duminică, 28 iulie 2024

Vreau răspunsuri la întrebările mele

Sâmbăta trecută, odată cu zorii, eram pe drum. Era încă întuneric când ne depășesc în mare viteză ambulanțele și mașinile de poliție. Am discutat între noi că ceva s-a întâmplat. Când am ajuns acolo, aparent era doar o mașină puțin lovită, pasagerii din mașină discutau lângă mașină. Dar în dreapta, o mașină era cu roțile în sus, între bălării, probabil pasagerii plecaseră cu mașinile de ambulanță.

De la începutul conflictului dintre vecinii din nordul țării noastre sunt destul de mult pe drumuri. Dacă sunt în viață este pentru că Mâna Domnului a fost cu mine, cu noi, ne-a păzit, protejat și binecuvântat.

Aleg să stau cu David la povești. Da, cu David cel care a păcătuit. Cu cel care a ales să povestească cu Domnul despre întrebările la care nu avea răspuns, despre durerile trădării copiilor lui, despre păcatele acestora, despre dezamăgirile pierderii prietenilor. David a ales să povestească cu Domnul despre orice.

Ieremia face fel, poate mai puțin pătimaș.

Habacuc învață de la cei doi și își scrie profeția în același ton.

Vreau răspunsuri la întrebările mele. Vreau să știu că atunci când durerea urlă în mine, El e cu mine și mă aude. Vreau să înțeleg lucrurile care se întâmplă cu mine, cu cei dragi mie.

În starea asta de vrere, de așteptare, David îmi spune “El te încununează cu bunătate și îndurare”. Și eu nu-mi văd cununile de care vorbește David, uneori nu văd urmă de bunătate și îndurare în mine …

Dar nu e vorba de cununile pe care mi le-aș pune eu. El, Dumnezeu îmi pune cununa de bunătate și îndurare. El se poartă cu mine cu bunătate și îndurare. El îmi arată, și își arată, bunătatea și îndurarea față de mine.

Ieremia, Habacuc, David și toată pleiada oamenilor Scripturii aleargă la Domnul ca să fie încununați cu bunătate și îndurare. Aleargă la El când le mor cei dragi, când moartea își întinde aripa, când robia macină și parcă extirpă poporul, când ei cer de bine pentru cei dragi și urgia vine…

Stau cu ei, învăț de la ei, și declar ca ei, “Căci, chiar dacă smochinul nu va înflori, vița nu va da niciun rod, rodul măslinului va lipsi, și câmpiile nu vor da hrană, oile vor pieri din staule, și nu vor mai fi boi în grajduri, eu tot mă voi bucura în Domnul, mă voi bucura în Dumnezeul mântuirii mele!

Domnul Dumnezeu este tăria mea; El îmi face picioarele ca ale cerbilor și mă face să merg pe înălțimile mele.” Habacuc 3:17-20

Uneori nu mă văd și nu mă simt încununată cu bunătate și îndurare.

Uneori eu nu văd, nu simt, dar El e la lucru, este în control.

Și eu mă bazez pe El, mă-ncred în El chiar dacă ...

miercuri, 17 iulie 2024

Cine este Mesia – Mashiach sau Christos?

 În ultimele zile frământ nişte întrebări.

Cine este Mesia – Mashiach sau Christos?

De unde pot afla despre Mesia – Mashiach sau Christos?

Mesia este un titlu, o persoană? O persoană reală?

Ce aşteptări am de la Mesia – Mashiach sau Christos?

Care este rolul Lui în viaţa mea?

duminică, 14 iulie 2024

El îți izbăvește viața din groapă

Nu-mi amintesc să fi săpat vreo groapă, dar am văzut cum se fac acestea, cum se calculează adâncimea și lățimea lor, uneori distanțele dintre ele. Am văzut gropi pentru stâlpi, am văzut gropi în cimitire, am văzut gropi pentru case și blocuri, sau fântâni.

Am coborât în gropile unde se construiau fundațiile caselor, și am căzut în groapa unei fântâni adânci de peste 25 de metri care nu avea apă.

Cu toții știm că pe lângă casă, pentru compost, gospodarii au un loc, o groapă de gunoi. Pe lângă orașe găsești uriașe gropi de gunoi.

Unii aleg să locuiască pe lângă, sau în aceste locuri care emit mirosuri greu de dus. Unii aleg să lase durerile, necazurile, viciile să-i facă să trăiască ca într-o groapă de gunoi, mirosind la propriu și la figurat ca o groapă de gunoi.

Omul este singura făptură de pe pământ care este creată după chipul și asemănarea Lui Dumnezeu, înzestrată de El cu capacitatea de a vorbi și comunica cu El. În Grădina Eden, Satana vine și vorbește omului, omul ascultă pășind prin neascultare pe un carusel care l-a dus departe de Dumnezeu.

