marți, 16 aprilie 2013

incotro?

"2 Cine l-a stârnit pe acela de la răsărit, chemându-l cu dreptate la dispoziţia Sa? El îi dă în stăpânire neamurile şi îi pune pe regi sub autoritatea sa; cu sabia îi face una cu pământul, iar cu arcul îi face ca pleava luată de vânt. 3 Îi urmăreşte, mergând în siguranţă pe un drum pe unde picioarele lui n-au mai călcat.
4 Cine a făcut şi a împlinit aceasta, chemând, de la început, generaţie după generaţie?

Eu, DOMNUL, am fost cu cei dintâi şi tot Eu voi fi şi cu cei de pe urmă.» 

5 Ţinuturile de lângă mare văd aceasta şi se înfioară; marginile pământului tremură; ei se apropie şi sosesc.
6 Oamenii se încurajează între ei, spunându-şi: «Fii tare!»
7 Artizanul îl încurajează pe bijutier, iar cel ce netezeşte cu ciocanul, pe cel ce loveşte nicovala. El zice despre îmbinare: «Este bună!», după care fixează idolul în cuie ca să nu se clatine. " Isaia 41:2-7

Zilele acestea sunt manifestari in Israel si in lumea intreaga pentru implinirea a 65 de ani de la declararea independentei. Insa in acelasi timp, in Boston, ieri au fost declarati morti si raniti in urma unui atac cu bomba in timp ce se desfasura un maraton. La noi criza face ravagii, in Coreea de Nord se fac pregatiri militare, in Egipt spiritele sunt incinse ....  Vestile rele vin parca pe banda rulanta. Mereu si mereu aud ca lucrurile sunt scapate de sub control. Lumea e tot mai rea. Oamenii nu mai cred in nimic. Crestinii cu renume sau anonimi renunta la credinta si devin ... liber cugetatori. Unde este Dumnezeu?

Ma intorc la Biblie si recitesc textul din Isaia. El e in control. Habar nu am eu cum face El ca "coincidentele" sa faca parte din planul Sau. Habar nu am eu cum misca El inimile oamenilor de pretutindeni si ca vor sau nu, fac ceea ce El le spune. "Eu, DOMNUL, am fost cu cei dintâi şi tot Eu voi fi şi cu cei de pe urmă."

Necredinta isi pune amprenta tot mai mult pe oameni. Nu pot sa creada. Nu pot sa Il vada pe Dumnezeu manifestat in natura, in creatie. Nu vor sa Il auda. La vederea slavei Lui inima multora se impietreste la fel ca inima lui Faraon.

Isaia devine ironic cu poporul ce isi impietrea inima si ar vrea sa ei sa prinda ironia din cuvintele lui. Nici macar un idol nu puteti face de unii singuri. E nevoie de mai multi mestesugari. Si .... nu numai atat. Idolul facut de voi, idolul pe care il tot migaliti atata nu poate sta singur in picioare. Trebuie sa il fixati in cuie ca sa nu se clatine, sa nu il ia vantul .... Chiar nu vedeti ce faceti? Chiar nu ganditi un pic?

Dragilor, dupa atata istorie cu Dumnezeu, ati ajuns sa va faceti idoli si sa va inchinati lor? Va spun pietrele sau lemnele astea lustruite, aurite, argintate sau vopsite ce se va intampla cu voi? Va ajuta in vreun fel? Nu vedeti in cata degradare v-au adus? Nu vedeti ca va coborati la nivele din ce in ce mai joase de gandire, comportare? Nu vedeti cata degradare aduce in voi, intre voi acest lucru?

Aparent nu mai avem idoli insa ne-am facut din noi proprii idoli. Sau a devenit idol casa, masina, slujba, sotul / sotia, telefonul, aurul, averea, ..... 
Trebuie sa aratam bine si stam la sala ore in sir, mancam numa prostii pentru ca trebuie sa aratam bine si sa incapem in hainele din ce in ce mai scurte si stramte ce se gasesc pe piata. 
Trebuie sa mergem la cei mai stilati stilisti ca sa ne tunda. 
Trebuie sa folosim make-up .... chiar si baietii trebuie sa o faca. 
Trebuie sa ni se vada lenjeria intima ca asa poarta toti. 
Trebuie sa incepem viata sexuala .... daca s-ar putea inca din pampers ca sa nu crestem niste inhibati. Trebuie sa ne satisfacem pornirile si instinctele ca nu cumva sa cadem in depresie. 
Trebuie sa bem si noi ca toata lumea ca sa ne potolim setea, de apa ruginim, nu?
Trebuie sa ne punem silicoane peste tot ... ca sa aratam ca cine stie ce vedeta de carton chiar daca stim ca e posibil sa explodeze in noi, sa facem cancer, sa murim.
Trebuie sa ascultam muzica ce o asculta toata lumea ... chiar daca creierul reactioneaza ca si cum ar fi conectat la 220V.
Baietii sunt educati sa fie rai, nesimtiti, badarani, macho insa in cea mai de joasa speta, lenesi, violenti, inculti ... 
Fetele sunt educate sa se comporte ca niste prostituate, sa se vanda pentru un suc, o tigara, sa fie senzuale daca se poate inca de la maternitate, sa se dezbrace cat mai mult, sa se lase calcate in picioare sau sa devina violente, lenese ... inculte.

"Biblia e demodata, invechita ... traim alte vremi. Ar trebui facut un update ca sa fie valabila azi.  Ceea ce a spus Dumnezeu acolo era valabil atunci. Acum .... traim alte vremi. Apoi, El se adresa evreilor ... noi suntem romani, nu?" Ideile astea le aud tot mai des de la oameni ce merg duminica de duminica la biserica si spun despre ei ca sunt crestini practicanti.

Daca Isaia foloseste ironia, Pavel insa nu e deloc ironic ci e transant. Ce spune el atunci romanilor (si noi suntem mandri tare ca suntem romani) este la fel de valabil si astazi. Poate mai valabil decat imi pot inchipui. 
"18 Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei lipse de evlavie şi împotriva oricărei nedreptăţi a oamenilor, care înăbuşă adevărul în nedreptate. 19 Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu le este descoperit în ei, căci Dumnezeu le-a arătat.

20 De la crearea lumii, însuşirile Lui invizibile – puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui – au fost percepute clar, fiind înţelese din ceea ce a fost creat, pentru ca ei să fie fără scuză, 21 pentru că, deşi L-au cunoscut pe Dumnezeu, ei nu L-au slăvit ca Dumnezeu şi nici nu I-au mulţumit, şi astfel gândirea lor a devenit fără folos, iar mintea lor nesăbuită s-a întunecat. 

22 Pretinzând că sunt înţelepţi, au înnebunit 23 şi au schimbat slava Dumnezeului nemuritor într-o imagine făcută după asemănarea omului muritor, a păsărilor, a patrupedelor şi a animalelor mici. 

24 De aceea, Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, ca să urmeze poftele inimilor lor, dezonorându-şi astfel trupurile între ei. 25 Ei au schimbat adevărul lui Dumnezeu într-o minciună şi s-au închinat şi au slujit creaţiei în locul Creatorului, Care este binecuvântat în veci, amin! 

26 Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lăsat pradă viciilor ruşinoase, căci femeile lor au schimbat relaţiile intime naturale cu unele care sunt contrare naturii; 27 tot astfel şi bărbaţii, au părăsit relaţiile intime naturale cu femeile şi s-au aprins de poftă unii pentru alţii, săvârşind lucruri scârboase unii cu alţii şi primind astfel în ei înşişi răsplata pe care o meritau pentru rătăcirea lor. 

28 Pentru că n-au socotit că merită să-L aibă pe Dumnezeu în cunoaşterea lor, Dumnezeu i-a lăsat pradă minţii lor corupte, ca să facă lucruri pe care n-ar trebui să le facă. 29 Sunt plini de orice fel de nedreptate, de nelegiuire, de lăcomie, de răutate; sunt plini de invidie, ucidere, ceartă, înşelătorie, sunt duşmănoşi, şoptitori,
30 bârfitori, Îl urăsc pe Dumnezeu, sunt obraznici, aroganţi, lăudăroşi, născocitori de rele, neascultători de părinţi, 31 necugetaţi, nu-şi ţin promisiunile, sunt fără afecţiune, nemiloşi. 

32 Şi, deşi cunosc hotărârea lui Dumnezeu, potrivit căreia cei ce înfăptuiesc astfel de lucruri sunt vrednici de moarte, ei nu numai că le fac, ci îi şi încuviinţează pe cei ce le înfăptuiesc." Romani 1:18-32

Niciun comentariu: