marți, 5 iulie 2011

binecuvantare aducatoare de binecuvantare

"Am nevoie de ajutorul tau, promite-mi ca ma ajuti."
"Vreau sa aud despre ce e vorba si apoi voi vedea daca am sa promit sau nu".
"Ei, asa faci tu intotdeauna. Nu vrei sa ma ajuti si nu stii cum sa te scoti."
"Nu pot promite ceva atata vreme cat nu stiu in ce ma implic sau ce trebuie sa fac, daca trebuie sa fac."
"Bla bla bla ...."
In momentul in care promit ceva, oricare ar fi costul trebuie sa ma tin de promisiune chiar daca asta e in defavoarea mea. La acel moment am promis sau am incheiat un legamant. Nu e parafat la notar, avocat. Nu e scris in trei exemplare si cu apostila aplicata vizibil. Nu e lasat un exemplar in arhiva nu stiu cui. E un legamant verbal intre mine si o alta persoana sau un grup de oameni. Datoria mea este sa imi tin cuvantul ....
In Iosua 9 ni se spune povestea unui popor care s-a folosit de un siretlic pentru a incheia un legamant cu Iosua si poporul Israel. Erau locuitorii din Ghivon care erau terifiati de vestea ca Israel vine sa ocupe pamantul si ca ei vor disparea. Trimit o delegatie la Iosua si acesta isi aduna batranii poporului, discuta cu ghivonitii, ii cerceteaza si incheie un legamant. Peste trei zile insa afla ca de fapt acestia le erau vecini, erau langa ei. Insa incheiasera un legamant inaintea Lui Dumnezeu cu ei. Trebuiau sa isi respecte legamantul indiferent cum a fost obtinuta aceasta incheiere.
Dar, acum il studiam pe David. Ce treaba are Iosua cu David? Povestea asta cu ghivonitii s-a intamplat acum 400 de ani. De ce ma intorc in timp? Pai e simplu. Un legamant nu expira, nu se rupe odata cu decesul uneia dintre parti.
Vine o foamete de trei ani peste Israel si David e rege in Israel. El stie clar ca foametea vine ca urmare a pacatului. In Deuteronom 28:23-24 gasesc scris asa: "
Cerul de deasupra capului tău va fi de cupru, iar pământul de sub tine va fi de fier.

