joi, 31 ianuarie 2013

psalm din locuinta mortilor

"9 Un psalm al lui Ezechia, regele lui Iuda, scris după boala şi vindecarea sa: 10 „Ziceam: 
«În floarea vieţii mele trebuie să trec prin porţile Locuinţei Morţilor; sunt deposedat de restul anilor mei.» 

11 Am zis: 
«Nu-L voi mai vedea pe Domnul, da, pe Domnul, în ţara celor vii; nu voi mai vedea oameni şi nu voi mai fi printre locuitorii lumii. 12 Locuinţa îmi este smulsă şi luată precum cortul unui păstor. Îmi simt firul vieţii tăiat ca de un ţesător care m-ar tăia de la războiul de ţesut; până la noapte Tu îmi vei pune capăt. 

13 Strig după ajutor până dimineaţă, dar, ca un leu, El îmi zdrobeşte toate oasele; până la noapte Tu îmi vei pune capăt. 

14 Am ciripit ca o rândunică şi ca un cocor; am gemut ca o porumbiţă; mi-au obosit ochii uitându-mă în sus. 

Sunt în necaz! 

Ajută-mă, Stăpâne!» 

15 Ce aş mai putea spune? 

El mi-a răspuns şi aceasta este ceea ce El a făcut. Voi umbla smerit în toţi anii vieţii mele, după ce mi-a fost amărât sufletul astfel. 

16 O, Stăpâne, prin lucrurile acestea trăiesc oamenii şi în toate acestea stă şi viaţa duhului meu. Tu mi-ai dat sănătate şi ai îngăduit să trăiesc. 17 Cu siguranţă, spre binele meu am trecut prin această amărăciune, căci Tu, în dragostea Ta, mi-ai păzit viaţa de groapa nimicirii, aruncând înapoia Ta toate păcatele mele. 

18 Într-adevăr, Locuinţa Morţilor nu-Ţi poate mulţumi, Moartea nu Te poate lăuda, iar cei ce se coboară în groapă nu pot nădăjdui în credincioşia Ta, 19 ci cel viu, cel viu Te laudă, aşa cum fac şi eu azi. Taţii îşi învaţă copiii despre credincioşia Ta 20 prin care, Tu, Doamne, m-ai salvat, iar noi vom cânta cu instrumentele cu coarde în toate zilele vieţii noastre, în Casa DOMNULUI.“

21 Atunci Isaia a zis: 
– Pregătiţi o turtă de smochine, pe care s-o aşezaţi pe rană şi astfel Ezechia se va vindeca.
22 Ezechia a întrebat: 
– Care va fi semnul prin care voi şti că mă voi duce la Casa DOMNULUI?"

Ezechia isi revine, se insanatoseste si compune un psalm. Insa e un om ce are nevoie de confirmari. Il inteleg atata de bine .... El crede si se increde in Domnul insa are nevoie de semne, de confirmari. Si, Domnul nu il cearta, pedepseste pentru asta. 

Boala lui Ezechia pare a fi varice ulceroase care posibil se deschisese. Citesc psalmul lui si imi reamintesc ca traieste in perioada vechi testamentala. Pentru Ezechia, moartea si locuinta mortilor sunt notiuni inca neclare, cetoase ... nu stie ce e acolo, daca acolo se va intalni cu Domnul, daca Il va mai lauda, sluji. Nu isi doreste sa fie acolo. Apoi ... e inca tanar, durerea ca nu are copii ii sfasie inima, are planuri pentru Iuda si Ierusalim ... daca moare, cum le va duce la indeplinire?

Se simte ca un cort de pastori - o locuinta subreda ce poate fi luata de vant. Vestea mortii si boala il frang trupeste si sufleteste ... simte ca ii este taiat firul vietii tocmai in floarea ei. Striga dupa ajutor, lacrimile ii curg ... Domnul Il aude si ii aduce vindecarea, ii lungeste firul vietii, il salveaza, ii reda nadajdea, sanatea si se simte iertat.

Eu stiu unde ma voi duce daca mor. Stiu ca prin jertfa Lui Isus Christos = Yeshua HaMashiach am iertarea pacatelor si viata vesnica. Stiu ca dincolo de moartea fizica exista o viata vesnica. Stiu ca acolo ma voi intalni cu Isus = Yeshua, care ma va duce la Tata = Dumnezeu Tatal. Stiu ca acolo Il voi vedea pe Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Stiu ca acolo imi voi revedea tatal, bunicii, unchii, matusile, verisorii, rudele si prietenii. 

Daca privesc prin lentila Noului Testament, nu il inteleg pe Ezechia. Pare a fi intr-o depresie crunta, nu stie teologie si nu stie ca exista viata dupa moarte, nu stie ce se va intampla acolo. Insa ... vreau sa nu uit ca el a trait cu 700 de ani inainte de Christos, nu a citit Noul Testament si nu L-a auzit pe Isus explicand ce e sus in cer, in locuinta pe care S-a dus sa ne-o pregateasca. 

Si vreau sa nu uit ca are numai 39 de ani, sufera de o boala grea, dureroasa, apoi o alta durere ce il macina e ca nu are copiii ... Isaia ii aduce vestea ca va muri si efectiv simte cum se apropie foarfecul de firul vietii lui. Parca nici Domnul nu Il aude si in loc sa ii raspunda, ii frange fiecare os, fiecare celula ... se simte devastat. Daca el moare, mai poate sa il laude pe Domnul? Ce mai poate face din locuinta mortilor? Sunt intrebari bune ... si nu neaparat asteapta raspuns, efectiv converseaza cu Domnul.

Este vindecat si nu cere un semn pentru a petrece ci pentru a ajunge in Casa Domnului. Legea spunea ca cel vindecat trebuia sa se duca sa aduca jertfa de multumire, de lauda la adresa Lui Dumnezeu. El are nevoie de un semn ca se va duce la Casa Domnului. Trecerea asta brusca de la depresie la bucurie excesiva nu il fac sa isi piarda mintile. E logic, are nevoie de o confirmare, de un semn. 

Biblia nu imi da detalii numai istoria oamenilor corecti, credinciosi, sanatosi, viteji, drepti, morali, frumosi. Gasesc in istoria descrisa in Biblie oameni ce au cazut, pacatuit, au fost bolnavi, au avut depresii, au zgreptanat la usa cerului dupa ajutor, au strigat catre Domnul pentru ajutor, au cazut in curvie, au mintit, furat ... nu au ascultat de Domnul si au fost pedepsiti. Sunt oameni normali ... oameni ca mine si ca cei de langa mine. Oameni cu care lucreaza Dumnezeu, care isi pun viata la dispozitia lui, cu care Domnul face lucruri mare, oameni pe care El ii ridica sau coboara. 

Niciun comentariu: