joi, 15 aprilie 2010

in papucii lui Rut

Rut e un personaj ce imi place, poate mai mult decat Estera si cu siguranta mai mult decat Sara si femeia celebra din Proverbe 31.
La ultimul bridal shower (imi place sa traduc termenul ca "spalare de mireasa") fiecare fata a interpretat un rol feminin iar eu mi-am ales Rut. Trebuie sa termin cartea "Femeia care stie sa astepte" - Editura Uiversitatii Emanuel asa cum am promis si din nou am fost provocata sa iau papucii lui Rut. Am citit cartea asta si in engleza acum cativa ani (Lady in waiting) insa atunci am citit-o numai asa ca si lectura.
Rut ramasa vaduva aude de la soacra-sa ca vrea sa se intoarca in Israel, in Betleem si ca aceasta o sfatuie sa ramana in Moab. Moabul era considerata una dintre cele mai idolatre si pline de prostitutie dintre tarile vecine cu Israel. Daca Rut ramanea in Moab - prostitutia o astepta. Nu ni se spune ce au povestit ele doua, ce a povestit si impartasit din credinta ei Naomi, insa reiese ca Rut s-a atasat foarte mult de Naomi si nu o lasa sa plece fara ea. Isi face bagajelul si pleaca renuntand la familia ei, banuiesc ca avea si prieteni care i-au spus ca s-a ticnit la cap de pleaca in Israel, ca renunta la "placerile pline de farmec" ale Moabului ...
Merg la Betleem si ajung pe vremea secerisului, nu se spune unde au locuit pana le-au fost rascumparate casa si pamanturile, insa au stat in casa cuiva. Dar, erau sarace si gazda le-o fi dat de mancare vreo doua zile insa era cazul sa faca si ele ceva, asa ca Rut ii spune lui Naomi ca va merge sa culeaga spice de pe urma seceratorilor. Naomi o lasa, nu ii spune unde sa mearga, la cine, ce sa zica.
Ajunge in lanurile lui Boaz si biata femeie se apuca de treaba, isi constientizeaza rolul. E o straina, e o saraca, e mai prejos decat o sclava, asa ca daca vrea sa fie platita trebuie sa munceasca, dar decat prostitutia prefera sa culeaga din greu spice. Dar apare si Boaz - stapanul lanurilor unde culegea Rut. Intreaba cine e femeia si imi place ce i se raspunde.
E tanara moabita ce a venit cu Naomi si de dimineata a stat numai in picioare, s-a odihnit numai putin in adapost (casa este specificat in traducerea noua). Deduc ca nu toti se odihneau in adapost, tinerii si cei cu chef de distractii erau afara.
Boaz este impresionat de ea, mai auzise el de ea si de devotamentul ei asa ca o lasa sa culeaga cat vrea, i se da mancare si cere sa fie tratata ca una din slujitoarele lui.
Secerisul se incheia cu o sarbatoare, una mare ce dura toata noaptea si istoria spune ca distractiile se asemanau cu ale Moabului pentru o noapte. In acea noapte, Boaz verifica ce se intampla si merge sa se culce in camp insa noaptea asta ii va schimba viata pentru ca pe cand inca zorii dormeau se trezeste simtind ceva la picioarele lui.
Sunt mai multe interpretari si multi presuspun ca Rut l-a sedus, insa interpretarea e alta. Situatia soacrei si a nurorii era cam disperata. Cel cu drept cu rascumparare nu dadea nici un semn ca ar face ceva asa ca Naomi gaseste un plan ce ea nu il poate duce la indeplinire. O pregateste insa pe Rut sa faca asta. Mergand si asezandu-se la picioarele lui, nu il cere in casatorie ci e un act de supunere, intr-un fel de a deveni robul cuiva.
Ce nu stia insa nici Rut si nici Naomi era ca Boaz se indragostise de tanara si gestul facut de Rut i-a dat avant in ceea ce el planuia. In acea zi s-a dus la poarta cetatii si a rezolvat problema lor, a rezolvat problema mostenirii. Ele nu mai erau considerate "nimeni", erau reintegrate in familie, aveau drepturi, aveau un nume.
Rut nu a facut scenarii cum sa il cucereasca pe Boaz, nu a aparut ca o diva la seceris, nu a facut scene ca sa il capteze pe Boaz, nici nu a facut crize se tetanie necesitand ajutor in special din partea barbatilor. A plecat din Moab ca sa nu ajunga prostituata, aici o manca saracia asa ca daca voia sa traiasca tinand cont de statutul ei, trebuia sa munceasca si daca ii era de distractie putea sa ramana acasa ca avea mai multa decat i-ar fi fost necesar. Asa ca era interesata de treaba ei, nu de agatat barbati la seceris.
Ce metode, tactici folosesc fetele pentru "a agata baietii"? Manipulare, tot felul de scene, manevre, scenarii, aparitiile ca si dive cand trebuie si cand nu ... servicii de tot felul.
Dupa ultimele articole cu Fat Frumos si cu vanatoarea am primit reactii diverse, acide, sarcastice (in privat) ca sunt sadica, acra, ca arunc cu pietre, ca .... M-am enervat si am zis ca sterg blogul, apoi m-am mai gandit si le-am zis sa nu ma mai viziteze daca s-au simtit vizati ca pun intrebari "fara cap". Insa am sa incerc sa imi tin gura ca tot eu ies rau si replicile ce mi se spun sunt .... asa cum sunt.
Sa vad cat ma tine.

6 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

draga Cella ... te ţine cât ţii apa -n gură!!!!

AnnaBananna spunea...

aaaa despre Lady in Waiting era vorba? si eu aveam o varianta, dar nu am reusit sa am rabdarea sa o citesc, nu dupa ce am citit Adio Amoruri :D :))
Intotdeauna am fost curioasa ce insemnatate originala a avut gestul ei, de a se pune la picioarele lui Boaz.

cella spunea...

Da, Anna despre asta era vorba. Am citit si Adio amoruri si Cand povestea de dragoste ti-o scrie Dumnezeu .... le pot descrie ca: interesante :D.
Nici cu Elisabeth Elliot nu-s de acord 100% :d dar le recomand mai cu caldura ;)

Paula L spunea...

Elisabeth Elliot are Lady in waiting??hei,sa nu cumva sa te lasi de blog!!!

cella spunea...

Elisabeth Elliot are Cararea singuratatii sau cam asa ceva si inca una ... imi scapa numele ... trebuie sa ajunga acasa ca s-o vad ...

Teofil Tripo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.