miercuri, 16 ianuarie 2013

Rab-Sache

"1 În al paisprezecelea an al domniei regelui Ezechia, Sanherib, împăratul Asiriei, a înaintat împotriva tuturor cetăţilor fortificate ale lui Iuda şi le-a cucerit.
2 Împăratul Asiriei l-a trimis din Lachiş pe Rab-Şache la regele Ezechia, la Ierusalim, însoţit de o oştire puternică. El s-a oprit la canalul de apă al Iazului de Sus, pe drumul către Ogorul Spălătorului.
3 Eliachim, fiul lui Hilchia, administratorul palatului, scribul Şebna şi cronicarul Ioah, fiul lui Asaf, s-au dus la el.
4 Rab-Şache le-a zis:
– Spuneţi-i lui Ezechia: „Aşa vorbeşte marele împărat, împăratul Asiriei: «Pe ce se bazează această încredere a ta? 5 Tu spui că ai strategie şi putere pentru război, dar acestea sunt doar nişte vorbe goale. În cine deci te încrezi tu acum de te-ai răsculat împotriva mea? 6 Iată că te încrezi în Egipt, în acel toiag de trestie frântă, care străpunge şi răneşte mâna oricui se sprijină pe ea. Aşa este Faraon, monarhul Egiptului, pentru toţi cei ce se încred în el.
7 Dacă îmi vei spune: ‘Noi ne încredem în DOMNUL, Dumnezeul nostru!’, oare nu este El Acela ale Cărui înălţimi şi altare le-a îndepărtat Ezechia, zicând lui Iuda şi Ierusalimului: ‘Să vă închinaţi înaintea acestui altar!’»?
8 Vino acum şi fă o înţelegere cu stăpânul meu, împăratul Asiriei: eu îţi voi da două mii de cai, dacă tu vei putea găsi călăreţi pentru ei. 9 Şi cum vei putea îndepărta măcar o singură căpetenie dintre cei mai neînsemnaţi slujitori ai stăpânului meu, când tu te bazezi pe Egipt pentru care şi călăreţi?
10 Mai mult, am înaintat eu oare fără Domnul împotriva acestei ţări ca s-o distrug? DOMNUL Însuşi mi-a zis: «Înaintează împotriva acestei ţări şi distruge-o!»“
11 Atunci Eliachim, Şebna şi Ioah i-au răspuns lui Rab-Şache: 
– Vorbeşte, te rugăm, slujitorilor tăi în aramaică3, pentru că o înţelegem, şi nu ne vorbi în limba iudaică, în auzul poporului care este pe zid!
12 Dar Rab-Şache le-a zis: 
– Oare, stăpânului vostru şi vouă, m-a trimis stăpânul meu să spun aceste cuvinte? Oare nu m-a trimis la oamenii aceştia, care stau pe zid şi care, asemenea vouă, vor trebui să-şi mănânce propriile murdării şi să-şi bea propriul ud? " Isaia 36:1-12

Asirienii cuceresc 46 de cetati din Iuda si isi stabilesc tabara la Lachis in 703 sau 701 B.C. Israel era deja in robie iar populatia din cetatile capturate de pe teritoriul din Iuda fusese deportata. Aceste evenimente sunt descrise in 2 Regi 18 - 19 si in 2 Cronici 32. Asaltul asirian are loc dupa ce Ezechia refuza sa mai plateasca bir asirienilor si incepe reforma religioasa in Iuda, darama idolii si alatarele de pe inaltimi. Numai ca nu toata populatia din Iuda este incantata de acest lucru. Se pare ca asirienii aveau oameni care se plansesera ca nu mai aveau voie sa se inchine pe inaltimi, ca nu mai aveau idoli. 

Imparatul Asiriei, Sanherib, nu vine la Ierusalim sa povesteasca cu Ezechia, nu vrea sa aibe o discutie ca de la egal la egal. Isi trimite pe omul lui de incredere,  seful militar, Rab-Sache sa duca mesajul la Ezechia. Pe langa ca era seful militar, pot sa vad din text ca era un bun psiholog, un om ce stia sa faca afaceri si un bun lingvist.

Mesajul lui confirma ceea ce Isaia tot incerca sa spuna marilor capi din Iuda. Sa nu isi puna increderea in Egypt si sa se increada in Domnul, sa astepte ajutorul de la El. Se confirma aici ca profetiile spuse de Isaia sunt de la Domnul (Isaia 19:11-17, 20:1-6, 30:1-7). Intentia lui Rab-Sache era sa demoralizeze poporul. Le spune sa nu se increada intr-o trestie franta ce te raneste daca o folosesti. Apoi, se pare ca asirienii aveau informatii foarte precise despre armata din Ierusalim, despre reforma religioasa, despre cate inaltimi si cati idoli fusesera daramati, despre starea psihica si materiala in care se afla poporul din cetate. Si, nu numai atat. Ca sa ii infricosesze si mai tare, Rab-Sache a venit la Ierusalim cu o ostire puternica si niciodata nu a vorbit despre Ezechia ca si despre un rege insa despre Sanherib intotdeuna il evoca ca fiind marele imparat.

Fara sa stie, Rab-Sache, confirma prin mesajul lui ceea ce Isaia spusese poporului: sa isi puna increderea in Dmmnul si sa astepte ajutorul de la El caci a lui este toata puterea. Vorbeste poporului in ebraica constient ca mesajul lui va starni controverse. Cei trei trimisi ai lui Ezechia il roaga sa vorbeasca in aramaica- limba comerciala, limba inteleasa numai de diplomati si de comercianti si nu de oamenii de rand. Insa el isi doreste ca frica sa intre in oameni, sa ii descurajeze, sa se ridice impotriva regelui Ezechia si sa se predea asirienilor.
http://www.existedios.com.es/Gratis_ClipArt_Imagenes_Dibujos_Graficos_Biblia_Christiana/GaleriaDibujosReligiososGenteHistoriasBiblia_ClipArt/GenteHistoriasBibliaDibujosPaginas/Rab-shakeh-Jerusalem_Hezekia_IIKings_gif.htm

Niciun comentariu: