vineri, 10 noiembrie 2017

Cele cinci fete ale lui Ţelophad puteau sa tacă

Fetele lui Țelophad aveau unchi, adica frați ai tatălui lor. Nu a venit însă nici unul dintre ei să spună că va cere pamânt şi pentru ele.

Moise face numărătoarea poporului şi acţiunea se petrece pe când erau încă în pustiu / deşert. La numărătoare intrau doar barbaţii peste 20 de ani.

Fetele astea ştiau ce se întâmplă. Erau la curent cu numărătoarea asta. Ştiau că vor intra în Canaan. Credeau că ţara va fi cucerită de Israel. Dar ... aveau o problemă. Ele unde vor sta? Pe pământul cui îşi vor pune cortul? Nici un unchi nu va împărţi cu ele pământul.

Tatăl lor nu a fost un recalcitrant din popor! Nu s-a aliat cu Core! Cred că cei mai mulţi din popor habar nu aveau cine a fost Țelophad. Poate dacă ar fi avut băieţi ... l-ar mai fi ştiut cineva!

Fetele astea se ştiau valoroase şi deşi ştiau legile, ele au credinţa şi curajul de a cere moştenire pentru ele, pe numele tatălui lor.

După ce ele apar la uşa Cortului Întâlnirii şi-şi apară pricina, tot poporul ştia cine a fost Țelophad.

În Numeri 31, apar pe scena frații lui Țelophad care se tem că rămân cu pământ puţin în dreptul seminţiei lui Manase dacă fetele lui Țelophad se mărită cu bărbați din alte seminții. Wow! Acum s-au trezit şi ei!

Cele cinci fete ale lui Ţelophad puteau sa tacă. Dar asta înseamna că intrau în statutul femeilor sărace, fără valoare. Iar ele se vedeau valoroase. Aşa au fost educate de tatăl lor! Da. Erau femei şi pe deasupra erau orfane. Dar asta nu înseamna că erau fără valoare.

Au curaj şi credinţă! Nu merg să îşi prezinte cauza cu tupeu şi nesimţire.

Mă văd valoroasă?

Cred că Dumnezeu poate schimba lucrurile pentru mine?

Mă încred în promisiunile Lui? Chiar mă încred?

Cunosc contextul legal şi istoric în care trăiesc?
Cred că în ciuda legilor care se dau, Dumnezeu poate interveni şi poate schimba legile pentru mine? 
Da, pentru mine deşi sunt o femeie iar tatăl meu este la Tata.

Îl cunosc pe Dumnezeul în care mă încred?

Niciun comentariu: