incepe constructia templului, giuvaerului antichitatii. Aflu detalii ample despre lungime, latime, inaltime, pridvor, coloane, ferestre, florile ce erau asezate in ghivece la geamuri, camerele pricipale si secundare ... despre somptuozitatea acestora si recunosc ca imaginatia nu ma prea ajuta in 3D mai deloc. Singurul cuvant care imi vine in minte este: extraordinar.

Popoarele din jur aveau temple pentru zeii si idolii lor. Puterea acestor zei era data de frumusetea si marimea templului. Si, il vad pe Solomon scriindu-i lui Hiran ca vrea sa construiasca o casa pentru Numele Domnului. Construieste aceasta casa somptuoasa, foloseste aur, pietre scumpe, lemn din cel mai durabil si bun, cei mai buni arhitecti, lemnari, pietrari, gravori (nu stiu daca exista meseria asta), aurari, desenatori, tesatori, florari, ingineri in constructii, faiantari si altii de care nu ma duce mintea sunt angajati, pe bani buni, de Solomon. Casa aceasta trebuia sa fie cea mai frumoasa. Era pentru Numele Domnului, pentru Yahwe si trebuia sa fie extraordinar de frumoasa.

Ca un sandwich, capitolul 6, gasesc o atentionare pentru Solomon: "
După aceea, Domnul i-a vorbit lui Solomon astfel:
„În ce priveşte această Casă pe care o zideşti, dacă vei umbla în legile Mele, dacă vei împlini hotărârile Mele şi vei păzi toate poruncile Mele, atunci voi împlini faţă de tine promisiunea pe care am făcut-o tatălui tău, David.
Voi locui în mijlocul israeliţilor şi nu-l voi părăsi pe poporul Meu, Israel.“
"



Doamne nu prea inteleg ce cauta versetul asta aici si atentionarea pentru casa. Cumva Solomon isi mutase atentia de la Tine spre casa? Sau ... chiar daca tu, Solomon, imi faci casa asta atat de frumoasa insa nu vei mai asculta de Mine sa stii ca Eu nu-mi voi mai tine promisiunea facuta lui David. Locuirea Mea in casa asta depinde de tine, Solomon.


Templul avea de doua ori dimensiunile Cortului Intalnirii si era indreptat cu fata spre est. Atipic sau acultural era faptul ca nu numai interiorul era extrem de frumos ci si exteriorul acestui templu era frumos si ... perfect.
Insa cu toata frumusetea lui, ceea ce cerea Domnul era ascultarea legilor si poruncilor Lui. Nu i se puteau lua "ochii" cu cladiri, constructii faimoase. Pe El il interesa inima regelui Solomon, a celui ce statea in fruntea poporului si pe care poporul il urma. Scriitorul cartilor 1 si 2 Regi continua traditia din 1 si 2 Samuel de a scrie mai intai partea frumoasa a lucrurilor despre regi si apoi caderea lor. Inca ni se spun lucrurile frumoase despre ei ... mai tarziu voi afla si despre neascultare, nesupunere, idoli, jertfe pentru acestia ....

Spuneam ca mi-ar placea sa vad constructia asta, sa o admir insa nu vreau sa fac asta ca sa ma inchin in fata ei, sa fac din ea un idol. Dumnezeul meu nu sta in ea, nu e acolo. El e de necuprins si zidurile oricarei cladiri nu Il pot tine ... Insa mi-ar placea sa o vad ca sa imi reamintesc ca ceea ce vrea Dumnezeu de la mine nu este activism, chiar in constructii de cladiri unde se cheama Numele Lui ci vrea inima mea. Il intereseaza ca inima mea sa Il caute, sa isi caute adapostul, pacea, linistea, salvarea, mangaierea, dragostea in El. Yahwe (Isus) e Cel care I-a spus lui Solomon ca isi va tine promisiunea facuta lui David daca Solomon va asculta iar mie mi-a lasat scris in Matei 11:28-30 "
Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă!
Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, pentru că Eu sunt blând şi cu inima smerită, şi astfel veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre! 
Căci jugul Meu este bun, iar povara Mea este uşoară.
"

vineri, 29 iulie 2011

Nu am mai fost de ceva vreme in cimitir ... Insa vin momente in viata cand nu ai incotro si ... trebuie sa mergi in unul. Pe aleea pana la mormantul unde a fost inmormantata doamna

consecintele cererii

Analizandu-l pe Solomon pot sa vad cum Dumnezeu isi tine cuvantul, promisiunile. L-a intrebat pe tanarul rege ce vrea sa Ii dea si acesta a cerut intelepciune. Nu i-a dat numai intelepciune ci si bogatie, putere, faima. Citesc despre birocratia de la curtea regelui, despre modul cum si-a organizat poporul si vad ca promisiunea facuta lui Avraam isi gaseste implinirea in timpul domniei lui Solomon. Avraam a plecat cu nevasta-sa, nepotul sau si slujitorii lor. Insa vad ca poporul Israel si Iuda era foarte numeros, ca nisipul de pe tarmul marii ... si daca conexez putin promisiunea cu urmasi atat de multi ca nisipul de pe tarmul marii tot lui Avraam i-a fost facuta.

In fiecare luna se aducea mancare multa la palat si .... mi-am amintit ca pe cand eram copil ma intrebam cum putea Solomon sa manance atatia boi, gaini, cerbi, gazele, capriori. Incercam sa imi inchipui cam cum arata Solomon de putea manca atata. Dar, totul era adus la casa lui Solomon, pentru tot poporul care traia si locuia acolo ....

Avea pace cu vecinii. Tot pe vremea lui Solomon s-a inventat Avicola. Ma intreb daca Solomon i-a invatat pe oamenii ce lucrau pentru el ceva secrete pentru ingrasarea puilor si boilor. Iar la curtea regelui nu aduceau decat cele mai frumoase specimene.

Insa cu toate ca avea pace cu vecinii si nu ii lipsea nimic, Solomon nu a stat cu mainile in san doar mancand si petrecand. A scris proverbe, o mie cinci cantari .... tinea prelegeri despre tot felul de copaci, animale, pasari, reptile si pesti ... Avea casa deschisa pentru oricine era dispus sa il viziteze, asculte, vada indiferent de tara, statut si pozitie in societate.

Pe vremea lui Solomon mai erau oameni intelepti si gasesc si numele lor: Ethan care se tragea din Ezra, Heman, Calcol si Darda fii lui Mahol. Insa Dumnezeu i-a daruit lui Solomon intelepciune incat i-a intrecut pe toti acestia. Inteleptii astia nu si-au bagat unghia in gat cand au descoperit ca Solomon e mai intelept decat ei. Nu,  am descoperit ca Ethan a scris un Psalm si anume Psalmul 89 care desi e lung merita citit si rascitit.

Dumnezeu isi tine promisunea si il da intelepciune lui Solomon insa asta nu inseamna ca el nu a mai gresit, nu a facut si alegeri proaste. O, ba da  ...  insa asta voi vedea mai tarziu.

Ce am primit de la Dumnezeu? Ce promisiune mi-a facut mie? Am curajul ca Solomon sa cer ceva de la El?

joi, 28 iulie 2011

dragoste in timp de tristete

Duminica, biserica noastra a incheiat studiul cartii 1 Corinteni si ne-am reamintit ca Biserica, trupul Lui Christos, a primit Evanghelia si nu numai atat. Cei care o cred au si cadrul unde sa se manifeste. Unii pun mare accent pe partea teoretica uitand ca noi nu traim in nori, unii accentueaza numai unele aspecte ale vietii practice ignorand teoreticul si mergand numai dupa niste idei. Insa Pavel in 1 Corinteni 16:13b mai are un indemn: "Tot ceea ce faceti sa faceti in dragoste."

Parintii mei nu m-au tinut acasa cand aveau loc evenimente publice: botez, nunti, inmormantari sau altele. Si pentru ca am crescut la sat, mergeam la inmormantarile vecinilor si rudelor indiferent de confesiune. Uneori vazand copiii ca se joaca as fi stat acasa si incercam sa negociez insa ... nici vorba sa mi se aprobe. "Mergem la inmormantare. Punct. Nu e treaba mea cum isi cresc altii copiii. Tu trebuie sa participi la astfel de evenimente, cand eu am sa mor si ceilalti oameni din sat vor veni la inmormantarea mea". Ma pufnea rasul, nu intelegeam nimic din ce voiau ai mei sa spuna.

Si, fiind fiica de presbiter nu ai avantaje mai deloc. Trebuia sa merg cu tata la toate inmormantarile de parca eram popa si dascalu. Incercam sa ii explic ca ... cei de varsta mea nu prea dau pe la inmormantari, ca ... e cam comica situatia ...  Replica venea scurt: "la nunti ai optiuni, la inmormantari nu."

Acu doua saptamani, sotul unei colege a decedat. Cu doua zile in urma, cumnata unor prieteni, mama a doi copiii pe care ii stiu de cand erau mici a plecat ACASA. Cei doi plecati in ultimele doua saptamani abia implinisera 40 de ani. Moartea nu iti trimite e-mail sau scrisoare cu confirmare de primire, nu face programare, nu solicita vot secret sau public.

Aseara, ma uitam la cea care statea in sicriul acela alb si frumos intrebandu-ma ca si Solomon: ce este viata? Mi-am reamintit textul despre cum a fost creat omul. Dumnezeu a facut o forma din pamant udat cu apa ... noroi sau glod mai pe moldoveneste. A definitivat acestei forme cam scarboasa la prima vedere detaliile chipului, corpului. Si banuiesc ca ingerilor le ieseau ochii din orbite uitandu-se la ceea ce face Dumnezeu cu atata migala. Termina de finisat ultimele detalii si se apleaca spre forma asta si ii sufla in nari suflare de viata. Se intampla ceva ciudat. Forma asta scarboasa incepe sa se decoloreze, sa devina roz ... sa capete un alt aspect si se ridica isi deschide doua orificii colorate ciudat numite ochi. Incepe sa scoata sunete si vorbeste cu Dumnezeu ....

Cand Dumnezeul a spus STOP, suflarea din cei doi cunoscuti ai mei s-a oprit si au intrat in operatiunea inversa de la creatia omului, operatiune pe care noi nu o vedem .... si ma bucur de asta.

Numai ca m-a socat ceva aseara. In sala erau foarte putini cunoscuti, foarte putini dintre cei care ii stiu ... si scuzele pot veni: e vacanta, oamenii sunt in concediu, nu o stiau pe ea, nu ...

Mi s-a dat un cadru unde sa imi pot manifesta invatamintele din Evanghelie, unde sa pot arata dragostea ce vine de sus si despre care tot vorbim atata. E drept ca eu am devenit setata dupa cum mi-a tot "cantat" tata: la nunti ai optiuni, la inmormantari nu. Dar, dragostea are optiuni in manifestare? Multi imi spun ca nu pot participa la inmormantari ca nu stiu ce sa spuna. Insa cine zice ca trebuie sa spui ceva? Simpla prezenta langa cei care au sub ochii lor pe cineva drag face mai mult decat miliarde de cuvinte. Cei indurerati stau langa o persoana draga cu care au vorbit cate in luna si-n stele, care i-a iubit cum nu a facut-o nimeni, care si-a revarsat dragoste asa cum a stiut si putut iar persoana asta, acum e rece, tacuta, absenta si cei de langa sicriu se simt pustiiti ... durerea e coplesitoare ...

Imi manifest dragostea numai cand totu-i frumos?

Stau langa prietenii mei cand totul le merge bine? Numai atunci sunt prietena?

Cu nici un chip nu-mi doresc sa am astfel de prieteni ...

miercuri, 27 iulie 2011

Tisha Be'Av

Pe 9 august se va serba Tisha B`Av. Da stiu ... multi nu au auzit de asa ceva. "Tisha BeAv sau ziua de 9 a lunii Av este punctul culminant al unei perioade de doliu care incepe cu Shivasar Betamuz sau 17 Tamuz. Shivasar Betamuz a fost ziua cand zidurile Ierusalimului au fost strapunse de catre romani in anul 70 e.n., in timpul celui de-al doilea templu. Aceasta zi este ea insasi o zi de post, incepand la rasaritul soarelui si terminandu-se la apus. Dupa ce au patruns, romanii au pradat si distrus orasul timp de trei saptamani pana cand in final, pe 9 Av, au dat foc Templului. De atunci, evreii au tinut aceste trei saptamani ca perioada de doliu in care nu se fac nunti si nu se asculta muzica live. Doliul se intensifica in timpul ultimelor 9 zile cand evreii nu se tund, nu mananca carne si nu beau vin (cu exceptia Shabbatului), nu fac activitati al caror singur scop este placerea (ca de exemplu inotul) si nu poarta haine noi, proaspat spalate."  Detalii despre aceasta sarbatoare gasiti aici.
Si pentru ca tot se va aminti de acest eveniment, am gasit o stire foarte frumoasa. A fost gasit un clopotel de aur care se prindea de colturile hainelor preotesti (Exod 28:34, 36). Arheologii cred ca a apartinut unei inalte oficialitati preotesti a perioadei celui de-al doilea Templu. Acest clopotel ornamental s-a gasit saptamana trecuta intr-un canal de drenaj langa Zidul de Vest anunta Autoritatea de Antichitati din Israel.
Detalii in limba engleza aici si aici.

inceputurile birocratiei

Putini sunt oamenii care nu se plang de birocratie, de multele hartii ce trebuie semnate, stampilate, resemnate, ... birouri inchise, program scurt, programari ... Astazi insa am descoperit cam cand a inceput birocratia in Israel.
Se pare ca in timpul domniei lui Solomon, Israelul trece de la modul tribal de viata la cel comunitar. Imparte teritoriul in 12 si in fiecare din acestea are cate un administrator, guvernator, primar al tinutului, judetului - ca sa fie un termen mai actual. Insa prima data isi cauta oameni de valoare care sa stea langa el. Nu isi aduna scursurile vremii, nu merge in puscarii, crasme, casele de pariuri, pe cei "taraie brau" ca sa ii aduca in sala tronului. Responsabilitatea nu o poate duce singur si vrea sa aibe langa el oameni cu simt de responsabilitate, oameni dotati intelectual ca si el, intelepti, priceputi in management, comunicare si nu numai.
Langa el sta Azaria, fiul preotul Tadok. Cumva, am crezut ca erau cam primitivi, cam ca aia de prin triburile nou descoperite insa imi fac ochii ca girofarurile cand vad ca tot ce spunea si facea regele era inregistrat, scris, arhivat.
Solomon avea la curte doi scribi, Elihorel si Ahia. Acestia doi nu au intrat la curte prin nepotism ci prin talentul lor lingvistic recunoscut, banuiesc ca stiau ceva limbi straine, stiau termenele militare, economice, administrative atat de necesare regelui lor.
Istoricii nu au aparut odata cu noi sau ... ceva mai inainte. Iehosafat era cronicar, cel ce inregistra din punct de vedere istoric tot ce se intampla, cel ce tinea firul istoriei, facea conexiunile politice, administrative, consemneaza totul ca noi sa putem pricepe acum ca nu mai e nevoie sa inventam roata.
Fiul unui alt preot si anume Iehoiada este Benaia. Stiu despre Benaia ca la sfarsitul vietii lui David era foarte apreciat de acesta. Acum il gasesc langa Solomon si nu il gasesc oricum, este conducatorul ostirii sau Ministrul Apararii Nationale si Ministru de Razboi.
Tadok si Abiatar erau preoti. Partea religioasa a vietii nu era de nebagat in seama si Solomon are grija si de asta.
E un nume care imi da putin batai de cap, Natan. Nu stiu daca e vorba de Natan profetul sau Natan fratele lui David. Vad ca sunt doi barbati in slujba lui Solomon despre care ni se spune ca sunt fii lui Natan. Unul din ei, Zahud este preot si prietenul regelui. Mama mia! Sa fii numit in cronici si oriunde ca esti prietenul regelui ... si pe deasupra era preot. Banuiesc ca era cel care il tragea pe Solomon de manecuta si ii zicea: iar ai facut-o lata, ai pacatuit, ai gresit, ai uitat de Dumnezeu .... hai sa vedem ce spune Domnul despre problema cu care te confrunti... Celalalt, Azaria era seful guvernatorilor, primarilor celor 12 tinuturi.
O regiune din Israel scapa de biruri si anume Iuda, din care face parte Solomon. Acest lucru va duce la revolta insa ... mai tarziu un pic. Deocamdata din cele 12 vin spre palatele regale mancarea, imbracamintea si tot ce tine de confortul regal. Intr-un an de zile, fiecare regiune, judet avea o luna la dispozitie sa trimita ce era mai bun si frumos catre rege si casa lui.
Oamenii astia nu au fost alesi prin vot secret sau deschis. Nu au aparut de nicaieri. Erau oficialii de langa David, acum sunt ai lui Solomon, oamenii formati in timp la casa regala. Doi dintre guvernatori sunt ginerii lui Solomon.
David a unit poporul, i-a facut sa inteleaga unitatea, sa-si doreasca sa devina un popor. Insa modul de organizare era tot tribal. Solomon insa gandeste mai profund lucrurile, le organizeaza, le face sa functioneze. Sub conducerea inteleapta a lui Solomon, economia, politica, administratia, birocratia devin un sistem functional.
Solomon a murit, oamenii din staff-ul lui sunt pulberi de multa vreme ... ce pot sa invat de la oamenii astia? Practic, la ce imi foloseste sa studiez viata lor? Ce aplicatie pot sa iau si care sa fie valabila in secolul generatiei instant?
Simplu. Sa Il caut pe Dumnezeu, sa invat, meditez, aplic legea Lui si sa traiesc dupa ea. De ce? Pentru ca sunt copilul Sau si daca vreau sa fiu fericita, binecuvantata trebuie sa traiesc dupa ele. Daca vreau sa ajung la El, trebuie sa cred ca Christos e calea, adevarul si viata. Si, desi suna nebuneste pentru multi, cand incepi sa Il cunosti pe Dumnezeu, perspectiva asupra lumii si vietii se schimba, te inteleptesti. Cum asa? Pai pentru ca cei care cred evanghelia Lui Christos stiu ca ea este intelepciunea si puterea Lui Dumnezeu. Nu Il urmez pe Christos ca sa devin inteleapta ci pentru El e singurul care imi ia povara si imi da speranta ca nu se sfarseste totul la mormant. Si chiar daca mor ... voi invia pentru El a invins moartea aducand speranta omenirii.


Habotchim b'hashem kehar tzion, Lo yimot le'olam yeshev. Yerushalayim harim saviv lah Ve'hashem saviv le'amo.
Those who have faith in God, are like Mount Zion, which never sways but remains forever. Jerusalem, her mountains surround her, so too God surrounds His people
Cei ce se încred în Domnul sunt ca muntele Sionului; nu se va clătina în veac cel ce locuieşte în Ierusalim. Psalmul 124:1.

marți, 26 iulie 2011

Visele din cutie

Nu știu dacă așteptarea mea este CREDINȚĂ...nu știu dacă starea de ” fie ce-o fi” înseamnă CREDINȚĂ. Nu știu dacă mâinile mele atârnate înseamna CREDINȚĂ. Nu știu dacă inima mea frântă în zborurile viselor ei, înseamnă CREDINȚĂ...Ce e CREDINȚA când nu mai aștepți nimic? Nici bun, nici rău...Nu mai aștepți, sau te aștepți la orice. 
...pare a fi o depresie a aripilor frânte, să privești dincolo de zările albastre, știind ca e doar un tavan colorat în nuanțele cerului...Să privești la un Cer de hârtie incercând să te avânți spre înălțimi. Limitarea unor pereți, face visul captiv. Realizez cu greu că mi-am pus nădejdea viselor intr-o cutie așteptând să-mi iau zborul. Cutia mea este perfectă în spațiul limitat ei...dar nu mă face LIBER. Liber să visez, liber să zbor, liber să CRED! 
...în imaginația mea, in spațiul meu, sunt liber sa fac ce vreau...și ca un gest al disperării soarelui care se vrea ieșit din nori, deschid fereastra Cerului cutiei mele de vise...Zboruri albe îmi umplu privirea. Vise albastre mă târăsc spre infinit, locul nașterii lor.Locul unde zborurile sunt pe înălțimi si aripile frânte cresc din nou, acolo unde totul este posibil.
Visele își au obârșia în infinitul cerului albastru, se nasc in inimi, dar vor să fie făcute libere să zboare. Dă-le drumul! Deschide ferestrele Cerului cutiei viselor tale... le vor crește aripi pentru zboruri eterne. Și CREDINȚA este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternica încredințare despre lucrurile care nu se văd.-Evrei 11:1
Articolul este scris de Luminita Ciuciumis si efectiv m-a aruncat pe ganduri ... 

primesc numai daca cer

Nu-mi prea place Solomon pentru ca nu reusesc sa il vad corect in aceasta perioada a vietii decat prin prisma sfarsitului. Ma impresioneaza anumite situatii insa ... nu e ca David, nu e ca tatal sau ...
A cerut intelepciune si cumva as crede ca i s-au deschis marile universitati unde sa isi completeze educatia, si-a adus cei mai vestiti filosofi, politicieni, psihologi, lua ore de pian sau harpa sau ... mai stiu eu ce instrument, avea profesor de desen si pictura ... . Insa intelepciunea atunci, in Israel si pentru popoarele din jur, nu era asociata cu educatia sau bogatia de cunostinte. Nu, nici vorba de asa ceva. Era asociata cu  o viata traita cu scop iar la sfarsit sa se spuna ca s-a meritat platit pretul, ca a trait o viata implinita. Dar daca acest principiu era valabil acelei vremi, special pentru Israel acest lucru era valabil numai daca acea persoana raspundea si cunostea de aproape pe Dumnezeu (Yahwe).
Povestea celor doua femei cu un singur copil m-a fascinat intotdeauna. Eu as fi stat sa analizez copilul, mamele ... as fi cautat semnele destinctive. In vremea noastra s-ar face un test de sange si imediat se stabileste a cui e copilul. Probabilitatea ca copilul sa aibe acelasi tata era mare si ... mai e posibil ca si ele intre ele sa fie rude ceea ce face ca distinctia sa nu fie usoara.
Solomon a cerut o inima care aude. Asta insemna ca era deschis sa vada dincolo de aparent... in cazul de fata, era clar ca una din ele isi stia copilul, il analizase, ii stia semnele distinctive pe cand cealalta a fost atat de atenta cu al ei incat noaptea in timp ce dormea, s-a intors peste copil si l-a omorat sufocandu-l. Instictele materne nu ii erau dezvoltate .. inclin sa cred ca nu le avea mai deloc.
Dar cea cu copilul mort, avea inclinatia spre smechereala, minciuna, sustragere, uzurpare ... Imediat o duce mintea sa schimbe copilul cu al celei care avea grija cum doarme  ... cel mai posibil pe stinghia patului ca sa nu atinga copilul.
Cum sa rezolvi problema? Meseria lor nu le arata a femei cinstite, cum sa le crezi? Pe care din ele. Era clar ca una mintea. Cea care juca teatru era gura mare. Cealalta era ca o leoaica incoltita, i se luase pruncul. Grea dilema pentru Solomon. Si, ... judecata nu se facea in cabinetul regelui unde era numai el si secretarul lui sau ... vreun alt asistent. Procesul avea loc intr-o sala plina cu barbati din curtea regelui, erau juratii, sfatul regal largit sau ... oamenii pe judecata carora se baza regele.
Solomon cere o sabie. Multimea incremeneste. A inebunit? O omoara pe cea cu gura mare? Pe cealalta care plange spasmodic? Omoara copilul?  Nici mustele nu indrazneau sa zboare ca nu cumva sa intrerupa tensiunea din sala de judecata. "Vom taia copilul in doua si fiecare din voi va acea cate o parte. Puneti-l pe masa ca sa pot face asta". Copilul este asezat pe masa, desfasat ... urla cat il tin puterile pentru ca nu intelege de ce nu e alaptat, de ce nu este lasat sa doarma, de ce sunt atat de multi barbosi in jurul lui ... unde e mama lui?
Sabia se pregateste sa taie cand femeia care stie clar ca e copilul ei se arunca peste prunc ... sa fie ea taiata numai sa ramana copilul in viata. Sa il dea viu celeilalte numai sa nu il taie. Si cei mai scortosi barbati din sala au pielea acum ca de gaina ... sunt impresionati de gestul acestei femei. Solomon i-a copilul si il da mamei acesteia care a dovedit ca isi stie pruncul, ca instinctele ii sunt treze, ca e in stare sa moara numai ca pruncul ei sa ramana viu, ca e in stare sa il dea insa el sa ramana viu ....
Vestea despre modul cum judeca Solomon s-a dus in tot Israelul mai ceva ca la Radio Şanţ Internaţional. Regele lor judeca cu intelepciune, nu cu o intelepciune umana, educata, cu o minte plina de cunostinte ... nu, insemna ca regele lor Il cunoaste pe datatorul vietii, pe Dumnezeu (Yahwe) si fara aceasta relatie, regele lor ar fi doar un om destept si intelept natural. Stirea asta aduce bucurie in popor.
Mi-as dori sa am intelepciunea lui Solomon? De ce nu cer ca si el? Primesc numai daca cer.

luni, 25 iulie 2011

update misiune 2011 - Colbie Puraci din nou!

