vineri, 22 iulie 2011

dureros insa sanatos

Abişag din Sunam e vaduva ... biata fata dupa  ce vreo doi ani si ceva a stat langa David, l-a ingrijit, i-a tinut companie, acum e tratata ca si o vaduva, face parte din haremul regal al regelui decedat. S-a ales cu ceva din faptul ca i-a fost "calorifer ambulant" lui David. Are casa, avere ... insa e o vaduva a regelui si nu se mai poate casatori oricum, cu oricine, oricui ii tuna sa o ia de nevasta.
Era foarte frumoasa fata asta si Adonia, cel mai mare dintre baietii in viata a lui David, merge la Batsheba, mama lui Solomon. Putine femei au rol atat de important in imparatie ca si Bathseba, mereu Solomon o trateaza ca pe o egala, are scaun in sala regala langa el, nu la picioarele lui, nu langa usa de la intrare, nu in locul rezervat oaspetilor de onoare .... nu, ci langa el. Batsheba il asculta pe Adonia, e incantata de propunerea lui, nu realizeaza pericolul din spatele cererii acestuia si intervine pentru el la Solomon. Nici prin varful mintii nu ii trece ca se va lasa cu un ordin de executare rapida.
Traditia vremii de atunci era ca cel care voia sa devina rege, sa se casatoreasca cu vaduva sau vaduvele regelui defunct. Batsheba se pare ca nu a conexat cererea lui Adonia cu traditia si vine senina sa o ceara pe Abishag de nevasta pentru acesta. Solomon insa mai perspicace si mai intelept realizeaza cererea facuta de Adonia si explodeaza: " De ce o ceri doar pe Abişag din Şunem pentru Adonia? Cere şi domnia pentru el, căci este fratele meu mai mare; cere-o pentru el, pentru preotul Abiatar şi pentru Ioab, fiul Ţeruiei! ".
In locul Batshebei i-as fi zis: mai baiete, stai oleaca! Stai ca nu inteleg ce tot indrugi tu acolo. Ce vrei sa spui? Ce treaba are Abiatar si Ioab in afacerea asta. Baiatul asta vrea sa se insoare. I s-a pus pata pe Abishag. ea e vaduva. Care e problema ta? Doar n-o sa ramana fata asta vaduva pana moare din simplul motiv ca a fost ingrijitoarea tatalui tau ... stii bine ca mai mult de atat nu s-a intamplat nimic.
Solomon ii explica ca cererea aceasta aparent inocenta inseamna de fapt cererea regalitatii pentru Adonia. E semnul ca isi cere drepturile si mai spune: "Dumnezeu să se poarte cu mine cu toată asprimea, dacă cuvintele acestea nu-l vor costa viaţa pe Adonia. Viu este Domnul Care m-a întărit şi m-a aşezat pe tronul tatălui meu, David, şi Care mi-a făcut o casă după cum a promis, că Adonia va muri astăzi!“ I s-a dat o sansa lui Adonia sa traiasca, se incoronase singur si Solomon i-a acordat o sansa. Se pare ca degeaba ... Solomon trateaza oamenii si problemele la fel ca David. Nu i-a nimanui capul din prima. Mai acorda o sansa, mai lasa omului timp sa se redreseze, sa-si revada intentiile si cand acesta o ia tot pe ulei atunci da ordin sa fie omorat. Atata vreme cat Adonia era in viata, domnia era in pericol.
Este chemat Abiatar, preotul, nepotul lui Eli si trimis acasa la el. Adica este destituit din functie, i se ia preotia si devine simplu om. Solomon nu il omoara pentru ca stie ca a servit in timpul tatalui sau, a fost unul din cei care a adus chivotul ... insa il scoate din ecuatie. Si asa se implineste profetia facuta lui Eli ca nici unul dintre barbatii descendenti ai casei lui nu va mai fi preot.
Ioab aude stirile, conexeaza rapid informatiile si intelege ca i-a venit randul. Inca nu fusese chemat, inca nu daduse ochii cu Solomon. Si, smecher cum e, se duce in cortul unde era chivotul intalnirii si se prinde de coarnele altarului asa cum facuse si Adonia cand se autoincoronase iar Solomon il lasase in viata. Ioabe crede ca asa ii va merge si lui. Numai sa .... ulciorul nu merge de multe ori la apa si pentru el vine ordinul sa fie omorat.
M-am intrebat de ce. De ce nu trateaza Solomon aceasta problema la fel ca la Adonia? De ce pe el il omoara fara sa ii acorde har? Ioab era un criminal. Ucisese doi mari oameni din Israel, doi oameni mai buni ca el. Atata vreme cat era in viata inseamna ca suita regala, casa lui David se facea partasa sau era de acord cu crimele acestuia. Solomon insa trateaza problema cu intelepciune si nu lasa ca sangele varsat sa Ioab sa pateze casa lui David. Nu vrea sa tina langa casa lor un criminal. Legea cere ca cel ce a ucis sa moara, iar el da ordin ca Ioab sa moara pentru crimele facute nu pentru ca s-a dat de partea lui Absalom si Adonia.
Shimei este chemat si i se da ordin "  – Zideşte-ţi o casă în Ierusalim şi locuieşte acolo, dar să nu pleci în altă parte. Fii sigur că, în ziua în care vei pleca şi vei trece uedul Chidron, vei muri. Atunci sângele tău va cădea asupra capului tău! – Bine, i-a răspuns Şimei, slujitorul tău va face aşa cum a zis stăpânul meu, regele!Din nou se acorda har, timp pentru ca Shimei sa realizeze ca atitudinea se poate schimba, ca cuvantul promis si incalcat inseamna moarte. Si, trec trei ani.
La prima vedere, il acuz pe Solomon de exces de zel. Omul s-a dus sa isi aduca inapoi slujitorii. N-a fugit in exil. S-a intors in casa lui. Insa ... Shimei nu a ascultat de ordinul regal. A fost instiintat ca daca nu va respecta ordinul, va muri si el si-a semnat singur sentinta cand a fost de acord cu aceasta. Un om care nu se supune autoritatii, care oricand e in stare sa arunce cu blesteme in rege, in alesul Domnului, in Dumnezeu nu poate sa traiasca ... 
Il vad pe Solomon implinind legea. Asta inseamna ca o stia, o studia, traia conform cerintelor ei ... 
Daca aduc problema in viata de zi cu zi, invat de la Solomon sa acord har, timp unora ca sa isi vada, realizeze greselile si apoi sa plec de langa ei, sa rup relatiile cu ei daca acestia nu au inteles nimic din greselile ce le-au facut. Atata vreme cat numai necaz si probleme imi aduc relatiile cu oamenii care oricand se ridica impotriva mea, care oricand au ceva negativ de spus, care mai bine m-ar vedea disparand si facuta pulberi, invat ca mai bine imi este sa rup relatiile. Dureros insa sanatos.

4 comentarii:

Oana spunea...

De reţinut.

Bună dimineaţă să fie, Cella. Te pup.

cella spunea...

Hei Oana draga;)
si tie iti doresc o dimineata, zi si un weekend fara batai de cap ... la propriu si la figurat ;))

denisia spunea...

Cellaaaaaaaaa?
nu te-am uitat

cella spunea...

Hei copila ;)
Asta e o veste buna;)).