Domnul va trimite pe pământul tău ploaie de praf şi de pulbere. Ea va cădea din cer peste tine ca să te nimicească. 
" Si realizand ca foametea asta a venit peste ei din cauza pacatului: "David L-a întrebat pe Domnul şi Domnul i-a zis: „Din cauza lui Saul şi a casei lui sângeroase a venit această foamete, deoarece i-a ucis pe ghivoniţi.“" Saul i-a ucis pe cei cu care incheiasera legamant sa nu ii omoare. David trimite vorba ghivonitilor ca vrea sa vorbeasca cu ei si acestia isi trimit o delegatie la rege. Aici aflu ca Saul plin de ravna, zel pentru Israel si Iuda a ucis pe ghivoniti. Era intr-un proces de exterminare a acestora ca sa aibe seminitia lui Iuda si Israelul pamantul pe care ghivonitii il stapaneau. Vine intrebarea: "– Ce ar trebui să fac pentru voi? Cum aş putea să fac ispăşire ca să binecuvântaţi moştenirea Domnului? "
David stai oleaca! Stai! Stai! Ce spui tu nu are logica! Legamantul avraamic spune altceva: " Îi voi binecuvânta pe cei ce te vor binecuvânta, dar îl voi blestema pe cel ce te va blestema. Prin tine vor fi binecuvântate toate familiile pământului!" Geneza 12:3. Si tu ce faci acum? Adica sa restabilesti legamantul cu ghivonitii ca ei sa binecuvante Israelul? Scuza-ma insa nu te inteleg deloc de data asta ... 
In procesul de exterminare al lui Saul si a casei lui sangeroase ghivonitii au suferit foarte mult, au strigat catre Domnul si Saul nu a facut nimic ca sa indrepte situatia lor. Asta nu inseamna ca Domnul nu i-a auzit, ca nu a vazut pacatul lui Saul sau ca pacatul lui a ramas nepedepsit. 
Ghivonitii nu vor bani, argint, aur sau ceva ce a apartinut lui Saul si familiei acestuia si nici nu vor sa omoare vreun israelit. Ei au treaba cu familia lui Saul, nu a altcuiva din Israel. Acesta isi pusese in cap sa ii nimiceasca pe toti ghivonitii, sa-i faca sa dispara de pe fata pamantului lui Israel. Asa ca vor sapte urmasi din casa lui Saul pe care sa ii spanzure "inaintea Domnului, in Ghiva lui Saul, alesul Domnului." Observ putina ironie aici la ei. Vor sa spanzure acesti oameni pentru ca Saul, fusese alesul Domnului insa asta nu inseamna ca pacatul alesului ramane nepedepsit. 
David incheiase cu Ionatan un legamant nu omorase pe nimeni din familia acestuia si nici din familia lui Saul. Asa ca Mefiboset, fiul lui Ionatan, Armoni fiul lui Saul nascut de Ritpa si cei cinvi baieti pe care ii nascuse Merab fata cea mare a lui Saul care ii fusese data lui David si apoi luata inapoi si data lui Adriel, fiul lui Barzilai le sunt dati ghivonitilor sa fie spanzurati. Aceasta se intampla in localitatea de bastina a lui Saul.
Ritpa, tiitoarea lui Saul sta langa trupurile celor ucisi si le pazeste de pasari sau animalele salbatice si acest lucru i se spune lui David care este impresionat de gestul acestei femei. Da ordin sa fie aduse oasele lui Saul si ale lui Ionatan de la Iabesh-Ghilad si acestea impreuna cu cei sapte morti au fost ingropati in teritoriul lui Beniamin, la Tela, in mormantul tatalui lui Saul, Chish.
Se restabileste legamantul incheiat de Iosua cu ghivonitii. Era un legamant incheiat in fata Domnului si Domnul ma trateaza pe mine in acelasi fel, pe baza legamantului. Sunt cateva legaminte despre care citim: cu Noe prin curcubeu (Geneza 9:1-17), Avraam (Geneza 12:1-3, 17:1-22) semnul fiind circumcizia baietilor in a opta zi de viata. A facut un legamant cu Israel prin Moise si semnul a fost Sabatul (Exod 19-20, 31:12-17, Deuteronom 5). Cu David a incheiat un legamant pentru construirea casei eterne (2 Samuel 7:12-17). Si apoi, mai este un legamant cunoscut ca si Noul Legamant inaugurat de Christos prin sagele Sau (Ieremia 31:31-34, Luca 22:20, 1 Corinteni 11:25, 2 Corinteni 3:6, Evrei 9:11-22).
Dumnezeu nu e capricios facandu-ma sa nu stiu cum sa ma raportezi la El. Nu, El trateaza cu mine in termeni de legaminte, nu le schimba clauzele, nu face modificari si apoi sa ma traga la raspundere cu ele. El isi respecta cuvantul dat si cere de la mine sa fac acelasi lucru.
Ca sa se termine foametea in Israel, David a trebuit sa caute pacatul care a cauzat aceasta si sa restabileasca legamntul incheiat cu ghivonitii. Restabilirea legamantului aduce binecuvantarea din partea ghivonitilor peste Israel. Si odata cu aceasta, vine si binecuvantarea Domnului peste Israel. Nu pot cere Domnului sa ma binecuvante cand eu imi bat joc de strainii din tara mea. Poate ca sunt de sute de ani aici si eu ma cred buricul pamantului tratandu-i cu nesimtire, facandu-i sa strige la Dumnezeu, sa ceara indurare. Ca sa am binecuvantarea Domnului, prima data trebuie sa am binecuvantarea vecinilor, strainilor de pe strada, din satul/orasul unde locuiesc, din tara mea. Avand aceasta binecuvantare, pot sa astept si binecuvatarea de la Domnul.

Niciun comentariu: