joi, 28 octombrie 2010

e prietena Mea!

Avraam avea 75 de ani cand i s-a arata Dumnezeu prima data, Sara avea 65 si ni se spune ca era foarte frumoasa si arata foarte bine. Numai ca Sara nu putea avea copii, insa din punct de vedere biologic (ca si varsta) era apta pentru a-i avea. Odata cu promisiunea unui fiu, vine si promisiunea unui nume, a unui popor fara numar, a unei tari. Numai ca vremea trece, iar calatoria prin desert, diverse cetati, riscurile calatoriei o cam obosesc pe Sara si vrea sa Il ajute pe Dumnezeu in tinerea promisiunii. Asa apare Ismael.
Numai ca nu el e fiul promis. Copilul va fi al Sarei si a lui Avraam, nu al altei femei, nu cu smecherii .... un copil al credintei ... Deja Sara ajunsese la 76 si Avraam la 86 de ani cand afla ca nu Ismael e fiul promis ... ce fiu sa mai apara? ....
In timp ce Sara vede aroganta cu care o trateaza Agar si o interesa pozitia ei de stapana ... Avraam e interesat de ceea ce pentru altii pare nebunie, relatia cu Dumnezeu. O relatie bazata pe incredere. Avraam efectiv a avut incredere in Dumnezeu. O incredere de neclintit. Vorbeau fata catre fata ... iar Dumnezeu se intreaba: sa ascund planurile mele pentru Sodoma si Gomora fata de Avraam?
Wow, wow, wow!!!!
Are loc in desert, in pustiu celebra negociere pentru salvarea cetatilor ....  Avraam ma dezamageste pentru ca nu spune: daca ar fi o singura persoana, ai salva cetatea? Oare care ar fi fost finalul? De ce a ingaduit Dumnezeu negocierea asta? Oare Lui ii pasa de rugaciunile mele cand cer indurare pentru altii? De aici, vad ca da, vad ca ii pasa ... arata indurare. Nu taie si spanzura in secunda doi asa cum cred eu uneori.
Nu stiu daca Avraam a dat petrecere pentru a-si sarbatori cei 100 de ani, nici nu cred ca avea el chef de asa ceva ... insa Dumnezeu se arata din nou si isi intareste promisiunea. Relatia cu Avraam era una stransa iar acesta intreaba ironic: eu sa mai am copiii? Sau altfel spus: Doamne, hai sa fim seriosi. Eu am 100 de ani si mi-a trecut vremea, Sara are si ea 90. Daca am merge la ginecolog pentru un control, ne-ar spune ca suntem nebuni.
Peste un an insa, apare Isaac.
Dupa 25 de ani de asteptare, apare copilul promis, rugaciunile sunt ascultate. In timpul asta de asteptare, relatia cu Dumnezeu devine una plina de incredere ... Avraam este numit prietenul Lui Dumnezeu ... 25 de ani de calatorie, aventura, peripetii, intrebari, promisiuni, asteptari, framantari, iar intrebari, intrebari peste intrebari .... si apare raspunsul la rugaciuni,. asteptari, framanatari .... apare copilul promis.
Pare incredibila povestea asta! Dar am auzit la radio o alta poveste, mai actuala, mai din vremurile noastre. In una din tarile din Africa, un ministru sau consilier al presedintelui isi anunta sotia (amandoi erau crestini), dupa 15-20 de ani de casatorie, ca va da divort. El voia sa aibe copii dar sotia lui fusese operata in Statele Unite ale Americii si i se scosesera toate organile genitale interne. Femeia asta nu avea nici o sansa sa aiba copiii din punct de vedere uman.
In ziua in care primeste vestea, se pregateau sa mearga la o manifestare prin capitala tarii. Limuzina ii astepta jos, se grabeau.
Pe langa masina lor alerga un om, arata sarac si vai de el si tot batea in geam vrand sa vorbeasca cu ei. Insa tensiunea celor doi soti era intensa ... efectiv nici unul din ei nu avea chef in acea zi sa auda plangerile oamenilor ... Numai ca omul ce alerga pe langa masina a insistat ... au fost momente cand s-a pierdut in multime insa a revenit ...
Distinsa doamna ii spune sotului: "lasa geamul jos sa spuna ce are de spus, va spune, va pleca si gata ... doar stii ca n-o sa il poti ajuta acum, azi, aici". Plictisit domnul lasa geamul si omul se apleaca, se uita la cei doi si le spune: "Am un mesaj din partea Domnului pentru voi doi. Habar nu am de ce m-a trimis pe mine, tocmai azi sa vi-l spun insa mi-a spus sa fiu insistent. Mesajul e urmatorul: la anul pe vremea asta veti avea un copil".
Omul dispare in multime lasandu-i pe cei doi intr-un soc total. Domnul inchide geamul si isi gaseste putere sa ii spuna sotiei: "no, ai vrut sa stii ce vrea. Acu stii".
Doamna isi povesteste istoria la un post public de televiziune din Statele Unite ale Americii si langa ea stau trei copiii iar in acel timp era insarcinata cu al patrulea. A nascut sub stricta observatie a medicului ce a operat-o cu ani in urma si care a ramas socat vazand-o insarcinata. Singura explicatie a acestuia a fost: "efectiv toate organele dumneavoastra genitale s-au regenerat."
Intervine Dumnezeu schimband cursul lucrurilor, mersul "normal" al vietilor noastre? Raspunde rugaciunilor ce le inalt pentru mine sau pentru altii? Ma intereseaza mai mult raspunsurile la rugaciuni sau relatia cu El?
Vreau sa spuna si despre mine: "Cella este prietena Mea".

4 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

vreau să-L vedeţi pe ISUS!
-ar fi si asta o minune prezentata de iubita Domnului -Cella !
-citiţi şi minunaţi-vă!

elena marin-alexe spunea...

Am mai spus asta dar imi face placere sa ma repet:
MARE DUMNEZEU AVEM!
Multumesc mult Cella draga mea. Multumesc.Te pup!

cella spunea...

Vyky,
L-ai vazut pe Isus? Povestesti cum L-ai vazut? ;)

cella spunea...

Intr-adevar e MARE DUMNEZEUL MEU si al NOSTRU, Elena.
E gata cafeaua? ;))