vineri, 29 iulie 2011

consecintele cererii

Analizandu-l pe Solomon pot sa vad cum Dumnezeu isi tine cuvantul, promisiunile. L-a intrebat pe tanarul rege ce vrea sa Ii dea si acesta a cerut intelepciune. Nu i-a dat numai intelepciune ci si bogatie, putere, faima. Citesc despre birocratia de la curtea regelui, despre modul cum si-a organizat poporul si vad ca promisiunea facuta lui Avraam isi gaseste implinirea in timpul domniei lui Solomon. Avraam a plecat cu nevasta-sa, nepotul sau si slujitorii lor. Insa vad ca poporul Israel si Iuda era foarte numeros, ca nisipul de pe tarmul marii ... si daca conexez putin promisiunea cu urmasi atat de multi ca nisipul de pe tarmul marii tot lui Avraam i-a fost facuta.

In fiecare luna se aducea mancare multa la palat si .... mi-am amintit ca pe cand eram copil ma intrebam cum putea Solomon sa manance atatia boi, gaini, cerbi, gazele, capriori. Incercam sa imi inchipui cam cum arata Solomon de putea manca atata. Dar, totul era adus la casa lui Solomon, pentru tot poporul care traia si locuia acolo ....

Avea pace cu vecinii. Tot pe vremea lui Solomon s-a inventat Avicola. Ma intreb daca Solomon i-a invatat pe oamenii ce lucrau pentru el ceva secrete pentru ingrasarea puilor si boilor. Iar la curtea regelui nu aduceau decat cele mai frumoase specimene.

Insa cu toate ca avea pace cu vecinii si nu ii lipsea nimic, Solomon nu a stat cu mainile in san doar mancand si petrecand. A scris proverbe, o mie cinci cantari .... tinea prelegeri despre tot felul de copaci, animale, pasari, reptile si pesti ... Avea casa deschisa pentru oricine era dispus sa il viziteze, asculte, vada indiferent de tara, statut si pozitie in societate.

Pe vremea lui Solomon mai erau oameni intelepti si gasesc si numele lor: Ethan care se tragea din Ezra, Heman, Calcol si Darda fii lui Mahol. Insa Dumnezeu i-a daruit lui Solomon intelepciune incat i-a intrecut pe toti acestia. Inteleptii astia nu si-au bagat unghia in gat cand au descoperit ca Solomon e mai intelept decat ei. Nu,  am descoperit ca Ethan a scris un Psalm si anume Psalmul 89 care desi e lung merita citit si rascitit.

Dumnezeu isi tine promisunea si il da intelepciune lui Solomon insa asta nu inseamna ca el nu a mai gresit, nu a facut si alegeri proaste. O, ba da  ...  insa asta voi vedea mai tarziu.

Ce am primit de la Dumnezeu? Ce promisiune mi-a facut mie? Am curajul ca Solomon sa cer ceva de la El?

4 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Da, consecintele unei cereri intelepte, au fost si sunt - Binecuvantare.

Oana spunea...

Cella, tu şi atunci când nu ştii ce să ceri, tot ştii să cer(n)i ;)

cella spunea...

Daca decid intelept ... dar pana decid intelept uneori fac si prostii ..

cella spunea...

Oana,
macar bine ca fac ceva bine ;)) ...