Gata!!!!! Acum li se fac actele si ies din spital!!!!!!!!!
Ce pot sa mai spun?
Minuni! Minuni! Minuni!

update misiune 2011 - Colbie Puraci

Nu am mai scris nimic despre misiunea din Moldova si asta nu inseamna ca nu mai stiu nimic despre ei ci pentru ca am fost implicata in ea insa ... diferit.
Vineri dupa amiaza credeam ca mi se incheie o zi cumplita cand primesc de la Damaris Cauneac (care e in misiune) un telefon in care imi spunea ca Mike Barac (liderul misiunii Charity Cup in Moldova) vine la Iasi de urgenta cu Caithlin, sotia lui George Puraci si fetita acestora, Colbie. Mi-a spus simptomele fetitei si i-am zis sa le spuna ca ii astept la Spitalul de Copii, la Urgente.
Numai ca mintea parca se blocase ... efectiv nu-mi aduceam aminte de nimeni care sa lucreze acolo, vreo cunostinta ... Nu a fost nevoie de cunostinte, relatii pentru ca, pot sa spun ca in ciuda conditiilor din sistemul sanitar sunt mandra de oamenii care lucreaza in el (nu chiar de toti 100%).
Colbie a racit, a facut febra si din cauza acesteia a facut convulsii insa acestea au fost de durata scurta. Aici a intrat direct la Terapie Intensiva sub tratament. Nu a fost usor pentru Caithlin pentru ca mereu era nevoie de cineva care sa traduca insa a venit repede si George. Surpriza mare pentru noi a fost cand angajatii au gasit o rezerva pentru ei si amandoi parintii au putut sa stea cu fetita.
Azi, urmeaza sa ii faca o encefalograma si aseara cand am vorbit ultima data cu ei, fata era bine, nu mai facea febra insa era ametita din cauza medicamentelor, ceea ce normal.
Stiu ca vestea asta ii  va pune pe multi pe genunghi ca sa se roage pentru familia George si Caithlin Puraci si pentru micuta Colbie. De asta si scriu. Vorbeam cu George daca vrea sa stie lumea despre problema lor si mi-a spus ca e o onoare sa stie ca sunt sustinuti in rugaciune. Au fost impresionati sa stie cati se roaga deja pentru ei, oameni pe care nu i-au vazut niciodata, care insa simt cu ei, sunt alaturi de ei.
Cred ca Tatal nostru stie ce se intampla, ca nici o suflare nu e in afara controlului Sau, ca nici o celula nu se misca fara ca El sa o vada. Stiu ca mana Lui este peste Colbie si familia lor. Christos, Fiul Lui Dumnezeu a invins moartea, a murit si inviat pentru noi sa avem viata vesnica si acceptandu-L am primit intelepciunea si puterea Lui Dumnezeu. Cu El suntem biruitori.

duminică, 24 iulie 2011

When I Get to the End of the Way - Lynda Randle

1.     The sands have been washed in the footprints
Of the stranger on Galilee’s shore,
And the voice that subdued the rough billows,
Will be heard in Judea no more.
But the path of that lone Galilean,
With joy I will follow today;
And the toils of the road will seem nothing,
When I get to the end of the way.
There are so many hills to climb upward,
I often am longing for rest,
But He who appoints me my pathway
Knows just what is needful and best.
I know in His word He hath promised
That my strength, “it shall be as my day”;
And the toils of the road will seem nothing,
When I get to the end of the way.
He loves me too well to forsake me,
Or give me a trial too much;
All His people have been dearly purchased,
And Satan can never claim such.
By and by I shall see Him and praise Him,
In the city of unending day;
And the toils of the road will seem nothing,
When I get to the end of the way.
When the last, feeble step has been taken,
And the gates of that city appear,
And the beautiful songs of the angels
Float out on my listening ear;
When all that now seems so mysterious
Will be bright and as clear as the day,
Then the toils of the road will seem nothing,
When I get to the end of the way.
Versurile poemului au fost scrise de Charles D. Tillman.
Am incercat sa traduc versurile cat de cat insa daca cineva le traduce mai corect, frumos, curat, literar sa mi le trimita ca sa inlocuiesc cu ce am facut eu.
Nisipurile au fost spălate de urmele

Străinului de pe malul Galileei,
Iar vocea care a subjugat talazurile dure,
Nu mai este auzita în Iudeea.
Dar calea pe care galileanul a umblat,
Cu bucurie o voi urma astăzi;
Şi truda drumului o voi vedea ca nimic,
Când voi ajunge la sfârşitul drumului.

Există atât de multe dealuri pe care sa le urc,
De multe ori mi-i dor de odihnă,
Dar El care stabileste calea mea
Stie exact ce-i necesar şi ce-i mai bun.
Ştiu că în Cuvântul Său El a promis
Că puterea mea "va fi ca ziua mea";
Şi al trudei drum imi va parea nimic,
Când voi ajunge la sfârşitul drumului.

El mă iubeşte prea mult ca să mă părăseasca,
Sau sa-mi dea o incercarea prea grea;
Toti oamenii Lui au fost platiti scump,
Şi Satana nu poate pretinde la fel.
In curand Îl voi vedea şi-L voi lauda,
În oraşul zilei fara sfarsit.
Şi al trudei drum imi va parea nimic,
Când voi ajunge la sfârşitul drumului.

Cand ultimul, slabul pas va fi facut,
Şi porţile oraşului vor aparea,
Şi frumoasele cântece ale îngerilor
Vor pluti in urechile mele spre ascultare;
Când toate ce acum imi par atât de misterioase
Vor fi luminoase şi la fel de clare ca ziua,
Şi al trudei drum imi va parea nimic,
Când voi ajunge la sfârşitul drumului.

o inima care aude

Am intalnit oameni intelepti. Pe unii i-am gasit sub un "acoperis" destul de greu de dibuit, de nepatruns. Despre unii aud ca-s intelepti, unora insa le-ar trebui administrate doze mari de intelepciune. Citesc despre Solomon si, ... am emotii. Mama mia, a fost cel mai intelept rege care a fost vreodata. Nu cel mai intelept om de pe fata pamantului ci cel mai intelept rege. Era inzestrat natural cu intelpciune, cu mai multa minte si perspicacitate.
Ajunge rege undeva pe la varsta de 20 de ani (spun comentariile) si nu se stie exact daca rugaciunea aceasta este facuta imediat dupa incoronare, dupa moartea lui David. Oricum este facuta inaintea de alianta prin casatorie cu Egyptul si cu Hiran.
Desi nu e ca la carte locul unde merge sa se inchine, vine cu inima deschisa inaintea Domnului, recunoastea ca e tanar, e vulnerabil, poporul este foarte mare. Indatoririle lui sunt multe, grele si desi e intelept, vine inaintea Lui Dumnezeu cu o cerere: "Dă-i slujitorului Tău o minte înţeleaptă ca să pot judeca poporul Tău şi să pot deosebi între bine şi rău, căci cine este în stare să judece acest popor numeros al Tău?" (NTR) iar traducerea Cornilescu : "Da, dar, robului Tau o inima priceputa, ca sa judece pe poporul Tau, sa deosebeasca binele de rau! Caci cine ar putea sa judece pe poporul Tau, pe poporul acesta asa de mare la numar!?"
Traducerile difera si citeam ca in original de fapt el cere sa ii dea Domnul o inima care aude adica deschisa, receptiva, invatabila (Isaia 50:4). Nu vrea sa conduca poporul cu intelepciunea cu care este el inzestrat natural. Cere de la Domnul intelepciune divina ca sa judece drept, sa protejeze dreptul celui sarac, slab, neajutorat.
Nu cere bogatie, faima sau vedetism sau cine stie ce lucruri pentru el. Nu ci cere sa ii transforme Domnul inima intr-o inima care aude. De regula se spune ca auzim cu urechile si lucrurile care le spunem trebuie sa fie logice. Am mai invatat ca centrul gandiri se afla in creier, in mintea mea si nu in inima. Insa Biblia inca de la inceput rastoarna ideea asta ... ceea ce vrea Domnul de la mine este inima, sa am grija de gandurile inimii, pornirile ei ... 
Solomon intelege acest lucru si cere o inima care aude, care e deschisa ... Si pentru ca nu vrea sa traiasca mai mult decat Metusala, sa fie mai bogat decat Avraam, mai bland decat Moise, mai dupa inima Lui Dumnezeu decat David. Solomon nu vrea sa concureze cu nimeni. El primeste de la Dumnezeu ca "bonus" putere, faima, bogatie si intelepciune.
Mi-am adus aminte ca si eu am cerut in adolescenta intelepciue insa ... credeam ca am sa Il pacalesc pe Dumnezeu cu cererea mea si El ma va face regina, imi va da bogatii, faima .... eha visuri de adormit copiii. Imi mentin cererea asta insa ... ea s-a cizelat in timp. Nu ma mai intereseaza faima, bogatia ci sa stiu cum sa tratez problemele iar provocarea de astazi vine cu ... o inima deschisa. Adica sa ascult dincolo de cuvinte, sa fiu gata sa vad dincolo de ceea ce e aparent ... Vreau ca si Solomon sa am o inima care aude?

sâmbătă, 23 iulie 2011

dincolo de aparent

Incerc sa inteleg putin din viata lui Solomon ... si, o fi fost el cel mai intelept rege de pe fata pamantului insa istoria ma ajuta sa inteleg ca pana si cel mai intelept rege care a fost vreodata intra incet, incet, in neascultare fata de Dumnezeu.
Egyptul, in perioada domniei lui Solomon ajunsese in declin. Dupa atatea sute de ani de cand iesisera evreii din exil, Israelul devenise mai puternic din orice punct de vedere decat Egyptul. Inteleg asta din faptul ca Faraon (Siamun`s 978-959 inainte de Christos) isi da fata de sotie, ca si alianta politica, lui Solomon. De regula, Faraon lua fetele regilor din jur ca sotii pentru fii lui si in nici un caz nu isi dadea fetele lui.
Numai ca ... Solomon nu era asa ascultator de Dumnezeu precum pare.
Dumnezeu le-a interzis sa se casatoreasca cu femei care nu erau din Israel (Exod 34:16). "Să nu iei soţii dintre fiicele lor pentru fiii tăi, ca nu cumva fiicele lor, prostituându-se înaintea zeilor lor, să-i târască şi pe fiii tăi să se prostitueze înaintea acestor zei. " Nu cred ca Solomon nu stia asta. Insa a fost o alianta politica cu Egyptul, alianta asta facand ca domnia lui Solomon sa fie mai puternica, mai infloritoare. Iar Solomon nu o accepta pe aceasta ca nu reusea sa se casatoreasca si nu gasea nici o fata in Israel pe masura lui. Nu, mai avea neveste, avea dintre fetele din Israel insa pentru prosperitatea politica o accepta pe aceasta printesa egypteana. Cumva realizeaza ca nu e chiar bine ce face pentru ca nu o duce pe aceasta in Ierusalim ci o duce in Cetatea lui David pana ii termina de zidit un palat doar ei.
Israel cucereste Canaanul, insa parca niciodata nu isi invata lectia, nu daraman altarele, nu distrug zeii, fac aliante prin casatorie cu cei cu care le era interzis sa o faca. Inaltimile trebuiau distruse (Deuteronom 12:1-21) si ... evreii convertesc inaltimile idolilor ca sa aduca arderi de tot Lui Dumnezeu. Au si o scuza plauzibila. Templul inca nu era zidit, Chivotul era la Ierusalim ... era departe. Scuze se gasesc oricand. Si apoi, pana si regele venea pe inaltimi sa aduca jertfe ...
Aparent suna frumos ... alianta politica prin casatorie cu cei in tara carora fusesera sclavi.Wow, ce tari erau!  O printesa de acolo e acum sotia regelui lor. Nimeni nu ii poate acuza ca nu se inchinau si nu aduceau jertfe. Le aduceau ... cu tot ritualul, cu tot ce era scris la carte. Numai ca ... foloseau altarele pe care se adusesera jertfe idolilor iar printesa egyptenilor era cam pagana, avea idolii ei, tabieturile ei ... ce numai in acord cu Legea Lui Dumnezeu nu erau. Iar evreii erau tare mandri de regele lor ...
Versetul 4 din 1 Imparati 3 "Solomon Îl iubea pe Domnul, împlinind hotărârile tatălui său, David, dar aducea jertfe şi ardea tămâie pe înălţimi. " ma ajuta sa inteleg multe lucruri. Iubirea de care se vorbeste nu are nici o treaba cu sentimentele ... Iubirea de aici e legata numai de ascultare si stiu ca pot sa ascult pe cineva sau de cineva fara sa iubesc acea persoana.
Solomon implinea hotararile tatalui sau, facea dupa cum ii spusese David insa numai mental ca inima lui avea treaba cu printesa egypteana si cu celelalte neveste luate de prin multe popoare.
Aparent totul poate parea frumos ... pot sa fiu ascultatoare suta in mie de cineva, pot sa fiu chiar religioasa iar inima sa imi haladuie aiurea, sa las idolii sa isi faca loc in viata mea, sa spun ca ma inchin Domnului folosind altarele zeilor.
Dincolo de aparent, unde imi e inima?

vineri, 22 iulie 2011

dureros insa sanatos

Abişag din Sunam e vaduva ... biata fata dupa  ce vreo doi ani si ceva a stat langa David, l-a ingrijit, i-a tinut companie, acum e tratata ca si o vaduva, face parte din haremul regal al regelui decedat. S-a ales cu ceva din faptul ca i-a fost "calorifer ambulant" lui David. Are casa, avere ... insa e o vaduva a regelui si nu se mai poate casatori oricum, cu oricine, oricui ii tuna sa o ia de nevasta.
Era foarte frumoasa fata asta si Adonia, cel mai mare dintre baietii in viata a lui David, merge la Batsheba, mama lui Solomon. Putine femei au rol atat de important in imparatie ca si Bathseba, mereu Solomon o trateaza ca pe o egala, are scaun in sala regala langa el, nu la picioarele lui, nu langa usa de la intrare, nu in locul rezervat oaspetilor de onoare .... nu, ci langa el. Batsheba il asculta pe Adonia, e incantata de propunerea lui, nu realizeaza pericolul din spatele cererii acestuia si intervine pentru el la Solomon. Nici prin varful mintii nu ii trece ca se va lasa cu un ordin de executare rapida.
Traditia vremii de atunci era ca cel care voia sa devina rege, sa se casatoreasca cu vaduva sau vaduvele regelui defunct. Batsheba se pare ca nu a conexat cererea lui Adonia cu traditia si vine senina sa o ceara pe Abishag de nevasta pentru acesta. Solomon insa mai perspicace si mai intelept realizeaza cererea facuta de Adonia si explodeaza: " De ce o ceri doar pe Abişag din Şunem pentru Adonia? Cere şi domnia pentru el, căci este fratele meu mai mare; cere-o pentru el, pentru preotul Abiatar şi pentru Ioab, fiul Ţeruiei! ".
In locul Batshebei i-as fi zis: mai baiete, stai oleaca! Stai ca nu inteleg ce tot indrugi tu acolo. Ce vrei sa spui? Ce treaba are Abiatar si Ioab in afacerea asta. Baiatul asta vrea sa se insoare. I s-a pus pata pe Abishag. ea e vaduva. Care e problema ta? Doar n-o sa ramana fata asta vaduva pana moare din simplul motiv ca a fost ingrijitoarea tatalui tau ... stii bine ca mai mult de atat nu s-a intamplat nimic.
Solomon ii explica ca cererea aceasta aparent inocenta inseamna de fapt cererea regalitatii pentru Adonia. E semnul ca isi cere drepturile si mai spune: "Dumnezeu să se poarte cu mine cu toată asprimea, dacă cuvintele acestea nu-l vor costa viaţa pe Adonia. Viu este Domnul Care m-a întărit şi m-a aşezat pe tronul tatălui meu, David, şi Care mi-a făcut o casă după cum a promis, că Adonia va muri astăzi!“ I s-a dat o sansa lui Adonia sa traiasca, se incoronase singur si Solomon i-a acordat o sansa. Se pare ca degeaba ... Solomon trateaza oamenii si problemele la fel ca David. Nu i-a nimanui capul din prima. Mai acorda o sansa, mai lasa omului timp sa se redreseze, sa-si revada intentiile si cand acesta o ia tot pe ulei atunci da ordin sa fie omorat. Atata vreme cat Adonia era in viata, domnia era in pericol.
Este chemat Abiatar, preotul, nepotul lui Eli si trimis acasa la el. Adica este destituit din functie, i se ia preotia si devine simplu om. Solomon nu il omoara pentru ca stie ca a servit in timpul tatalui sau, a fost unul din cei care a adus chivotul ... insa il scoate din ecuatie. Si asa se implineste profetia facuta lui Eli ca nici unul dintre barbatii descendenti ai casei lui nu va mai fi preot.
Ioab aude stirile, conexeaza rapid informatiile si intelege ca i-a venit randul. Inca nu fusese chemat, inca nu daduse ochii cu Solomon. Si, smecher cum e, se duce in cortul unde era chivotul intalnirii si se prinde de coarnele altarului asa cum facuse si Adonia cand se autoincoronase iar Solomon il lasase in viata. Ioabe crede ca asa ii va merge si lui. Numai sa .... ulciorul nu merge de multe ori la apa si pentru el vine ordinul sa fie omorat.
M-am intrebat de ce. De ce nu trateaza Solomon aceasta problema la fel ca la Adonia? De ce pe el il omoara fara sa ii acorde har? Ioab era un criminal. Ucisese doi mari oameni din Israel, doi oameni mai buni ca el. Atata vreme cat era in viata inseamna ca suita regala, casa lui David se facea partasa sau era de acord cu crimele acestuia. Solomon insa trateaza problema cu intelepciune si nu lasa ca sangele varsat sa Ioab sa pateze casa lui David. Nu vrea sa tina langa casa lor un criminal. Legea cere ca cel ce a ucis sa moara, iar el da ordin ca Ioab sa moara pentru crimele facute nu pentru ca s-a dat de partea lui Absalom si Adonia.
Shimei este chemat si i se da ordin "  – Zideşte-ţi o casă în Ierusalim şi locuieşte acolo, dar să nu pleci în altă parte. Fii sigur că, în ziua în care vei pleca şi vei trece uedul Chidron, vei muri. Atunci sângele tău va cădea asupra capului tău! – Bine, i-a răspuns Şimei, slujitorul tău va face aşa cum a zis stăpânul meu, regele!Din nou se acorda har, timp pentru ca Shimei sa realizeze ca atitudinea se poate schimba, ca cuvantul promis si incalcat inseamna moarte. Si, trec trei ani.
La prima vedere, il acuz pe Solomon de exces de zel. Omul s-a dus sa isi aduca inapoi slujitorii. N-a fugit in exil. S-a intors in casa lui. Insa ... Shimei nu a ascultat de ordinul regal. A fost instiintat ca daca nu va respecta ordinul, va muri si el si-a semnat singur sentinta cand a fost de acord cu aceasta. Un om care nu se supune autoritatii, care oricand e in stare sa arunce cu blesteme in rege, in alesul Domnului, in Dumnezeu nu poate sa traiasca ... 
Il vad pe Solomon implinind legea. Asta inseamna ca o stia, o studia, traia conform cerintelor ei ... 
Daca aduc problema in viata de zi cu zi, invat de la Solomon sa acord har, timp unora ca sa isi vada, realizeze greselile si apoi sa plec de langa ei, sa rup relatiile cu ei daca acestia nu au inteles nimic din greselile ce le-au facut. Atata vreme cat numai necaz si probleme imi aduc relatiile cu oamenii care oricand se ridica impotriva mea, care oricand au ceva negativ de spus, care mai bine m-ar vedea disparand si facuta pulberi, invat ca mai bine imi este sa rup relatiile. Dureros insa sanatos.

joi, 21 iulie 2011

testament regal

Imi place de David, ma regasesc in el insa vreau sa nu uit ca a fost un om, a gresit, a facut-o lata tare insa invat de la el ca dincolo de cat pot intelege dupa atata vreme din viata lui este ca L-a cautat pe Domnul din toata inima. A facut din  Dumnezeu prioritatea lui numarul 1.
Incoronarea lui Solomon a fost, au trecut doi ani si ceva de co-regenta si ... regele Solomon este chemat la palat. Batranul rege vrea sa ii vorbeasca. Solomon urca in graba treptele si ajunge la David cu respiratia intretaiata:
- Da tata ... de ce m-ai chemat?
- Solomon ia loc aici langa mine ... eu ma duc, "merg pe calea pe care merge toata lumea. Intareste-te si fii om."
- Unde vrei sa pleci tata?
- Copile ... eu voi muri, asta e calea pe care merge toata lumea ... Imbarbateaza-te, nu te lasa doborat, nu lasa tristetile, necazurile, dusmanii sa isi bata joc de viata ta. Vei ramane in locul meu si te rog "Pazeste invataturile Domnului, Dumnezeului tau, umbland in caile Lui si respectand legile, poruncile, hotararile si marturiile Lui, dupa cum este scris in Legea lui Moise, ca sa propasesti in tot ceea ce vei face si oriunde vei merge si pentru ca Domnul sa-si tina promisiunea pe care mi-a facut-o cand a zis: Daca fii tai vor veghea asupra caii lor, umbland cu credinciosie inaintea Mea, din toata inima lor si din tot sufletul lor, nu vei fi lipsit niciodata de un urmas la tronul lui Israel".
Un rege face legea in regatul sau, pentru oamenii peste care domneste si traieste dupa legile facute de capul si de staff-ul sau. Insa ca tu sa fii binecuvantat, placut inaintea Domnului, pazeste Legea data de Dumnezeu poporului Israel. Vei ramane rege peste Israel, peste poporul Lui Dumnezeu, nu peste orice popor .... Trebuie sa il carmuiesti dupa legile lasate de Dumnezeu special pentru poporul Sau. Daca vei respecta, vei medita, trai dupa legile Lui Dumnezeu, vei ajunge un rege puternic, intelept. Dumnezeu va fi cu tine oriunde vei merge si orice vei face. Insa mai mult de atat, daca tu vei ramane pe calea Domnului cu credinciosie, El isi va tine promisiunea facuta mie. De tine dragul meu copil depinde daca Domnul isi va putea tine promisiunea facuta mie ca pe tronul lui Israel sa fie urmasii mei ....
Nu pot muri pana nu iti spun ca sunt doi oameni cu care ar fi trebuit sa rezolv niste probleme insa la acel moment nu am luat cea mai inteleapta decizie, le-am dat sansa sa isi revina, sa isi revizuiasca atitudinea insa ... degeaba. Unul din ei e Ioab,  verisorul meu care se arata prietenos, loail casei noastre insa care ne cauzeaza mult rau. A omorat doi oameni mari, pe Abner si Amasa, doua capetenii a poporului Israel ... sa nu uiti ca si pe fratele tau Absalom tot el l-a ucis. Sa nu uiti asta Solomon ... Trateaza cu intelepciune modul in care il vei cobori in locuinta mortilor ...
Un alt om caruia i-am acordat sansa a fost Simei. La acel moment mi s-a parut ca am luat decizia corecta insa ... cand un om rosteste blesteme peste rege, unsul Domnului, el de fapt arunca blestemele pe Dumnezeu si ... nu poate sa traiasca un astfel de om. Legea spune clar ca el trebuie sa moara. Sa nu il lasi sa traiasca.
Eu am fost un razboinic, un om cu sange fierbinte, poet, scriitor, dansator, judecator, ... tu insa esti intelept, vad calitatea asta in tine. Tu gandesti lucrurile mai mult decat mine. Rezolva aceste probleme cu intelepciune.
Dragul meu, nu ii uita pe cei ce mi-au facut bine. Sunt in casa noastra, la masa cu tine ... e vorba de copiii lui Barzilai ... si el a mers pe calea pe care merg eu ... poarta-te cu bunatate fata de ei caci tatal lor a fost cel care mi-a stat alaturi cand lui Absalom i se urcase domnia la cap ....
"Imbarbateaza-te si fii om. Pazeste invataturile Domnului ..."
David a plecat pe calea pe care merge toata lumea ... si a fost ingropat in Cetatea lui David. A domnit 40 de ani in Israel, 7 ani la Hebron si 33 de ani la Ierusalim. In locul lui ramane Solomon care preia domnia in timp de pace, cu dusmanii supusi .... si domnia s-a intarit foarte mult.

miercuri, 20 iulie 2011

doar pentru fetele ... care viseaza!

incoronare si ... incoronare

Ieri scriam despre Abisag din Sunem, eram suparata din cauza faptului ca nu au gandit slujitorii ce ar simti fata asta foarte frumoasa, cata deceptie a adus gestul lor in viata ei. Intre timp, am aflat ca era un obicei antic, sa se puna un corp tanar langa unul batran ca sa il incalzeasca, sa il tina in viata. Era o recomandare medicala.
Mai stiu insa ca Solomon a iubit aceasta frumoasa fata. Cartea Cantarilor ii este dedicata acestei fete din Sunam, numita Abisag sau cum ii spune Solomon, Sunamita.
David avea vreo 70 de ani si nu cred ca reumatismul si arteroscleroza ar afecta si mintea. Insa … se pare ca David nu mai are putere sa stea ferm in fata copiilor sai, asa ca cel mai mare dintre ei ramas la acel moment in viata, Adonia, isi ia nasul la purtare. Nu-i pasa de ce vrea David, nu ii pasa ca mostenitorul tronului era anuntat inca inainte de a se naste, nu ii pasa de Dumenzeul tatalui sau, nu-i pasa de nimic. El era cel mai mare dintre baieti, face tot posibilul sa se puna bine cu oamenii, ii atrage de partea sa, isi gaseste ca si aliati in curtea tatalui sau pe Ioab si pe Abiatar si, … isi organizeaza o petrecere de incoronare.
Numai ca apare Natan. Asa imi place de omul asta de numa. Apare in momentele cheie din viata lui David. Acum insa vine la palat sa se intalneasca cu Batsheba. Desi David a avut un numar marisor de neveste si tiitoare, se pare ca singura care a contat cu adevarat in viata lui a fost Batsheba. Si Natan stie asta. Insa el mai stie ca Dumnezeu il trimisese la David sa ii spuna despre povestea de dragoste cu Batsheba, poveste cu urmari dramatice, despre copilul Solomon, despre faptul ca Dumnezeu ii va face o casa lui David prin Solomon, nu prin altcineva.
Natan mai stia ca urmatorul rege avea isi decapiteze fratii, surorile, neamurile ca sa se asigure ca nu vor exista comploturi si primele doua nume de pe lista lui Adonia erau Solomon si Batsheba. Asa ca, daca Batsheba voia sa nu isi piarda viata si sa isi vada fiul rege, trebuia sa il asculte si sa actioneze. Natan insa nu voia numai atat. Voia ca voia lui Dumnezeu sa fie facuta. Iar voia Lui era ca Solomon sa devina rege.
Palatul lui David nu era antifonat iar la orice colt se gasea cate un servitor care sa duca informatiile acolo unde era platit bine. Asa ca Natan se asigura ca mai multe urechi vor auzi ce va spune David despre Solomon, ce promisiune ii face acestei femei pe care inca o iubeste desi ajunsese inactiv din punct de vedere sexual. Promisiunea este auzita de Batsheba, Abisag, Natan si ceilalti servitor care erau cu urechile ciulite la ce se discuta dincolo de draperiile ce tineau loc de pereti.
David reafirma promisiunea facuta inaintea Domnului si da ordin de incoronare a viitorului rege, Solomon. Este chemat preotul Tadok, profetul Natan si Benaia, fiul lui Iehoiada si li se da ordin sa il unga pe Solomon ca si rege, sa fie folosit catarul, tronul lui David, instrumentele scoase din cutii si sa fie folosite pentru a anunta poporul vestea cea mare.
Intre timp, nu departe de casa regala, se desfasoara cealalta incoronare. Preotul Abiatar taiase si el animale si se veselea cu Ioab si invitatii lui Adonia. Le sta mancarea in gat cand dintr-odata de aude atata muzica si galagie incat se cutremura pamantul. Apare Ioanatan, fiul luiAbiatar care refuzase sa treaca de partea lui Adonia cum facuse taica-su. Le aduce vestea acestor petrecareti ca la Ghibon este uns regele Solomon. Pe deasupra li se mai spune ca Natan, Benaia si Tadok impreuna cu peletitii si cheratitii si toata cetatea sunt la prezenti la incoronare.
Peletitii si cheratitii erau garda regala, sau mai modern acei barbati cu sau fara ochelari ce stau langa presedinte si care au semnat cu propria viata pentru viata celui in slujba caruia s-au angajat. Barbatii acestia erau in slujba lui David si acum David ii trimite sa faca aceeasi slujba pentru Solomon.
Invitatii lui Adonia, cu maduva tremurandu-le in oase dispar ca prin farmec. Adonia realizeaza ca a facut-o lata, ca nu si-a ascultat tatal si se duce in Cortul Intalnirii, se prinde de altar ca sa isi scape viata. Era un obicei al vremii. Acolo gaseai indurare … era un gest disperat, oarecum public.
Solomon stia ca Adonia este placut de popor, normal ca stia de cum se autoincoronase acesta, de cine ii fusese in preajma. Cand i se aduce vestea ca Adonia este in Cort trimite oameni sa il intrebe daca este vrednic. Ciudata intrebare. Adonia se considera vrednic si spune da, este coborat de pe altar, se prezinta la proaspatul rege, I se inchina si este trimis acasa.
Nu i se acorda iertarea,nu ni se spune ca Solomon l-ar fi iertat pentru gestul sau, nici Adonia nu o cere, insa I se acorda o noua sansa de a isi schimba atitudinea. Solomon trateaza cu intelepciune acest gest al lui Adonia. Si face asa pentru ca stia ca mult popor il place pe Adonia, ca poporului ii plac oamenii cu sange fierbinte si razboinic, ca ceilalti din popor din respect pentru David il plac pe el, ca vor sa asculte Dumnezeu I se supun lui nu ca neaparat l-ar si placea.
Complot, oportunisti, neascultare de parinti, de Dumnezeu … si toate astea nu oriunde ci in casa regelui, alesului Domnului, in casa omului dupa inima Lui Dumnezeu, David.

marți, 19 iulie 2011

calorifer ambulant

Nu pot intelege monarhia ... nici nu am cum. Insa cu cat citesc mai mult din istorie si aflu amanunte despre contextul social, politic, cultural al vremii cu atat sunt mai multumitoare ca m-am nascut in secolul trecut. Ca si om simplu din popor nu as fi avut nici un drept, nu as fi comentat nimic ca imediat mi se lua capul sau cine stie ce mi se mai intampla.
Citesc ca regele David era batran, avea probleme de sanatate (banuiesc eu ca avea reumatism) si nu reusea sa se mai incalzeasca. Asa ca ... s-au gandit slujitorii ca poate o fata tanara l-ar putea incalzi pe David. Imediat se face un soi de consiliu si se aduna informatii despre cele mai frumoase fete, trebuiau neaparat sa fie fecioare, se sorteaza informatiile, se trag liniile dupa concluzii si castigatoarea este: Abişag din Şumen. Ni se spune ca trebuia sa stea langa rege, sa doarma la pieptul lui insa David nu a intretinut relatii sexuale cu ea.
Servitorii il stiau pe David, avea atatea neveste si o gramada de copiii, stiau povestea cu Batsheba si ... de ce sa nu i se aduca acum o fata tanara, inocenta, sfioasa care sa ii puna lui David sangele in miscare si asa sa se incalzeasca? Zis si facut. Numai ca ... nici macar asa sangele lui David nu se incalzeste.
Despre ce a simtit fata, despre visurile ei nu ni se spune nimic. Totul decurge ca si cum ar fi fost o papusa pe raft sau un oarecare obiect ce abia astepta sa fie folosit. Poate ca era indragostita sau logodita ... poate visa la un print cu care sa se casatoreasca ... Ce drept are David si toata trupa de servitori sa faca tandari visurile fetei.
Insa si mai mult de atat, ma enerveaza ca familia nu avea nimic de comentat. Era dorinta regelui si gata. Nu ni se spune cati ani avea ea, ca ar fi avut vreo idila, ca ar fi suferit, ca ar fi urlat la luna .... nimic. Ca si cum era o papusa muta, surda, care trebuia sa danseze dupa cum i se canta.
Cand Saul a fost uns ca rege, Samuel adunase toata floarea cea vestita a batranilor poporului si le spusese cum vor fi tratati, cum li se vor lua baietii si fetele. Erau toti barbati maturi, poate casatoriti, poate tati de fete si baieti si toti au fost de acord cu incoronarea. Nici unul din ei nu a gandit ca fata lui cea mai draga, cea pentru care a muncit ani in sir ca sa ii adune zestre intr-o zi va fi luata si dusa la palat sa il incalzeasca pe rege. Nici unul din ei nu a gandit ca copii lor ar putea avea sentimente, ca va fi folosit de rege in scop personal.
Ca sa fie aleasa copila asta, Abişag din Şunem s-au tras sfori politice, economice, alte beneficii au avut altii ... in nici un caz ea ... Nu cred ca a fost incatantata, ca a dansat de fericire cand a auzit ca va deveni caloriferul ambulant al regelui, ca va sta inchisa cu un mosneag caruia ca trebui sa ii cante, sa il distreze, cu care sa vorbeasca,  ... poate sa ii spuna ce viseaza ... si nu se ducea in fata lui trista, suparata ca no, regele avea durerile lui ... Chiar daca era regele care face asta este David, unsul Domnului, alesul Domnului nu cred ca fata asta a sarit in sus de bucurie.
Ce fata vrea sa fie inchisa cu un batran care tremura de frig sub multe paturi si plapume? Si nu numai sa stea inchisa, insa trebuia sa ii fie servitoare. Iar David putea sa mai traiasca mult si bine dupa cat de bine era ingrijit.
Uit insa ca statutul femeii in acele zile era altul, ca ea nu avea nimic de comentat, nu avea dreptul sa se impotriveasca. Era un bun numai bun de folosit.
Am gasit un film despre viata lui Solomon, nu l-am vazut tot (recunosc) insa mi se pare destul de realistic. E cu subtitrare in limba engleza, deocamdata nu am gasit si in limba romana.

luni, 18 iulie 2011

fericiri nefericite

1.Ferice de cei ce sunt obosiţi, ocupaţi şi nu se duc la Biserică Duminica, pentru că ei sunt cei mai buni colaboratori ai mei;
2.Ferice de cel ce aşteaptă invitaţie specială pentru a merge la biserica lui, pentru că el are mare preţ în ochii mei;
3.Ferice de cei ce se ofensează repede, pentru că ei se supără şi părăsesc biserica;
4.Ferice de cei ce nu dăruiesc pentru lucrarea Evangheliei, pentru că ei sunt ajutoarele mele;
5.Ferice de cel ce zice că iubeşte pe Dumnezeu dar urăşte pe fratele său pentru că el va fi cu mine pentru veci de veci;
6.Ferice de cei ce fac tulburări în Biserică, pentru că ei se numesc copii ai diavolului;
7.Ferice de cel ce n-are timp să se roage, pentru că el va cădea repede în plasa mea;
Le-am primit de la familia Luca.

update misiune 2011

In Moldova de dincolo de Prut, la Biserica Lumina Lumii, "misionarii" acum (e 5.23 dimineata) dorm. Unii stiu la ce si unde au venit. Unii erau ieri cumva entuziasmati, cumva disperati, pierduti.
Nu mai e de mirare acum pentru mine sa fiu sunata si sa mi se spuna ca masinile nu trec Vama. Sambata, nu au reusit sa treaca dincolo cu masinile inchiriate ... asa ca au fost nevoiti sa astepte masinile romanesti, rutierele ca sa poata ajunge in Moldova. Daca la mine primiii "misionari" trebuiau sa ajunga vineri dupa amiaza ... timpul s-a dilatat pana sambata seara tarziu pentru ca la una din masini, cei de la service au uitat niste carpe la motor si ... masina nu mai primea aer. Normal ca ... a intrat in functiune reteaua romaneasca de telefoane si cunostinte cu oameni angajati pe la service-urile noastre ... S-a gasit problema, s-a rezolvat. Intre timp insa ... era nevoie de masina proaspat reparata in alta parte. Asa ca ... apare o alta masina "dispusa" sa faca treaba vreo doua saptamani.  Numai ca pe la 1 sambata noaptea sunt sunata sa mi se spuna ca a murit bateria masinii ... si vor ajunge candva. Dar, s-a rezolvat si asta.
Au trecut la propriu prin furtuni, au vazut cum in cateva secunde soselele devin impracticabile din cauza volumului mare de apa, insa au prins si o caldura de sauna ... "nici cand joc fotbal nu sunt atat de transpirata" (spunea ieri cineva).
Nostalgicii intrebau: oare cum va fi fara Mircea Danciu, Laura Repede, Kati Chiuariu, Dave si John. Nu voiau sa creada ca eu nu voi merge, ca Chris Muraru nu va fi acolo sau ca va ajunge cumva. Chiar credeau ca avem glume in program. Manu Ceausu si Simona Guralivu sunt scuzati anul acesta pentru lipsa de participare ...
Am stat cu ei ieri si ultima "echipa" avea vreo trei zile de cand era pe drum, fara sa doarma cum trebuie pe undeva, cu nervii cam intinsi ... mai erau lucruri de luat ... se punea problema sa mai ramana inca cateva ore. Deja li se acrise de mancare fast-food si la un moment dat, una din fete spune: "nu sunt aici pentru mofturile mele, pentru confortul meu. Sunt aici venita sa slujesc, pregatita psihic sa renunt la mine ca sa slujesc pe Dumnezeu slujindu-i pe oameni."
Am realizat din nou ca sunt iar sunt prinsa in mreaja ideii in care cred ca lumea se invarte in jurul meu, ca oarecum sunt buricul pamantului, ca sunt importanta si lumea graviteaza in jurul meu. Surprize, surprize! Nu e asa deloc. Eu sunt cea care gravitez in jurul Lui Dumnezeu. Eu sunt cea care am fost creata sa gravitez in lumea Lui, am viata pentru ca El mi-a dat-o, pot fi mantuita daca aleg ca cred ca jerfta Lui Christos de pe cruce ma poate salva, ca sangele curs pe cruce poate spala pacatele mele, ca Duhul Sfant e in mine soptindu-mi despre Tata, despre Christos, despre cer.
Multumesc Domnului pentru cei ce au venit, au ales sa-si lase casa si familie ca sa slujeasca acolo cu ceea ce au au ei mai bun. In acelasi timp, multumesc si pentru familiile lor, unele au facut sacrificii sau fac ca ai lor sa fie in Moldova sa slujeasca.

vineri, 15 iulie 2011

Charity Cup - Mission Tour 11

Iulie, vara, vacanta (pentru unii), misiuni (iar pentru unii), prieteni (libeeeeer la toti) ....
De cativa ani buni, Charity Cup organizeaza misiuni in Republica Moldova, Mexic, Honduras. Insa ... cum eu nu ajung in cealalta parte de lume, vine cealalta parte de lume aici, in Moldova noastra, ne trag dupa ei sa slujim impreuna in Moldova de dincolo de Prut.
Anul asta nu voi putea fi cu ei in Moldova insa asta nu ma impiedica sa ii vad, astept ... Incepand din noaptea aceasta "misionarii" vor ajunge la Iasi rand pe rand, fiecare cu ce a prins, cules, gasit. Chiar daca unii s-au casatorit, acum ii astept cu sotiile, unii si-au adus si copiii. Unii se reintorc cum au plecat, adica singuri. Insa fiecare dintre ei este dornic, dispus sa isi lase viata de confort, sa se lase provocat/a, sa slujeasca pe oricine, indiferent de varsta, limba vorbita, sa "dea in mintea copiilor" sau sa invete "termene medicale" noi sau "nume de boli" nemaiauzite de ei.
S-au reintors cu mare dor de ceea ce au lasat. Si nu au lasat in urma obiecte ci oameni in care au investit timp, sentimente, oameni cu care s-au rugat, pentru care s-au rugat ... care le sunt prieteni sau care le vor deveni.
"Sefii" sunt deja pe drumurile Romaniei in graba mare spre Moldova. Insa, in graba lor, isi fac timp de-o cafea cu prietenii de pe aici .... Ceilalti misionari ce lasa "tara tuturor posibilitatilor" sunt prin avioane, terminale, aeroporturi sau ... cine stie pe unde insa aseara imi spunea una dintre ele: "sa stii ca vin si vreau sa te vad!".
Daca nu ai fost in nici o misiune, daca nu ai fost in nici o misiune cu Charity Cup e greu sa intelegi entuziasmul meu, e greu de inteles de ce ii astept, ce ma leaga de oamenii astia ce vin din atatea colturi de lume.
Nu-i totul perfect.
Nu-i totul roz (beacs ar fi chiar urat sa fie totul roz).
Nu-i totul ca in vis ...
Ai sansa sa vezi ca totul e real, iti testezi nervii, credinta, rabdarea, uneori foamea, mintea invatand expresii noi: "nu retrai", "tat normal". Daca intra cineva in vorba cu tine si te intreaba: "cum la tine?" nu trebuie sa te panichezi, raspunzi simplu: "Tat normal. Da la tine cum?"
Provocarea ce mi-o lasa cei ce trec spre Moldova va fi mare ... o sa ma roage sa ma rog pentru ei, sa le duc grija, sa caut informatii, ... si cine stie ce se va mai ivi. Insa as mai provoca si pe altii sa se roage pentru Mission Tour 11 sau mai "pi scurt si in clar" ar fi anul 11 de misiune a Charity Cup.
Mai multe detalii pe www.charitycup.com (limba romana si engleza).

Felicia Ciuculescu, cea care a avut grija de mine anul trecut sa nu mor de la cate piscaturi de tantari aveam suspina printr-un colt de lume si scrie:  "Cella dear..sincer inspir si expir fortat:), oftez si imi calibrez presiunea intra-toracica:))...asa de rau imi pare ca nu pot sa fiu acolo, simt cum adrenalina actioneaza... cate nopti, cata munca, praf si fumusete in toate sincer mi-e dor de acele momente...sunt absolut mandra de cei care au ales sa merga si sa slujeasca...spune un Hi celor cu care te intalnesti si nu uitati sunteti in rugaciunile mele...I miss u si sper macar inca odata in viata sa mai ajung acolo! Cred ca o sa se simta din plin lipsa ta acolo, imi amintesc caci prima persoana cu care m-am intalnit anul trecut in Iasi ai fost tu...plina de entusiasm si viata...I love u dear!!! May God bless u!!! :)"