luni, 21 ianuarie 2013

istoria se repeta!

"11 Atunci Eliachim, Şebna şi Ioah i-au răspuns lui Rab-Şache:
– Vorbeşte, te rugăm, slujitorilor tăi în aramaică, pentru că o înţelegem, şi nu ne vorbi în limba iudaică, în auzul poporului care este pe zid!
12 Dar Rab-Şache le-a zis: 
– Oare, stăpânului vostru şi vouă, m-a trimis stăpânul meu să spun aceste cuvinte? Oare nu m-a trimis la oamenii aceştia, care stau pe zid şi care, asemenea vouă, vor trebui să-şi mănânce propriile murdării şi să-şi bea propriul ud?
13 Atunci Rab-Şache s-a ridicat şi a strigat tare în limba iudaică, astfel: 
– Ascultaţi cuvintele marelui împărat, împăratul Asiriei! 

14 Aşa vorbeşte împăratul: 
„Nu-l lăsaţi pe Ezechia să vă amăgească, pentru că el nu va putea să vă izbăvească. 

15 Nu-l lăsaţi pe Ezechia să vă convingă să vă încredeţi în DOMNUL, zicându-vă: «Cu siguranţă, DOMNUL ne va izbăvi; cetatea aceasta nu va fi dată în mâinile împăratului Asiriei!» 

16 Nu-l ascultaţi pe Ezechia, căci aşa vorbeşte împăratul Asiriei: «Faceţi pace cu mine şi veniţi afară la mine. Atunci fiecare dintre voi va mânca din via lui şi din smochinul lui şi va bea apă din fântâna lui, 17 până voi veni şi vă voi lua într-o ţară ca a voastră, o ţară cu belşug de grâne şi de vin, de pâine şi de vii.» 

18 Nu-l lăsaţi pe Ezechia să vă îndrume greşit, pretinzând că DOMNUL vă va izbăvi! Şi-a izbăvit vreunul dintre zeii neamurilor ţara din mâinile împăratului Asiriei? 19 Unde sunt zeii Hamatului şi ai Arpadului? Unde sunt zeii Sefarvayimului? Au putut ei salva Samaria din mâna mea? 20 Care dintre toţi zeii acestor ţări şi-au izbăvit ţara din mâna mea? Prin urmare, cum ar putea DOMNUL să izbăvească Ierusalimul din mâna mea?“ 

21 Dar poporul tăcea şi nu i-a răspuns nici un cuvânt, căci porunca regelui era să nu-i răspundă. 

22 Atunci Eliachim, fiul lui Hilchia, administratorul palatului, secretarul Şebna şi cronicarul Ioah, fiul lui Asaf, au venit la Ezechia cu hainele rupte şi i-au spus cuvintele lui Rab-Şache." Isaia 36:11-22

Rab-Sache are doua discursuri pline de enfaza, promisiuni desarte, cuvinte provocatoare la neincredere, necredinta. Refuza sa vorbeasca in aramaica, sa trateze problema de razboi diplomatic si incepe sa vorbeasca poporului. Nu ii pasa ca Iudeea avea o delegatie trimisa sa trateze delegatia asiriana. Refuza sa lucreze de la egal la egal si vrea sa spuna el poporului ce are de spus si cum vede el lucrurile.

Spionii nu sunt o inventie moderna. Pot sa vad in text ca Rab-Sache stia bine se ce petrece in interiorul cetatii Ierusalim. Stia ca Isaia vorbise poporului din partea Domnului si ca provocase poporul sa isi puna increderea in Domnul. Stia ca Ezechia incepuse o reforma religioasa, ca curatise tara de idoli si inaltimi, ca poruncise ca inchinarea sa se faca la Templu, dupa ritual si asa cum poruncise Domnul.

Numai ca Rab-Sache nu vede nimic bun in asta. El are alte planuri ... de fapt nu sunt ale lui ci ale "marelui imparat" al Asiriei. Promite in numele imparatului ca daca poporul va capitula atunci vor avea mancare, vor fi dusi intr-un loc unde vor fi stapani pe casa lor, pe via lor. Promite marea cu sarea. Apoi aduce la cunostinta poporului de cuceririle facute de ei si nu realizeaza in acelasi discurs isi arata arama pe fata. Vrea ca poporul sa renunte la increderea lor in Ezechia - regele din Iuda, la increderea in Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov. Il compara pe Dumnezeu cu zeii popoarelor cucerite de ei. Le aminteste ca si Samaria a fost luata captiva si oamenii din ea deportati in toata Asiria. 

De ce ii ducea intr-un alt loc si nu ii lasa in Ierusalim sau in locurile de unde erau? Erau dusi in grupuri cat mai mici si la distante cat mai mari de locul lor de bastina. Pusi sa convietuiasca cu oameni din alte popoare ca sa isi piarda propria identitate nationala, valorile, credinta. Apoi, nefiind multi din acelasi popor, aceeasi limba, aceeasi credinta era mai greu sa apara razvratirea sau sa se rascoala. Poporul astfel imprastiat era mai usor de manipulat si stapanit. Deveneau asimilati.

Ce invat de aici? Ce e asa interesant in istorie? S-a dovedit istoric ca oamenii nu invata nimic din istorie si de asta ea se repeta. Eu insa vreau sa invat din ea. Vreau sa invat ca sunt si acum oameni care denigreaza credinta in Dumnezeu. Nu Il vor denigra pe Dumnezeu oamenilor ce nu cred in El ci vor veni inarmati pana in dinti, cu o ostire puternica langa ei ca sa semene neincredere si sa distruga credinta in Dumnezeu a oamenilor ce s-au dedicat Lui. Au si exemple concrete cu care isi intaresc cuvintele. 

Ce fac cand le aud discursurile? Ii cred? Cred promisiunile ce mi le insira? Ce se ascunde dincolo de promisiuni. Cei din Iuda stiau cat de insetati de sange si oribilitate erau asirienii. Auzisera si ei povestile despre crimele de o oribilitate greu de descris. Eu stiu ceva despre cei ce vin cu discursuri pline de lapte si miere? In numele cui vin acesti oameni? Pe cine prezinta? Un om sau pe Dumnezeu? Cui i se inchina? Unui om sau Lui Dumnezeu? Ce stiu despre viata lui? 

Niciun comentariu: