sâmbătă, 26 ianuarie 2013

teorie si practica

"14 Ezechia a luat scrisoarea din mâna solilor şi a citit-o. Apoi s-a dus la Casa DOMNULUI şi a întins-o înaintea DOMNULUI.
15 Ezechia s-a rugat DOMNULUI, zicând:
16 „O, Doamne al Oştirilor, Dumnezeul lui Israel,
Tu, Care tronezi deasupra heruvimilor! 
Tu eşti singurul Dumnezeu al tuturor regatelor pământului! 
Tu ai făcut cerurile şi pământul! 

17 DOAMNE, pleacă-Ţi urechea şi ascultă! 
Doamne, deschide-Ţi ochii şi priveşte! 
Auzi toate cuvintele pe care Sanherib le-a trimis ca să-L batjocorească pe Dumnezeul cel Viu! 

18 DOAMNE, este adevărat că împăraţii Asiriei au pustiit toate aceste neamuri şi ţările lor, 19 şi că le-au aruncat zeii în foc, însă ei i-au distrus pentru că nu erau Dumnezeu, ci lucrări făcute de mâna omului; erau doar lemn şi piatră. 

20 Acum, DOAMNE, Dumnezeul nostru, scapă-ne din mâna lui, ca să ştie toate regatele pământului că Tu eşti singurul DOMN!“" Isaia 37:14-20

Scrisoarea scrisa de Sanherib a venit si a fost citita in fata regelui si a consiliului de razboi si a mai marilor de la curte. Ezechia dupa ce aude ce e in ea, o cere si pleaca cu ea la Casa Domnului = Templu. Isi stie locul, stie ca nu e preot, stie ca nu e mare preot si nu se duce in Locul Preasfant ci in locul menit oamenilor sa se roage. Nu lasa supararea sa ii stearga memoria si sa faca prostii. Acolo ... intinde Domnului scrisoarea si se roaga.

Citind rugaciunea lui Ezechia realizez ca acesta stia teologie nu gluma. 
"O, Doamne al Oştirilor, Dumnezeul lui Israel, = Dumnezeu Omnipotent si personal
Tu, Care tronezi deasupra heruvimilor! = Suveran, prezent, disponibil
Tu eşti singurul Dumnezeu al tuturor regatelor pământului! = Dumnezeu peste tot pamantul
Tu ai făcut cerurile şi pământul! = omnipotenta guvernarii ca si Creator

17 DOAMNE, pleacă-Ţi urechea şi ascultă! 
Doamne, deschide-Ţi ochii şi priveşte! 
Auzi toate cuvintele pe care Sanherib le-a trimis ca să-L batjocorească pe Dumnezeul cel Viu! "

Stia ca Dumnezeu este Dumnezeul lui Israel, ca este omnipotent, Suveran, omniprezent, Dumnezeu personal, Creator. Stia ca Dumnezeu aude si vede. Stia ca El este Domnul Ostirilor, Cel care vin in fruntea ostilor cand copiii Sai sunt in pericol. Stia ca ajutorul vine de la El. Isi incepe rugaciunea cu lauda la adresa Lui Dumnezeu, recuoscandu-i autoritatea, puterea, maretia. Stie ca ceilalti zei sunt facuti de om si nu au putere, El este insa Dumnezeu ce are putere. II pasa ca Dumnezeul Lui este batjocorit si se vede mic, neajutorat insa Ii cere Lui Dumnezeu sa se ocupe de cel ce a adus cuvintele pline de blasfemii.

Nu e o rugaciune lunga insa vrea ca toti oamenii de pe fata pamantului sa afle ce face Dumnezeu cu cei ce aduc blasfemii la adresa Lui. 

Ce fac eu cand primesc mesaje "de dulce"? Unde le duc? Cui i le spun? Le duc Domnului? Ce cer pentru acei ce scriu sau spun astfel de mesaje? Cum reactionez cand Numele Domnului este luat in desert? Ce fac cand la adresa Lui sunt aduse blasfemii?

Ezechia stia teologie insa nu a ramas numai la cunoastere. Rugaciunea lui imi arata ca a trecut la fapte.

Niciun comentariu: