miercuri, 12 octombrie 2011

Sukkot = Sarbatoarea Corturilor

In seara asta a inceput Sukkotul sau Sarbatoarea Corturilor. Otnielabattzion are mai multe detalii in articolul ei despre SUKKOT -ul   este de asemenea una dintre Sarbatorile Domnului , descrisa in Vaikra  23 : 33- 46. “ Domnul a vorbit lui Moshe si a zis : Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le : “ In a cinsprezecea zi a acestei luni a saptea , va fi sarbatoarea corturilor , in cinstea Domnului , timp de sapte zile. In ziua intai sa fie o adunare sfanta : sa nu faceti nicio lucrare de sluga in timpul ei. Timp de sapte zile , sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc. A opta zi, sa aveti o adunare sfanta , si sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc ; aceasta sa fie o adunare ee sarbatoare : sa nu faceti nicio lucrare de sluga in timpil ei.” ( Levitic 23: 33-36).


Sukkot-ul, de obicei tradus in Engleza prin Tabernacles , iar in Romana prin Sarbatoarea Corturilor,  tine sapte zile , de la 15 pana la 21 Tishrei ( Septembrie / Octombrie ), si se sfarseste in cea de-a 8-a zi – o zi cu totul speciala – din 22 Tishrei. Trecerea de la sobrietatea  Marilor Sarbatori de cainta , la bucuria zgomotoasa si exuberanta a Sarbatorii Corturilor , in care poporului i se porunceste sa  construiasca acele mici colibe in care sa si traiasca timp de 7 zile , este destul de rapida , insa se pare ca Dumnezeu chiar acest lucru Si l-a dorit : poporul ales trebuia sa constientizeze in permanenta purtarea Sa de grija , si mai ales trebuia sa-si aminteasca de unde l-a scos Dumnezeul lui ,  cu Mana Sa Puternica. Torah acorda o semnificatie aparte cuvantului s u k k a h , el desemnand mica si simpla coliba (  foarte asemanatoare unui cort ) in care israelitii au fost obligati sa traiasca in pustie in drumul lor spre Tara Promisa  , dupa ce au parasit Egiptul ( Levitic 23 : 42 ). Sarbatoarea Corturilor se mai numeste : Sezonul Bucuriei , Sarbatoarea Adunarii Poporului , Sarbatoarea Popoarelor , Sarbatoarea Dedicarii etc.


Sukkot-ul completeaza fericit imaginea de ansamblu a Sarbatorilor din luna a 7-a. In contrast cu tristetea si starea de profunda introspectie ,  pe care o degaja atmosferaSarbatorii Trambitelor si a Zilei Ispasirii, cea de –a treia Sarbatoare a lunii Tishrei se vrea una plina de bucurie, implinind vechea zicala evreiasca : “ Intotdeauna dupa nori si ceata trebuie sa apara soarele.”  Sarbatoarea Corturilor este deseori numita  “ Anotimpul Bucuriei Noastre , “ pentru ca dupa pocainta si invocarea plina de durere a iertarii divine din timpul Zilei Ispasirii ,  trebuie sa apara  certitudinea  ca pacatele au fost indepartate , iar Prezenta lui Dumnezeu se poate manifesta din nou in mijlocul  poporului , calauzindu-l si protejandu-l. Strict istoric,Sukkot-ul comemoreaza zilele de pribegie prin pustia Sinai , dupa iesirea din Egipt. Potrivit tuturor legilor naturale , evreii  ar fi putut lesne pieri , dar au fost intr-un  mod cu totul divin protejati de Dumnezeu.  


Profetic vorbind, Sukkot-ul este Sarbatoarea care ne invata lucruri noi si interesante despre Imparatia Mesianica , si despre Bucuria imensa a Carmuirii Divine intr-o asemenea Regalitate maiestuoasa.
Corturile sunt Sarbatoarea care se axeaza pe un Seceris spiritual de anvergura. Incepe in cea de-a 15 -a zi a lunii Tishrei si se termina pe 22 Tishrei cu Sarbatoarea Bucuriei Torei ( Simchat Torah ) –  a 8-a Zi de celebrare,  in care poporul se strange  exaltand Torah, si –I multumeste lui Adonai pentru ea. Desi Simchat Torah cade la sfarsitul Sarbatorii Corturilor , ea are statutul unei Sarbatori individuale. Ca toate celelate Sarbatori de Pelerinaj, Sukkot-ul are o puternica implicatie domestica si agricola. Aceasta Sarbatoare  marcheaza timpul secerisului final de toamna, inainte de caderea iernii. De aceea se mai numeaste familiar  si Sarbatoarea CulesuluiAsa cum gasim scris in Shemot (Exod 23 : 16 ) : “ Sa tii sarbatoarea secerisului , a celor dintai roade din munca ta , din ceea ce vei semana pe camp; si sa tii sarbatoarea strangerii roadelor , la sfarsitul anului, cand vei strange de pe camp rodul muncii tale.” Sukkot-ul este timpul cand toate roadele campului , ale livezilor si  ale viilor sunt  stranse si adunate in hambarele arhipline, in teascurile pentru vin si pentru ulei. Este sezonul in care truda si transpiratia semanatului se intoarce intr-o binecuvantata rasplata catre agricultorii harnici si priceputi. Toti fermierii sunt veseli si bine-dispusi , de aceea , fara nicio indoiala Sukkot-ul este timpul bucuriei , implinirii  si  multumirii.

Pentru cei care vor detalii in limba engleza, le gasiti aici sau aici.

Niciun comentariu: