Sunt invitata de autorul cartii Samuel sa vizitez si sa analizez o galerie cu portrete ce ii sunt vii in amintire. In galeria de onoare sau pe acest panou de onoare sunt nume ale unor barbati ce au adus cinste si faima poporului Israel. Oameni care au fost dispusi sa-si riste totul pentru regele, mentorul, judecatorul, regele, comandantul, prietenul lor.
Acesti treizeci aveau o captenie si anume pe Ioseb-Basebet, recunoscut de cei 30 de barbati de valoare (man of valor = mov) ai lui David. Urmatorul despre care ni se povesteste este Elazar, apoi Şama. Le-am citit, recitit, re-re-re-recitit descrierile si am remarcat un aspect: erau oameni curajosi, erau eroi.
In batalia cu Goliat am remarcat la David curajul si nu curajul ca bravura si curajul mental de a sta drept si a apara onoarea Lui Dumnezeu in fata dusmnilor, de a a-i infrunta cand ei aruncau ocara asupra Lui Dumnezeu si asupra oamenilor din Israel. Asta nu inseamna ca Dumnezeu nu i-ar fi putut spulbera pe dusmanii ce Il insultau. Cand credinta in Dumnezeu nu este una de suprafata ci este una cu tine, te defineste ca persoana iar dusmanul vorbeste de rau despre Dumnezeul in care tu ti-ai pus increderea, nu poti sa taci, nu poti sa nu iei atitudine. Si aceasta luare de atitudine este placuta inaintea Lui Dumnezeu, luarea de atitudine se numeste credinciosie. Curajul lui David de a nu lasa onoarea Lui Dumenzeu patata de dusmani inspira curaj si altor barbati care sunt dispusi sa isi riste viata langa acest barbat curajos, ce le va deveni lider, mentor, prieten, rege, conducator, sursa de inspiratie.
Ca sa scoata in evidenta si mai mult acesti trei barbati, autorul cartii Samuel isi aminteste despre primele lupte ale lui David. El era din Bethleem si filistenii tabarasera acolo iar el era cu armata in pestera Adullam. Povestea cu cele trei capetenii ale lui si cu ceilalti barbati din staff si isi aminteste de cat de buna e apa din fantana de la poarta Bethleemului, cat de racoritoare e ... Ce ar mai bea niste apa de acolo ....! Nu da ordin sau porunca sa mearga cineva sa ii aduca niste apa de acolo. Insa cei trei viteji ai sai, nu spun nimic si pleaca. Strabat 12 mile pana la Betheleem, trec prin liniile filistenilor macelarind cativa (cred ca nu putini), iau apa si pleaca inapoi 12 mile la pestera Adullam. Adica marsaluiesc aproximativ 19,2 kilometri dus, se bat bine acolo cu filistenii, scot apa si intra in mars alti 19,2 kilometri. De ce fac asta? Pentru ca mentorul lor si-ar dori sa bea niste apa din fantana sapata la poarta cetatii Betheleem. Nu ca nu ar avea apa si acolo la Adullam, nu ca nu ar fi uda si asta, nu ca ar fi salcie sau ... dura ci efectiv David povestind cu ei le spune de cat de buna e acea apa.
Si cei trei se intorc la David cu apa, apa atat de laudata de acesta. Numai ca David face un gest socant pentru toti, varsa apa adusa atat drum de bravii lui barbati. Vede devotamentul lor, dragostea lor fata de el, curajul nebun al acestora fata de el, alesul Domnului, fata de cel pe care Dumnezeu il pusese peste ei si ca semn de adanca pretuire pentru ei, varsa apa pe pamant inaintea Domnului. David se vede nevrednic de aceasta onoarea, cinste, de atata de devotament. Gestul lui nu a fost ca sa ii umileasca ca si cum le-ar spune: "Nenorocitilor, cine v-a trimis in Bethleem? Hah? V-am dat eu ordin, porunca sa va riscati viata si sa imi faceti armata un esec? V-am spus eu sa plecati de aici? Nu aveti minte nici cat o gaina chioara! Ce-a fost in capul vostru?" Insa nu asta e sensul gestului. Nu poate accepta sa bea apa aceasta adusa cu atata efort, stiind ca si-au riscat viata ca sa ii implineasca lui un moft, o dorinta pe care nu o dorise implinita. Efortul, gestul lor este adus inaintea Lui Dumnezeu. El merita aceasta apa, El este Cel care va primi aceasta onoare. El este Dumnezeul lui David si al lor.
Barbatii astia de valoare care il inconjoara pe David nu-s târâie-brau şi răi de gura, nu care cumva sa te puna pacatul sa te iei cu ei, ca nu te mai speli nici cu apa Prutului. Nici vorba de asa ceva. Erau oameni de actiune, atunci cand intrau in lupta apoi nu ti-i doreai ca si dusmani. Ni se spune ca omorau sute in fiecare lupta. Curajul lor inspira curaj si altora aducand victorii poporului Israel, reducand la tacere pe dusmanii care aveau chef de razboi.
Verisorul lui David, Abisai este un alt viteaz, om de valoare din compania lui David. Desi e un barbat cu sange fierbinte, imediat ii sare mustarul, imediat el ar taia capul celui ce nu crede ca el si apare ca un spin in coasta lui David, el este unul dintre barbatii de valoare din faimoasa galerie a barbatilor de onoare
Un alt barbat de valoare este Benaia care la fel ca David nu avea o jena in a se lupta cu leul. Nu era o problema pentru el un leu. Intr-o zi dupa ce cazuse zapada, un leu aluneca in fantana si clar ca nu putea iesi din ea. Asta insa aduce necaz pe evrei. De unde sa mai ia apa? Benaia insa rezolva problema. Intra in fantana, lupta cu leul, il omoara si problema apei se rezolva. Tatal lui Benaia era Iehoaiada, un levit, un preot iar Benaia insa imbina credinta cu actiunea. Pentru el un egiptean, un urias nu e o problema, il deposedeaza de arma si il omoara pe dusman cu propria arma. David vede asta si il face conducatorul garzii lui personale.
De regula treceam peste numele insiruite in Biblie. Pentru mine nu aveau nimic de spus. Anul asta mi-am propus sa aflu istoria oamenilor de dupa nume. In aceasta galerie a barbatilor de valoare din compania lui David gasesc barbati din Iuda, Beniamin, Efraim, Dan, Gad, doi dintre neamuri. Da, Urie este unul dintre ei. Si stiu ca Urie nu era evreu. Vad aici ca Dumnezeu foloseste oamenii dintre neamuri pentru salvarea poporului Sau chiar din vremuri de mult apuse.
Din lista asta lunga de nume invat cateva lucruri:
- Curajul si lasitatea sunt contagioase.
- Eroii apar in timpurile de criza.
- Eroii au fost pregatitit si predispusi la eroism de-a lungul vietii lor, nu e ceva spontan, nu e acees de eroism ... nu, asa le e viata.
- Eroii nu se lasa intimidati si infricosati de obstacolele ce le apar in cale.
- Eroii sunt dispusi sa moara, daca e nevoie.
- Eroii lucreaza si se antreneaza foarte mult, din greu. Dar cer, cauta ajutorul Lui Dumnezeu pentru victorie. Nu isi insusesc victoria. Ea este a Domnului.
- Eroii isi iau indatoririle si responsabilitatile in serios.
- Eroii depasesc limitele datoriei, credintei, loialitatii si dragostei.
- Eroii apar acolo unde eroismul este modelat, valorificat si rasplatit.
- Eroii sunt acei care au curajul sa se identifice cu alesul Domnului indiferent de circumstante.
Eroii nu sunt doar de gen masculin. Gasesc langa David si in viata lui David si femei de valoare (woman of valor). Mai sunt eroi azi? Eroi printre crestini? Azi nu ma sunt lupte cu dusmanii exteriori ci cu noi insine. Ma uit la acesti barbati de valoare (man of valor = mov) si imi doresc sa fiu curajoasa, eroina ca si ei, sa fiu o femeie de valoare (woman of valor = wov).
6 comentarii:
Eşti un suflet dăruit cu har. Aşa cred eu. Aşa te simt.
Frumoasă postare, Cella!
Bună dimineaţa! Să ai o săptămână aşa cum ţi-o doreşti!
Cella, eu cred ca si astazi suntem intr-o lupta, o lupta nu unii impotriva altora, ci o lupta cu un vrasmas mult mai perfid, care apare inaintea noastra chiar in inger de lumina. Brrrr... ca daca nu avem ochii deschisi oare cum ne-am da seama ca este un vrasmas?
Sa sti ca si astazi sunt eroi, unii chiar de mare valoare, dar ei sunt printre noi, prietenii nostri, poate, cei din aceasi adunare, ori care stim pur si simplu de unde sunt. Iti amintesti expresia in dreptul Domnului Isus? Nu este El fiul Mariei si al lui Iosif, nu sunt fratii lui printre noi? Si nu a facut multe minuni acolo, din pricina necredintei lor.
O expresie uimitoare racordata de Ioan (6:28): Ce sa facem ca sa savarsim lucrarile lui Dumnezeu?
Raspunsul ii umplu de nemultumire, pentru ca nu ii ridica de pe pamant: Lucrarea pe care o cere Tatal, este sa credeti in Cel pe care l-a trimis El. Aceasta era intr-adevar o lucrare de erou, dar nu era pe placul lor. Atunci cum vedem eroii? Te las sa imi raspunzi tu.
Oana,
imi trimite un prieten diineata un mesaj (sms)in care imi dorea sa am parte de o saptamana fara regrete. Adevarul e ca imi doresc una asa ...
Mersi de urare draguta ;)
Mare provocare mi-ati aruncat ....
Trebuie sa gandesc un pic raspunsul.
E mai usor sa scrii din perspectiva altcuiva ... despre eroi.
Insa ... meditez si-o sa scriu mai tarziu.
Imi plac mult postarile pe subiectul DAVID ... cred ca e personajul meu favorit din istoria Israelului ( nu degeaba am insistat pe langa ai mei ca pe frate-miu sa-l cheme asa :D )
...
Ai un stil foarte aparte :) si ma bucur ca nu sunt singura care e fascinata de insiruirile de nume ... si de persoanele din spatele lor :D ...
Blessings
Sincer ... as relua Samuel :D si as mai scotoci ceva despre David, despre oamenii de langa el ...
Mersi Charis de apreciere.
O saptamana de poveste sa ai!
Trimiteți un comentariu