miercuri, 9 ianuarie 2013

stiu sa sarbatoresc?

"1 După aceea (Ioan 5:1-14), Isus a călătorit prin Galileea. Nu vroia să călătorească prin Iudeea, pentru că iudeii căutau să-L omoare.
2 Sărbătoarea iudeilor, cea a Corturilor (Lev. 23:33-43; Deut. 16:13-15; Zah. 14:16-19), era aproape.
3 Prin urmare, fraţii Lui I-au zis: 
– Pleacă de aici şi du-te în Iudeea, ca să vadă şi ucenicii Tăi lucrările pe care le faci! 4 Căci nimeni nu face ceva pe ascuns când caută să devină cunoscut! Dacă faci aceste lucruri, arată-Te lumii!
5 Căci nici chiar fraţii Lui nu credeau în El.
6 Isus le-a răspuns: 
– Timpul Meu n-a sosit încă, dar vouă timpul vă este totdeauna favorabil!7 Pe voi lumea nu vă poate urî, dar pe Mine Mă urăşte, pentru că Eu depun mărturie despre ea că lucrările ei sunt rele. 8 Duceţi-vă voi la sărbătoare; Eu încă nu Mă duc la sărbătoarea aceasta, pentru că timpul Meu încă n-a sosit pe deplin.
9 Şi, spunând aceste lucruri, a rămas în Galileea.
10 Însă după ce fraţii Lui au plecat la sărbătoare, S-a dus şi El, dar nu pe faţă, ci cam pe ascuns. 11 La sărbătoare, iudeii Îl căutau şi se întrebau: „Unde este Acela?“ 12 Erau multe şoapte în mulţime cu privire la El. Unii ziceau: „Este un om bun!“ Alţii ziceau: „Nu, ci duce în rătăcire mulţimea!“
13 Totuşi, de frica iudeilor, nimeni nu vorbea deschis despre El." Ioan 7:1-13

Era o sarbatoare de celebrat, cea a corturilor. O sarbatoare la care fiecare barbat evreu era obligat prin lege sa participe. Dar cum mergeau sa o celebreze? Care era scopul acestei sarbatori?
" să vă bucuraţi înaintea Domnului, Dumnezeul vostru, timp de şapte zile." Levitic 23:40

Fratii lui Isus se vedeau deja vedete daca Isus mergea cu ei la sarbatoare. Il indeamna sa isi ia ucenicii si sa mearga impreuna la sarbatoare. Banuiesc sa intra in Ierusalim foarte dezamagiti ca nu au parte de aclamatii, de multime care sa ii inconjoare, tot in anomimat intra ca de obicei.

Capii iudeilor trebuiau sa celebreze, sa isi faca corturile, sa adune ramuri, sa faca mancarea pentru o saptamana, sa se sfinteasca ca sa intre curati in sarbatoare. Aveau treaba pana peste cap insa ... nimic nu mai conta pentru ca aveau de gand sa Il omoare pe Isus.

Multimea venise la sarbatoare insa voia sa Il vada pe Isus, sa Il asculte, poate ii vindeca, poate ii hraneste, poate vad vreo minune ... 

Ma duc la sarbatoare, la templu (biserica, adunare, sinagoga, templu, loc de intalnire ...) ca sa ce? Care e scopul pentru care ma duc? De ce a poruncit Domnul sa ma duc? "să vă bucuraţi înaintea Domnului, Dumnezeul vostru". Am analizat un pic scopurile pentru care am mers: 
-ca asa trebuie
-ca asa zicea mama si tata
-ca sa ma intalnesc cu prietenii
-canta corul, echipa de inchinare, vreun cantaret celebru sau preferat
-a venit un predicator celebru
-au venit musafiri 
-e vreun eveniment (nunta, botez, binecuvantare de copii)
-conferinta cu o teme interesanta
-sa mai ascult o predica buna
-sa ies din casa
-sa imi vad neamurile
-"sa semnez condica"
-sa-mi linistesc constiita ca fac ceva pentru Dumnezeu
-sa vad ce se mai poarta si cu ce se mai imbraca lumea
-sa mai am cu cine sau pe cine barfi un pic
-sa mai gasesc contacte carora sa le vand un pont ca sa imi sporeasca afacerea mea
-am o responsabilitate data si trebuie sa o duc la capat
si ar mai fi multe daca imi mai scotocesc mintea.

Cu toate astea au fost zi zile de sarbatoare cand m-am dus sa ma bucur inaintea Domnului. Cred ca nu am inteles bine de ce trebuie sa ma duc si am ramas numai la ideea ca trebuie sa ma duc. Legea iti impunea sa mergi. Nu aveai de ales. Cine nu mergea trebuia sa fie omorat cu pietre, in public, in afara taberei. Acolo, in sarbatoare nu te prezentai oricum. Era un ritual ce trebuia respectat. Trebuia sa te pregatesti din timp, sa iti aduni materialele pentru cort, ramuri de palmier, crengi de salcii, fructele cele mai frumoase, sa pregatesti mancarea, sa iti aduci animalul de jertfa, sa te curatesti dupa ritual, sa ai grija ca toti din familia ta sa fie curati si apoi sa intri in sarbatoare.

In ultimele luni am fost in mai multe biserici si nu am putut sa nu observ tristetea de pe fetele oamenilor - indiferent de varsta si sex. Mimica fetei nu se schimba in functie de ce se intampla in fata lor ... era la fel. Telefoanele mobile cu aplicatii de socializare incluse sunt o alta pacoste moderna. Oameni prezenti numai cu trupul ...  

Inaintea cui ma duc la sarbatoare?
De ce trebuie sa ma duc la sarbatoare?
Imi mai pun problema daca sa ma duc sau nu?
Ce motiv, scop am sa ma duc sa sarbatoare?
Oare nu cumva nu stiu sa ma bucur si de asta e totul o corvoada?
Oare nu cumva mi-i teama sa las bucuria sa imi inunde inima si fiinta?
Oare nu cumva nu Il cunosc pe Dumnezeul in fata caruia trebuie sa vin sa ma bucur?
Oare nu cumva nu Il cunosc pe Dumnezeu?
Pe cati molipsesc cu lipsa mea de bucurie? 
La cati le stric cheful de bucurie, viata cu starea mea?
Nu mi s-a acrit de starea asta?
Rise and Shine from Jerusalem, Israel ... forecast is for snow today, wouldn't this scene be absolutely perfect! Jews News

4 comentarii:

lacrima.lac spunea...

bine te`am gasit!
de unde dragostea asta minunata pentru Israel si poporul evreu? :)

cella spunea...

Bun venit!

De la Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov care e si Dumnezeul meu!

Livius spunea...

Imi sta inainte un dialog dintre doua Fiinte, potrivit cu intrebarea ta: " Oare nu cumva nu Il cunosc pe Dumnezeu?" Lui Cain i s-a intunecat fata. Domnul vede nefericirea de pe fata lui si il intreaba "Cain, de ce te-ai posomorat, si de ce ti s-a intunecat fata?" Oare nu stia Cain cu cine vorbeste? Il cunostea el oare pe Dumnezeu? Daca raspundem "DA", atunci avem o problema foarte grava, daca spunem "NU", atunci mai ca ar fi o scuza.
Crestinii nostri care vin prin adunari, toti vor spune "da" daca le pui intrebarea de il cunosc pe Dumnezeu, dar fata tot posomorata le-ar fi. Din experienta vietii o spun, oamenii care nu se bucura de harul Domnului sunt neputinciosi, bolnavi si nu putini dorm (ca sa folosesc expresia in intregime). Unui om bolnav, sau adormit, sau fie si neputincios, degeaba ii ceri bucurie, el mai degraba ia drumul lui Cain decat sa se indrepte. Este trist ce spun, dar cred ca e adevarat.
Pe de alta parte, daca nu se bucura de nimic dovedesc o lipsa mare a Duhului Sfant in viata lor, parte a roadei Duhului fiind bucuria.
Iata ce spune Ap. Pavel in Romani 14:17, "Caci Imparatia lui Dumnezeu nu este mancare si bautura, ci neprihanire, pace si bucurie in Duhul Sfant" Cei condusi de firea pamanteasca nu pot deosebi lucrurile firii de lucrurile Duhului, de aceea daca nu le functioneaza bine una, cealalta are de suferit.

cella spunea...

Total de acord cu dumneavoastra ...

Cain stia de Dumnezeu ... de asta a vrut sa ii aduca o jertfa. Insa cat Il cunostea?

Bucuria e una din roadele Duhului Sfant. Insa ca sa ai bucurie trebuie sa lucrezi pentru ea.