vineri, 28 octombrie 2011

Oare de ce e asa greu sa asculti?

In anul 853 inainte de Christos are loc batalia dintre Israel, Iuda si Siria. Israel era condus de Ahab, Iuda de Iosafat si Siria de Ben Hadad. 400 de profeti, avandu-l cumva ca si lider pe Zedechia, proorocisera lui Ahab ca vor castiga razboiul, vor cuceri Ramotul din Ghilad. Profetul Domnului, Mica, insa ii vorbise direct lui Ahab si ii spusese cuvantul din partea Domnului. Dar cine sa auda?

E curios ca Iosafat nu ii spune nimic lui Ahab, nu relizeaza ce a spus Mica, nu renunta la batalie. Nici macar nu realizeaza ce smecherie face Ahab si il pune pe el in cea mai cumplita postura.  Parca are ochii inchisi. Ahab ii explica planul lui de batalie si Iosafat merge pe mana lui. I se spune sa se imbrace cu hainele lui regale in timp ce Ahab se va deghiza si el asa face. Desi aparent Ahab pozeaza in mare tupeist se pare ca un pic tot s-a gandit la ce i-a spus Mica de a plecat deghizat la razboi. A crezut ca daca se deghizeaza, Dumnezeu il ca confunda cu Iosafat si el va scapa cu viata. Insa pe Dumnezeu nu ai cum sa Il pacalesti pentru ca El stie totul despre toti, de oriunde si oricand. Nu ii poti crea confuzie incercand deghizarile ...

Ordinul lui Ben Hadad era clar pentru capeteniile lui de razboi: sa il omoare pe Ahab. Cumva asta era telul lui sa il vada mort pe cel ce nu isi tine promisiunea, nu respecta legamantul incheiat. Se creaza un pic de confuzie intre soldati pentru ca vad un car regal, ca la un semn toti alearga cu sulita, sabia, arcul in mana spre el insa cand aud tipatul disperat al celui ce era in car realizeaza ca nu e Ahab ci Iosafat si il lasa in pace. Realizeaza ca e o smecherie aici cu regele lui Israel.


"După aceea un arcaş a tras cu arcul la întâmplare şi l-a lovit pe regele lui Israel între armură şi zale. Regele i-a poruncit celui care mâna carul: „Întoarce şi scoate-mă de pe câmpul de luptă, pentru că am fost rănit! “Lupta s-a înteţit în ziua aceea. Regele a rămas în picioare în car, în văzul arameilor, dar seara a murit. Sângele din rană i-a curs în interiorul carului. Când a apus soarele, s-a strigat în tabără: „Fiecare să plece în cetatea lui! Fiecare să plece în ţara lui!“ Astfel, regele a murit şi a fost dus la Samaria, unde l-au înmormântat. Când au spălat carul într-un iaz din Samaria, câinii i-au lins sângele, iar prostituatele s-au scăldat acolo, potrivit cuvântului pe care-l spusese Domnul. Celelalte fapte ale lui Ahab, tot ce a făcut el, palatul de fildeş şi toate cetăţile pe care le-a zidit, nu sunt scrise oare în „Cartea cronicilor regilor lui Israel“? Ahab s-a culcat alături de părinţii săi, iar în locul său a domnit fiul său Ahazia."

Un arcas a tras la intamplare si sageata lui s-a dus spre Ahab nimerindu-l aproape de inima, o lovitura mortala. Chiar daca Ahab a planuit sa ii traga pe sfoara pe sirieni sau aramei, pe Iosafat si pe Dumenzeu pot sa vad ca se implineste zicala: dupa fapta si rasplata. Ramane ranit si paralizat in pozitie dreapta in carul regal si desi e scos din batalie isi incurajeaza oamenii insa in acelasi timp sangele ii curge pe sub armura. Aparent regele pozeaza ca viteaz, arameii trec pe langa el si nu ii fac nimic... e deghizat insa viata din el continua sa iasa cu fiecare picatura de sange ce se scurge. Carul de razboi regal era conceput frumos, nu ni se spune ca sangele ce s-a scurs din rege ar fi curs pe jos, deci cam 4 litri de sange s-a coagulat in carul regal.

Seara, israelitii vad cu ochii lor ca ceea ce auzisera ca profetise Mica e adevarat si incep sa isi strige, sa se indemne sa plece acasa. Gata! Lupta s-a terminat. Ahab e mort, ei nu mai au ce cauta aici. Si Ahab e dus acasa, in Samaria, mort in propriul sange. E inmormantat iar carul regal e spalat in iazul de la intrarea Samariei. Cainii, vagabonzi sau nu, au simtit miros de sange si ca la comanda au venit sa bea acel amestec de apa si sange. Martorii vad ca nici un cuvant spus de profeti nu ramane neimplinit. Mai mult de atat, prostituatele de la curtea Izabelei, cele care slujeau lui Baal si Astarteeii au jubilat facand baie in aceasta mixtura de apa si sange.

Istoricii au descoperit 200 de figuri de fildes, vaze si placi in una din camerele de depozitare ale palatului lui Ahab. Toate astea denota bogatia in care traia. A fost un bun razboinic, a fortificat cateva cetati in Israel insa  viata lui religioasa a fost una inchinata idolilor. Dedicarea lui religioasa a adus multa desfranare si depravare atat in viata personala cat si in viata poporului Israel. Ahab e mort de multa vreme ... insa pot invata ca harul Lui Dumnezeu se manifesta si in acele vremuri. Pot sa vad indelunga rabdare a lui Dumnezeu cu el in ciuda faptului ca i-a haituit pe profetii Domnului de ajunsesera aparent pe cale de disparitie.
Stiu ce spune Dumnezeu din Cuvantul Sau, stiu cine este Adevarul, Calea si viata. Si eu ce fac? "Ti s-a aratat, omule, ce este bine, si ce alta cere Domnul de la tine decat sa faci dreptate, sa iubesti mila si sa umbli smerit cu Dumnezeul tau?" Mica 6:8 "Oare Îi plac Domnului arderile de tot şi jertfele mai mult decât ascultarea de glasul Său? Ascultarea este mai bună decât jertfele şi luarea-aminte la Cuvântul Lui este mai bună decât grăsimea berbecilor. Căci răzvrătirea este ca păcatul ghicirii, iar îngâmfarea – ca nelegiuirea şi idolatria" 1 Samuel 15:22-23. Oare de ce e asa greu sa asculti?

2 comentarii:

Unknown spunea...

ca intotdeauna ascultarea de Cuvant da viata, iar ne-ascultarea aduce napasta..Mneata!

cella spunea...

Am decis sa ascult .. nu numai ca sa traiesc aici ci si vesnic;)