marți, 19 iulie 2011

calorifer ambulant

Nu pot intelege monarhia ... nici nu am cum. Insa cu cat citesc mai mult din istorie si aflu amanunte despre contextul social, politic, cultural al vremii cu atat sunt mai multumitoare ca m-am nascut in secolul trecut. Ca si om simplu din popor nu as fi avut nici un drept, nu as fi comentat nimic ca imediat mi se lua capul sau cine stie ce mi se mai intampla.
Citesc ca regele David era batran, avea probleme de sanatate (banuiesc eu ca avea reumatism) si nu reusea sa se mai incalzeasca. Asa ca ... s-au gandit slujitorii ca poate o fata tanara l-ar putea incalzi pe David. Imediat se face un soi de consiliu si se aduna informatii despre cele mai frumoase fete, trebuiau neaparat sa fie fecioare, se sorteaza informatiile, se trag liniile dupa concluzii si castigatoarea este: Abişag din Şumen. Ni se spune ca trebuia sa stea langa rege, sa doarma la pieptul lui insa David nu a intretinut relatii sexuale cu ea.
Servitorii il stiau pe David, avea atatea neveste si o gramada de copiii, stiau povestea cu Batsheba si ... de ce sa nu i se aduca acum o fata tanara, inocenta, sfioasa care sa ii puna lui David sangele in miscare si asa sa se incalzeasca? Zis si facut. Numai ca ... nici macar asa sangele lui David nu se incalzeste.
Despre ce a simtit fata, despre visurile ei nu ni se spune nimic. Totul decurge ca si cum ar fi fost o papusa pe raft sau un oarecare obiect ce abia astepta sa fie folosit. Poate ca era indragostita sau logodita ... poate visa la un print cu care sa se casatoreasca ... Ce drept are David si toata trupa de servitori sa faca tandari visurile fetei.
Insa si mai mult de atat, ma enerveaza ca familia nu avea nimic de comentat. Era dorinta regelui si gata. Nu ni se spune cati ani avea ea, ca ar fi avut vreo idila, ca ar fi suferit, ca ar fi urlat la luna .... nimic. Ca si cum era o papusa muta, surda, care trebuia sa danseze dupa cum i se canta.
Cand Saul a fost uns ca rege, Samuel adunase toata floarea cea vestita a batranilor poporului si le spusese cum vor fi tratati, cum li se vor lua baietii si fetele. Erau toti barbati maturi, poate casatoriti, poate tati de fete si baieti si toti au fost de acord cu incoronarea. Nici unul din ei nu a gandit ca fata lui cea mai draga, cea pentru care a muncit ani in sir ca sa ii adune zestre intr-o zi va fi luata si dusa la palat sa il incalzeasca pe rege. Nici unul din ei nu a gandit ca copii lor ar putea avea sentimente, ca va fi folosit de rege in scop personal.
Ca sa fie aleasa copila asta, Abişag din Şunem s-au tras sfori politice, economice, alte beneficii au avut altii ... in nici un caz ea ... Nu cred ca a fost incatantata, ca a dansat de fericire cand a auzit ca va deveni caloriferul ambulant al regelui, ca va sta inchisa cu un mosneag caruia ca trebui sa ii cante, sa il distreze, cu care sa vorbeasca,  ... poate sa ii spuna ce viseaza ... si nu se ducea in fata lui trista, suparata ca no, regele avea durerile lui ... Chiar daca era regele care face asta este David, unsul Domnului, alesul Domnului nu cred ca fata asta a sarit in sus de bucurie.
Ce fata vrea sa fie inchisa cu un batran care tremura de frig sub multe paturi si plapume? Si nu numai sa stea inchisa, insa trebuia sa ii fie servitoare. Iar David putea sa mai traiasca mult si bine dupa cat de bine era ingrijit.
Uit insa ca statutul femeii in acele zile era altul, ca ea nu avea nimic de comentat, nu avea dreptul sa se impotriveasca. Era un bun numai bun de folosit.
Am gasit un film despre viata lui Solomon, nu l-am vazut tot (recunosc) insa mi se pare destul de realistic. E cu subtitrare in limba engleza, deocamdata nu am gasit si in limba romana.

2 comentarii:

Oana spunea...

Nu ştiu de ce, citind postarea ta, mi-a venit în minte un răspuns, din păcate fără mare legătură cu povestirea de aici: "Poate ar fi trebuit să se gândească puţin şi la biata fată când a aruncat-o cu atâta generozitate în braţele moşneagului" ...
Nu mă lua în seamă - sunt obosită azi. De la căldură...

cella spunea...

Nu le-a pasat deloc ...asta e clar.