joi, 3 iunie 2010

minunea durerii

Aseara m-a sunat Sorin, fratele meu, fericit sa imi spuna ca i s-a nascut FETITA. In familia noastra predonima baietii si cand am fost la ei, radeam de posibilitatea ca si acest copil sa fie baiat. M-am uitat la fata nepotilor mei ce se lungise ca la comanda nmai razand de ipoteza asta. "Dar, noi vrem o fata, nu inca un baiat." Cred ca s-au rugat sa fie fata si in mod clar stiu ca Dumnezeu raspunde rugaciunilor, iar fetita aceasta pe care abia astept sa o vad este minunea fratilor ei, a parintilor ei si a noastra, a marii familii.
Nu pot sa nu ma gandesc la Iov cand vestile tabarasc peste el una dupa alta. Nenorocire dupa nenorocire insa cred ca cel mai mult l-a afectat pierderea copiilor. Crezuse ca daca traiesti frumos, daca Il respecti pe Dumnezeu, El te va binecuvanta cu o viata frumoasa, linistita si fara probleme sau suferinta. Insa nenorocirile vin peste el ca un tren devastand totul in cale ...
Prietenii lui il cearta ca Il intreaba pe Dumnezeu "de ce?". Imi amintesc ca si eu am fost si mai sunt sfatuita sa nu mai pun atatea intrebari Lui Dumnezeu. Mai nou am invatat ca numai noi europenii suntem atata de intrebaciosi, celelalte popoare nu intreaba ... iau lucrurile ca atare. Dar, daca Domnul e Tatal meu, nu stie El cat de europeana sunt?
Mi-a placut o explicatie data de un tanar tata, ramas vaduv, cu o copila ce intreaba: "de ce a murit mama daca Hristos a murit pentru noi?". Nu i-a raspuns sec si teoretic ci a asteptat sa gaseasca o imagine pe care copila ar putea-o intelege. Si in timp ce mergeau spre cimitir, trece un autotren pe langa ei proiectand o umbra mare. Tatal ii atrage atentia fetitei la ce se intampla si o intreaba: "cine ai vrea sa treaca peste noi, autotrenul sau umbra?". Fetita a raspuns repede ca umbra. "Asta a facut si Hristos. A luat moartea asupra Lui lasand doar umbra sa se proiecteze asupra noastra".
Fara Dumnezeu in lume, suferinta nu ar avea logica, nu as avea la cine sa cer raspunsuri si de fapt nici nu cer raspuns, cer sa imi fie alaturi, sa stea langa mine, sa ma mangaie, sa imi vorbeasca, sa stiu ca nu sunt parasita.
Cred ca asta e miracolul sau minunea durerii. Face ca relatia sa se schimbe, sa se adanceasca, ma duce in relatie cu Dumnezeu mult mai profunda decat atunci cand doar urmaresc macii de pe marginea soselelor.
Iov nu voia in mod neaparat raspunsuri ci voia sa Il simta pe Dumnezeu langa el cand durerea ii manca fiecare celula din el ...
Sunt o intrebacioasa, recunosc. Dar am nevoie sa Il simt langa mine cand durerea imi bruiaza simturile, cand par a fi moarte, cand logica face ca durerea sa ma ucida am nevoie disperata sa Il stiu pe Tata langa mine, am nevoie de El ca Mangaietor, Alinator, Vindecator pentru ca Suveranitatea fara Mila ma ucide, Atotputernicia fara har ma ucide, dar Dragostea plina de indurare, iertare, eliberare si har ma vindeca.
Durerea e darul ce face minuni schimbandu-mi perspectiva asupra vietii, asupra relatiilor, asupra Lui Dumnezeu ...
Ieri, cu durere un copil a venit pe lume .... Si ea e o minune, un raspuns la rugaciunile fratilor ei ce o asteapta atata de curiosi acasa, e o minune ca noi o iubim fara sa o fi vazut, e o minune ca inima noastra s-a largit si o iubim oricum ar arata, e un pui de om cu ochi albastri ce va plange cerand sa relationam cu ea asa cum eu plang cerand Tatalui sa relationeze cu mine si El o face la niveluri mult mai mari dincolo de fizic, de palpabil, de cuvinte, emotii, ganduri ...

15 comentarii:

Anonim spunea...

Sa-ti fie binecuvantata nepotica!
Fiti binecuvantati si voi cei care va bucurati de ganguritul ei, cu intelepciune!

cella spunea...

Liaaaaa, mersi frumos. Sunt atata de curioasa sa o vad ...

Rascumparati Vremea spunea...

Matusico...felicitari! Domnul sa o binecuvinteze pe micuta si pe parintii ei!

cella spunea...

Mersi frumos Octavia;)

Anikó spunea...

Dumnezeul nostru cel Sfint sa o binecuvinteze pe nepotica ta si pe parinti ei.Sa le dea multa sanatate,bucurie si dragostea lui in inimile lor.

cella spunea...

Am auzit ca-i pufoasa si mieroasa ;)) si sunt curioasa cum arata ;)).
Multumesc frumos Aniko si har din belsug sa iti dea Domnul si peste casa ta.

A.Dama spunea...

Cella,
Mi-am numarat si eu nepotii de 1 Iunie si am zis o ruga pentru ei. Am ajuns la 42 de nepoti. N-am verificat procentul de baieti si fete. :)

Apoi am retras in privat postarea de pe blog. Unii nu inteleg ce inseamna sa ai familie numeroasa.

In orice caz, ma bucur de bucuria ta si a voastra! Si rostesc o binecuvantare pentru nepotica ta!

cella spunea...

A.Dama numai 14 nepoti am si o stranepoata ;) si sunt 4 fete si 10 baieti.
Fiecare din ei e unic si e o binecuvantare!
Multumesc Domnului pentru ei si ma rog sa ii foloseasca cum stie El si pentru ei sa le dea putere in ceea ce au de facut ;)
Si e atata de fain sa ai familie mare!!!!!!!!!!!!!!!

Anikó spunea...

Slavit sa fie Domnul ca in imparatia lui vom fi toti la fel,indiferent de nationalitate.Important este ca sintem copii lui.

Anca spunea...

Cella ,Domnul sa o binecuvinteze si sa fie sanatosa si sa crresca cu frica de Dumnezeu !
iar pentru tine mersi pt.vizite sis ai paret de muuuulta paec si binecuvantare :)

cella spunea...

Mersi frumos Anca ...
si astept sa ma mai delectez cu bucate de alea ce iti fac cu ochiul ;)

denisia spunea...

Cellaaaaaaaaaaa
Buna dimineata... acum că ai nepoţi trebuie sa inveti sa stai noptile treaza... unde estiiiiiiiiiiiiiii

cella spunea...

Denisia, cine i-a facut sa si stea cu ei =)). Dormeam la ora aia, dar tu ... ce faci mama darga treaza la ora asta? Iar nu dormi?

denisia spunea...

Cellaaaaaaaaaa... uite că m-ai auzit...
m-am trezit la 3... e frig şi mi-am facut o cafea... si am scris ceva... si acum trec la citit...

vin mai târziu să văd cum e cu... minunile...

cella spunea...

La 3? imi faci concurenta? =))
Mi-ai pastrat si mie o cafea? Sau iar ai fost egoista si ai baut-o toata? ;))