Satan a jubilat. Habar nu avea că Dumnezeu avea un plan de salvare pentru om și omenire. Habar nu avea că Dumnezeu are ultimul cuvânt, că El este Stăpânul!

Adam și Eva au căzut într-o capcană, într-o groapă. Dar Dumnezeu are ultimul cuvânt. Vine la ei, îi scoate din grădină, și le spune că are un plan de salvare. Un Izbăvitor va răscumpăra omenirea și acesta va fi născut dintr-o femeie.

Tot cu David sunt, tot în psalmul 103. Nu mă grăbesc, nu mă fugăreșete nimeni să-mi termin studiul pe acest psalm.

El îți izbăvește viața din groapă”.

Cu mulți ani în urmă, într-o zi de 14 iulie, am decis să-L las pe Izbăvitorul promis în grădina Edenului să mă scoată din groapa unde eram. El este Cel Promis, Profetul, Cel Minunat, Salvatorul, Isus Christos sau Yeshua HaMashiach.

El este Cel care din veșnicii m-a scris în planul Său!

El este Cel care m-a spălat de păcate prin sângele Lui, m-a eliberat și vindecat, mi-a dat un viitor și o nădejde, mi-a dat Duhul Lui să mă învețe despre El.

El este Cel crucificat, mort și înviat, înălțat la dreapta Tatălui mijlocind pentru mine și pentru tine.

El este Cel ce-mi pregătește un loc pentru viața care urmează după această viață. El face asta și astăzi.

În acel 14 iulie, am ales să fiu salvată, izbăvită, scoasă din groapă. De atunci, îmi reînnoiesc alegerea. Mă agăț de El și de promisiunile Lui.

Am ales să Îl cred pe El pe cuvânt, și cu El îmi e bine!

duminică, 7 iulie 2024

El îți vindecă toate bolile tale

 “Te-ai rugat să fii vindecată? Cunosc pe cineva care își poate pune mâinile peste tine.

Nu, nu m-am rugat ca să fiu vindecată, și nici nu las pe cei care își arogă titlul de vindecător să își pună mâinile peste mine. M-am rugat, și mă rog să îmi dea Domnul putere să trec prin suferință, să Îl las pe El să mă învețe ce trebuie să învăț, să îmi vorbească. Se pare că în suferință, aleg să ascult de El mai mult. În clipele mele de bucurie, cred că dețin pământul.

Asta nu înseamnă că îmi place suferința și durerea fizică, trădarea, umilirea, înjosirea, tratamentul de marginalizare.

Aleg să stau cu David și să învăț de la el. “El îți vindecă toate bolile tale” scrie David în Psalmul 103.

Aud de vindecători care mai de care mai faimoși, mai cu har și ungere, mai cunoscători. Ne dorim să fim sănătoși, mâncăm bio, facem sală, bem apă, nu mâncăm dulciuri sau sărat, sau gras, sau … Devenim vegani, sau facem diete care mai de care mai promițătoare. Si, săptămânal aud de cunoștințe, sau cunoștințe ale cunoștințelor care își sfârșesc alergarea.

În ultimele două săptămâni am participat la două înmormântări…

Moartea face parte din viață. Iar moartea mă duce într-o altă viață, cea veșnică.

Boala există. A venit imediat ce Eva și Adam au mâncat din acel fruct interzis. Boala asta a curiozității care a adus ruperea relației cu Dumnezeu ne este scrisă în ADN, și a degenerat în diverse forme care distrug acest trup provocând suferință.

Nu, nu mă rog pentru vindecări miraculoase ale trupului meu. Mă rog ca Domnul să vindece răutatea inimii mele, să vindece invidia, lăcomia, spiritul de judecată, de superioritate rasială, intelectuală, spirituală…

Mă rog ca El să-mi vindece ochii ca să văd pe cei de lângă mine prin ochii Lui. Eu știu ce și cum văd ochii mei, și am nevoie ca El să îi vindece.

Mă rog ca El să vindece urechile mele, așa încât să nu judec prin ideile mele cuvintele pe care le aud, ci să aud povestea de dincolo de cuvintele auzite.

Mă rog să vindece inima mea egoistă, și să îmi las inima să le lărgească și lățească, să iubească așa cum iubește El. Nu îmi este teamă ca inima îmi va plesni. Poate plesni de invidie, de răutate, de ură și amărăciune, dar de prea multă dragostea nu pocnește.

Mă rog ca El să mă vindece pentru că doar El poate vindeca. Merg la medic ca să descopăr ce mă supără, dar vindecarea o dă doar El. Iar El este Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov, Cel ce are toată puterea în cer și pe pământ, Cel ce este veșnic, Cel ce este Alfa și Omega – adica Începutul și Sfârșitul, Cel înviat și înălțat.

El face rana și tot El o leagă; El rănește, și mana Lui tămăduiește. (Iov.5:18)