miercuri, 19 octombrie 2011

la cine caut pacea?


Slujitorii săi i-au zis: „Am auzit că regii lui Israel sunt îndurători. Dă-ne voie să ne punem saci pe coapse, să ne legăm cu funii la cap şi să mergem la regele lui Israel! Poate că îţi va cruţa viaţa.“ 
Ei şi-au înfăşurat saci pe coapse şi s-au legat cu funii la cap, după care s-au dus la regele lui Israel şi i-au zis: – Slujitorul tău Ben-Hadad te roagă: „Cruţă-mi viaţa!“
– Mai este încă în viaţă? a întrebat Ahab. Atunci este fratele meu!
Aceşti oameni au luat aceste cuvinte ca un semn bun şi s-au grăbit să răspundă spunând:
– Da, fratele tău Ben-Hadad!
– Duceţi-vă şi aduceţi-l la mine, le-a zis Ahab.
Ben-Hadad a venit la el, iar Ahab l-a suit în carul lui.
Apoi Ben-Hadad i-a spus:
– Îţi voi înapoia cetăţile pe care tatăl meu le-a luat de la tatăl tău şi vei putea să-ţi faci pieţe în Damasc, aşa cum a făcut tatăl meu în Samaria.
– Eu îţi voi da drumul, încheind un legământ cu tine, i-a spus Ahab.
Astfel, după ce a încheiat un legământ cu el, Ahab i-a dat drumul. 1Imparati 20:31-34.

De cateva zile ma tot intreb daca Ahab era amnezic, dus cu pluta sau ... nu stiu cum sa mai zic.
Chiar nu vede pretextele aduse de slujitorii lui Ben Hadad?
De cand pana cand regii lui Israel erau induratori?
De cand pana cand lasau ei in viata pe cei din tarile pe care le cucereau?
De cand pana cand aveau ei asa mana larga?
Chiar nu realizeaza ca numai detinutii ce erau dusi la decapitare erau imbracati cu saci pe coapse si aveau funii legate la cap?
Chiar uitase tot?
Si, mai mult de atat, fugisera toti servitorii de langa el?
Nici un consilier regal nu mai era la palat?
Servitorii lui BenHadad l-au gasit asa de unul singur si au avut timp de povesti cu el?
Avea surzenie selectiva?   
Magulit de servitorii lui Ben Hadad intreaba daca "fratele" lui este in viata. Acest "frate" este omul de care se temea de ii tremura maduva in oase pana cu vreo cateva ore inainte, care i-a navalit in tara pustiind-o, i-a omorat oameni, a mancat tot ce a gasit, a venit sa ii ia totul, tot ce era mai bun si frumos in tara lui Israel, cele mai frumoase sotii ale lui Ahab, cei mai frumosi si destepti copiii ai lui Ahab, ... nu ai oricui din Israel. Se intalnesc ce doi "frati" si Ahab, prostit de tot, il invita in carul lui. Ben Hadad este transformat instant din dusman in aliat si tratat ca atare. Normal, e semenul lui, asa se fac afacerile... Ooo, cata omenie pe Ahab. Nici nu ii pasa ca Dumnezeu le poruncise sa ii omoare pe aramiti. Oricum el se inchina lui Baal ... victoria recent castigata si-o asuma. Fusese si el acolo, nu?


La fel ca Saul cand il lasa in viata pe Agag, regele amalecitilor, la fel face si Ahab cu Ben Hadad, regele amonitilor. Parca e folosit indigo-ul in povestea asta ... Insa dincolo de lasatul in viata, la Ahab povestea e si mai trista ca incepe sa joaca dupa cum ii dicteaza Ben Hadad, in termenii acestuia, la comanda acestuia. Si, ca tortul sa aibe si o cireasa, se incheie un legamant intre ei. 


Ca sa dea bine la imagine, fac pace cu oricine? Ma las amagita si magulita de cuvintele oricui numai ca sa am eu orgoliul ridicat pe creste ce nu exista? Ma las mintita asa in stil mare? In loc sa vreau binecuvantarea lui Dumnezeu ascultand de ceea ce spune El prefer sa fac din dusmani aliati si sa fac pace si legaminte cu ei? La cine caut pacea?

2 comentarii:

Oana spunea...

Uneori o găseşti acolo unde nici n-o mai cauţi. Pacea...

cella spunea...

Important e sa o vrei, sa o cauti, sa o doresti, sa tanjesti dupa ea ...