sâmbătă, 2 octombrie 2010

contra curentului

Aseara am fost la maternitate sa o vizitez pe Carmen si sa imi vad stranepotul (ce comic suna, parca as avea 100 de ani). Dupa ce l-am vazut, eram in hol pe canapelele destinate vizitatorilor si povesteam cu Carmen despre copil, despre operatie. Se apropie de noi o copila ce avea intre 16 si 18 ani. Plangea si a cerut un telefon ca sa o sune pe mama ei. Carmen i-a format numarul si i-a dat telefonul. Ne-a cerut voie sa mearga pe o alta canapea ca sa sune si am lasat-o. Numai ca toata convorbirea a devenit publica. "Nu ma baga nimeni in seama si eu nu mai pot de durere. Mamaaaaa, ma doare tare! Si imi zic ca trebuie sa mai astept. Ca nu sunt gata iar pe mine ma doaaare!"
Am incercat sa nu fiu atenta la convorbire pentru ca erau multe persoane in hol si era stanjenitoare situatia. A venit sa dea telefonul inapoi si s-a asezat langa noi vaitandu-se ca nu mai poate si ca nimeni nu o baga in seama, ca ii tot spun sa mai astepte, ca nu e gata ...
I-am sugerat sa mearga la asistente si doctori ca sa ceara sa i se faca o injectie de dilatatie si gata. Numai ca sare Carmen si ii spune: "Personalul de aici stie ce sa faca foarte bine. Daca te doare, ei inteleg. Insa nu numai la binele tau se gandesc ci si la al copilului si daca ei spun ca trebuie sa mai astepti inseamna ca trebuie sa mai astepti pentru ca copilul nu e pregatit inca sa iasa. Si injectiile astea nu se fac asa ca sa te simti tu bine, se fac cand esti pregatita si se pare ca nu esti. Si apoi ca sa fie copilul sanatos tu trebuie sa suferi, asa ca ... sufera."
M-am temut ca o sa o ia la bataie asa de urat s-a uitat la noi. Dar a multumit pentru telefon si a plecat.
Dupa vreo cateva minute suna telefonul si o voce agitata de femeie (mama fetei) incepe: "Doamna doctor faceti-i ceva la fata mea, sa nu mai sufere atata. Ca nu va faceti treaba si lasati oamenii sa sufere ...". Carmen calm si ferm ii spune: "Doamna si eu sunt o pacienta aici. Nu sunt nici doctor si nici asistenta si personalul de aici isi face treaba foarte bine. Nu a lasat-o nimeni sa sufere aiurea."
Numai ca doamna nu s-a multumit cu atata: "Duceti-va si o cautati pe fata mea si mergeti sa ii faca ceva."  Carmen ii explica ca ea e operata si ca nu poate sa faca asta. Dar cine sa inteleaga? "Doamna eu nu pot sa vin acolo ca nu am masina, e tarziu si nimeni nu ma primeste pe mine la ora asta in spital si la ce debandada e acolo nici nu te miri ca nu are nimeni grija de tine. Duceti-va si spuneti-le sa ii faca ceva la fata mea ca daca nu, eu vin cu ProTv-ul"
Se spune ca am ajuns o tara de prosti, needucati si peste tot se vorbeste de rau de noi. Pentru orice este chemata televiziunea sau vin ziaristii. Numai mizeriile sunt scoase in evidenta .... Dar, nu am putut sa nu intreb: copila asta la cei 16-18 ani trebuia sa fie aici, asteptand un copil? Copila asta si-a terminat scoala? Mama ei, care era cu gura mare si voia dreptate, unde era cand fiica-sa trebuia sa fie la scoala si sa invete? Ce educatie i-a dat?
Recunosc ca sunt depasita si traiesc cu ideile din epoca de piatra cand oamenii stiau ce sunt alea valori si nu numai ca le stiau insa si le insuseau. Familia era respectata, valorile ei erau de neatins. Castiatea nu era egala cu debilitatea. Imoralitatea era condamnata legal si moral, azi insa esti condamnat aproape si legal pentru moralitate. Educatia isi avea rolul ei si daca tu aveai gargauni in cap iti erau scosi repede, folosindu-se chiar corectia fizica.
Astazi insa intalnesc copiii ce isi plesnesc parintii chiar si in public, nu asculta de nimeni, fac efectiv ce vor ei. Sa imi fie cu iertare ... parintii cumva sunt numai servitori? Parintii acestia unde au crescut, ce idei de viata au? Vor insa ca de la 3 ani copilul lor sa stie la perfectie vreo cateva limbi straine, sa cante ca Mozart la pian si poate la inca un instrument, sa stie sa utilizeze un computer si daca primeste un certificat de la Microsoft care sa ii ateste cunostintele e bine, sa faca dansuri populare, moderne, de societate, sa stie sah, teatru, pictura si desen, poate niste modeling nu ar strica .... Trebuie sa ii ascult si sa ii intreb din nou: "nu va suparati cati ani are copilul dumneavoastra?". "Pai v-am spus, are trei ani, e mare de-acu."
Sloganul carpe diem trebuie sa mi-l insusesc si e explicat pe larg, in carti, la televiziune ... ostenatativ peste tot. Tradus pe romaneste, pe intelesul tuturor suna cam asa: traieste clipa. Adica si mai explicat: vorbeste cum vrei, actioneaza cum iti place, culca-te cu cine vrei, pe unde vrei, cand vrei, consuma ce vrei, oricat vrei, oriunde si cu oricine. Distreaza-te. Imbraca orice vrei si daca se poate mai mult dezbracat cu atat mai bine, esti mai bine vazut.
O vreme nu am spus nimic gandind ca voi fi considerata depasita insa ... s-a depasit limita si fara nici o jena le spun mandrelor ca nu sunt obligata legal si moral sa ma uit la goliciunea lor. Unele rosesc, altele fara nici o jena imi spun ca ele nu se vor imbraca ca "babele" cum o fac eu. No, asa am ajuns baba cu mult mai devreme decat mi-am inchipuit.
Daca indraznesti de valori se uita cu niste ochi goi de te simti prost ca ai mai intrebat de ele. Ce sunt alea? Cu ce se mananca? Sunt de cumparat? Sunt foarte des intrebata de ce mai citesc, am terminat scoala si perioada cand mi se cerea sa citesc, la ce imi foloseste sa mai citesc? Cum adica nu pot sa traiesc fara sa citesc? La ce imi folosesc informatiile?
Dumnezeu a devenit o idee, e un principiu, ... cumva nici nu stii cum sa Il definesti pentru ca nu poate fi vazut, simtit, ... doar cei cu un grad mai mare de debilitate sau cei labili emotional si psihic se mai agata de El ... ca stii, ei au nevoie de cineva care sa ii faca sa creada ca sunt si ei oameni. Principiile Lui ... sunt depasite cultural, filosofic, economic .... sunt povesti ce incurca mintile oamenilor ...
Insa, daca El exista de ce nu intervine sa faca ordine? De ce e atata ura, atata prostie, de ce am ajuns cu atata imoralitate printre noi? Am inceput sa raspund transant cu cateva versete scris de Pavel in urma cu vreo 2000 de ani care insa sunt la fel de actuale si sunt scrise in Romani 1: 18-32.
"Mania lui Dumnezeu se descopera din cer impotriva oricarei necinstiri a lui Dumnezeu si impotriva oricarei nelegiuiri a oamenilor care inabusa adevarul in nelegiuirea lor. Fiindca ce se poate cunoaste despre Dumnezeu le este descoperit in ei, caci le-a fost aratat de Dumnezeu. In adevar, insusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Lui se vad lamurit, de la facerea lumii, cand te uiti cu bagare de seama la ele in lucrurile facute de El. Asa ca nu se pot dezvinovati; fiindca, macar ca au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslavit ca Dumnezeu, nici nu I-au multumit; ci s-au dedat la gandiri desarte, si inima lor fara pricepere s-a intunecat. S-au falit ca sunt intelepti, si au innebunit; si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare. De aceea, Dumnezeu i-a lasat prada necuratiei, sa urmeze poftele inimilor lor; asa ca isi necinstesc singuri trupurile; caci au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu si au slujit si s-au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci! Amin. Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lasat in voia unor patimi scarboase; caci femeile lor au schimbat intrebuintarea fireasca a lor in una care este impotriva firii; tot astfel, si barbatii au parasit intrebuintarea fireasca a femeii, s-au aprins in poftele lor unii pentru altii, au savarsit parte barbateasca cu parte barbateasca lucruri scarboase si au primit in ei insisi plata cuvenita pentru ratacirea lor. Fiindca n-au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in cunostinta lor, Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate, ca sa faca lucruri neingaduite. Astfel, au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lacomie, de rautate; plini de pizma, de ucidere, de cearta, de inselaciune, de porniri rautacioase; sunt soptitori, barfitori, uratori de Dumnezeu, obraznici, trufasi, laudarosi, nascocitori de rele, neascultatori de parinti, fara pricepere, calcatori de cuvant, fara dragoste fireasca, neinduplecati, fara mila. Si, macar ca stiu hotararea lui Dumnezeu, ca cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totusi, ei nu numai ca le fac, dar si gasesc de buni pe cei ce le fac. "
Refuz sa traiesc carpe diem, refuz sa traiesc ca un animal in calduri, refuz sa traiesc fara nici un scop, fara nici un tel, fara nici o valoare, fara nici o educatie, fara nici o credinta, fara nici o tinta, fara nici un Dumnezeu.
imagine preluata de pe http://www.flickr.com/

4 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

Să nu te-nfrice scuturile lui,
Suliţa şi spada filisteanului.
Căci cu noi e focul şi le vom topi
Cu Isus, cu Isus noi vom birui.

Afară-s fricoşii, tu nu fii fricos
Mergi cu credincioşii în pas glorios,
Luptă-te ca David azi cu Goliat
Luptă-te, luptă-te cum el s-a luptat.(din vol.6 Speranta si prietenii)
-aici e lupta ta si teritoriul tau-
-felicitari ptr postare!

cella spunea...

mersi ;) vyky ....
un weekend de poveste;)

denisia spunea...

Cella... o zi plina de bucurii, iti doresc!

Anonim spunea...

Refuz si eu sa ma potrivesc chipului veacului acestuia... Doamne adu vremi de innviorare si produ schimbare in societatea noastra...