duminică, 24 iulie 2011

o inima care aude

Am intalnit oameni intelepti. Pe unii i-am gasit sub un "acoperis" destul de greu de dibuit, de nepatruns. Despre unii aud ca-s intelepti, unora insa le-ar trebui administrate doze mari de intelepciune. Citesc despre Solomon si, ... am emotii. Mama mia, a fost cel mai intelept rege care a fost vreodata. Nu cel mai intelept om de pe fata pamantului ci cel mai intelept rege. Era inzestrat natural cu intelpciune, cu mai multa minte si perspicacitate.
Ajunge rege undeva pe la varsta de 20 de ani (spun comentariile) si nu se stie exact daca rugaciunea aceasta este facuta imediat dupa incoronare, dupa moartea lui David. Oricum este facuta inaintea de alianta prin casatorie cu Egyptul si cu Hiran.
Desi nu e ca la carte locul unde merge sa se inchine, vine cu inima deschisa inaintea Domnului, recunoastea ca e tanar, e vulnerabil, poporul este foarte mare. Indatoririle lui sunt multe, grele si desi e intelept, vine inaintea Lui Dumnezeu cu o cerere: "Dă-i slujitorului Tău o minte înţeleaptă ca să pot judeca poporul Tău şi să pot deosebi între bine şi rău, căci cine este în stare să judece acest popor numeros al Tău?" (NTR) iar traducerea Cornilescu : "Da, dar, robului Tau o inima priceputa, ca sa judece pe poporul Tau, sa deosebeasca binele de rau! Caci cine ar putea sa judece pe poporul Tau, pe poporul acesta asa de mare la numar!?"
Traducerile difera si citeam ca in original de fapt el cere sa ii dea Domnul o inima care aude adica deschisa, receptiva, invatabila (Isaia 50:4). Nu vrea sa conduca poporul cu intelepciunea cu care este el inzestrat natural. Cere de la Domnul intelepciune divina ca sa judece drept, sa protejeze dreptul celui sarac, slab, neajutorat.
Nu cere bogatie, faima sau vedetism sau cine stie ce lucruri pentru el. Nu ci cere sa ii transforme Domnul inima intr-o inima care aude. De regula se spune ca auzim cu urechile si lucrurile care le spunem trebuie sa fie logice. Am mai invatat ca centrul gandiri se afla in creier, in mintea mea si nu in inima. Insa Biblia inca de la inceput rastoarna ideea asta ... ceea ce vrea Domnul de la mine este inima, sa am grija de gandurile inimii, pornirile ei ... 
Solomon intelege acest lucru si cere o inima care aude, care e deschisa ... Si pentru ca nu vrea sa traiasca mai mult decat Metusala, sa fie mai bogat decat Avraam, mai bland decat Moise, mai dupa inima Lui Dumnezeu decat David. Solomon nu vrea sa concureze cu nimeni. El primeste de la Dumnezeu ca "bonus" putere, faima, bogatie si intelepciune.
Mi-am adus aminte ca si eu am cerut in adolescenta intelepciue insa ... credeam ca am sa Il pacalesc pe Dumnezeu cu cererea mea si El ma va face regina, imi va da bogatii, faima .... eha visuri de adormit copiii. Imi mentin cererea asta insa ... ea s-a cizelat in timp. Nu ma mai intereseaza faima, bogatia ci sa stiu cum sa tratez problemele iar provocarea de astazi vine cu ... o inima deschisa. Adica sa ascult dincolo de cuvinte, sa fiu gata sa vad dincolo de ceea ce e aparent ... Vreau ca si Solomon sa am o inima care aude?

Niciun comentariu: