sâmbătă, 1 octombrie 2011

ne vedem pe Carmel

Zilele astea mi-a fost dor de Ilie. Trebuie sa recunosc ca de Ahab si sleahta lui nu m-a prea durut inima ... 
Trec trei ani si jumatate de seceta in Samaria, una din regiunile Israelului. Pajistitle lui Ahab se uscau ... ii era teama ca ii mor caii, isi trimisese nevasta in Valea Izreel intr-o regiune care nu suferise de seceta. Ahab avusese o discutie cu Obadia, mana lui dreapta, seful personalului sau administratorul sef al casei regale si au plecat sa colinde Samaria, si nu numai, ca sa gaseasca loc unde sa mute animalele. Numai ca lucrurile se complica .... colindarea asta pornita in cautarea de locuri bune pentru animale se transforma intr-o confruntare spirituala. Confruntare care va aduce tot poporul evreu de la mic la mare pe Muntele Carmel.


Ahab este informat de Obadia ca Ilie vrea sa se intalneasca cu el. Nu se prezinta Ilie la Ahab. Se potriveste aici zicala "Nu vine Mohamed la munte ci se duce muntele la Mahomed." Ahab cumva parca nu realizeaza asta sise duce sase intalneasca cu Ilie. Mai stiu ca acesta nu era preot ci profet si .... mai stiu ca prin pesteri fusesera ascunsi de Obadia alti ... profeti. Ceva e in neregula? Nu preotii erau cei care aduceau jertfe, aveau grija sa invete poporul, sa duca mai departe legea, promisiunile, poruncile? Sunt cumva surclasati de profeti? 


Inteleg insa ca preotii au inceput si au sfarsit duplicitar. Au ramas preoti insa pentru Dumnezeu si Baal. Au facut o mixtura, un ghiveci spiritual. Nu L-au parasit pe Dumnezeu, continuau sa se inchine, sa pastreze ritualurile, sa tina jertfele insa in acelasi timp le tineau la fel de scrupulos si pe cele ale lui Baal.


Dialogul dintre Ahab si Ilie nu e unul politicos, plin de tabieturi, politeturi: "
Când Ahab l-a văzut pe Ilie, i-a zis: – Tu eşti acela care-l nenoroceşti pe Israel?
 – Nu eu l-am nenorocit pe Israel, i-a răspuns Ilie, ci tu şi familia tatălui tău, prin faptul că aţi părăsit poruncile Domnului şi l-aţi urmat pe Baal.
Strânge acum pe tot Israelul la mine, pe muntele Carmel, pe cei patru sute cincizeci de profeţi ai lui Baal şi pe cei patru sute de profeţi ai Aşerei (Astarteei), care mănâncă la masa Izabelei. 
Ahab a trimis după toţi israeliţii şi i-a strâns pe profeţi la muntele Carmel. 
" 1 Imparati 18:17-20.


De ce il intreaba Ahab pe Ilie asa: "– Tu eşti acela care-l nenoroceşti pe Israel?" Ce poate face un profet? Ilie nenoroceste Israelul? El care fusese hranit de corbi si de vaduva din Sarepta Sidonului? Ce rost are intrebarea asta? Si apoi, il durea pe Ahab asa de tare de Israel sau de caii si animalele lui sau de faptul ca era cineva care nu se conforma la ceea ce spunea el? 


Ilie ca si provenienta nu era 100% evreu, era tisbit, cu radacini de la neamuri .... era insa recunoscut ca si profet al Dumnezeului Cel Viu. Il stiau cu totii si apoi cum sa uite debutul lui pe "scena" istoriei cand se intalneste fata in fata cu Ahab si cu diabolica lui nevasta? Avusese un mesaj pentru ei, unul scurt ... „Viu este Domnul, Dumnezeul lui Israel, Căruia Îi slujesc, că nu va fi nici rouă, nici ploaie în aceşti ani decât la cuvântul meu.“ 1 Imparati 17:1.


L-a cautat Ahab pe Ilie de i-a iesit parul prin caciula insa mai stia el ceva de care ii era cumva teama sa recunoasca. Stia ca Dumnezeul caruia Ilie ii slujea putea sa il mute pe acesta din loc in loc. L-a cautat peste tot ... ordinul zgripturoaicei fusese clar: sa moara Ilie! Stupid ordin. Daca Ilie era omorat, ploaia mai venea la Sfantu Asteapta. Celor doi capi religiosi  baalisti nu le convenea ideea ca ploaia vine numai daca acest ... Ilie spune sa vina. Baal al lor era maret tare de tot ... ce stia ciudatul de Ilie? Mai stiu insa ca Dumnezeu are infinite modalitati de a se manifesta si chiar de ar fi murit Ilie, El tot ar fi strans cu menghina pe Ahab si Izabela. Pana la urma ploia venea de la Dumnezeu si nu de la Ilie. Aici insa e ideea de cui i te inchini? Cui ii slujesti? Poate Dumnezeul tausa aduca ploaia? Este Dumnezeul caruia i te inchini Dumnezeul Cel Vesnic Viu? 


Nu stiu daca eu as fi ales Muntele Carmel ca si loc de confruntare religioasa. Acest munte era considerat Gradina lui Dumnezeu. Asezarea geografica il facea sa aibe o vegetatie luxurianta. Se pare ca era undeva in Noiembrie insa sa nu uit ca eu traiesc in Romania si nu in Israel unde clima e diferita de aici. Vegetatia isi etala splendorile, culorile, bogatia de creativitate, fertilitatea era ridicata .... iar Baal era zeul fertilitatii. 


 Pe Wikipedia am gasit urmatoarele: "Muntele Carmel sau Munții Carmel (ebraică: Har Karmel הַר כַּרְמֶל,arabă جبل الكرمل Djabal al Karmal) este un lanț de munți în nord-vestul Israelului, care se întinde de la sud-est, din nordul munților Samariei (Shomron) până la nord-vest, la golful Haifa. Are o lungime de 23km și o lățime de 8-10km, iar înălțimea lor maximă este de 525,4 m deasupra mării (vârful Rom Carmel,lângă Isfiye). Aria muntelui Carmel (cu o suprafață de circa 245 km²) are forma unui triunghi care e mărginit de valea Yezreel (Esdraelon) la est și nord și valea Zevulun (Zebulon) și golful Haifa la nord, coasta Mării Mediterane la vest, și de înălțimile Menashe la sud-est (care fac legătura cu nordul munților Samariei). Numele său derivă din limba ebraică "Kerem El - כרם אל" însemnând "Viia Domnului". Din cauza nivelului relativ ridicat de precipitații Carmelul are o vegetație abundentă,datorită căreia i s-a conferit statutul de parc național. "


Tocmai aici sa aibe loc confruntarea spirituala? Tocmai pe taramul lui Baal? Si nu numai atat ... la aceasta confruntare nu e martor numai Obadia ci este chemat tot poporul Israel ... adica cata frunza si iarba. 

Niciun comentariu: