sâmbătă, 30 iulie 2011

nu Ii pot lua ochii

As vrea sa vad Templul construit de Solomon ... sa ma plimb prin camerele construite special ca sa se pastreze linistea din interior, unde era asezat Chivotul, sa imi plimb mana pe peretii captusiti cu lemn. Mi-ar placea sa vad ingeniozitatea imbinata cu intelepciunea, perfectiunea si puterea materiala, toate astea intr-o singura constructie.
Hiran, care dupa cum spun istoricii a domnit 9 ani in timpul domniei lui David si 24 in timpul lui Solomon, i-a fost de un real folos tanarului rege. Fusese prieten cu David iar Solomon recunoaste prietenii tatalui sau drept prietenii lui - o alta manifestare a intelepciunii. Plateste pentru materialele ce i le vor furniza oamenii lui Hiran si angajeaza ... intr-un soi de sclavie oamenii acestuia. Pot observa ca evreii lucrau de buna voie insa nu erau sclavi, nu erau platiti sa faca munca oamenilor lui Hiran.

La 480 de ani de la iesirea din Egypt, in al patrulea an al domniei lui Solomon se incepe constructia templului, giuvaerului antichitatii. Aflu detalii ample despre lungime, latime, inaltime, pridvor, coloane, ferestre, florile ce erau asezate in ghivece la geamuri, camerele pricipale si secundare ... despre somptuozitatea acestora si recunosc ca imaginatia nu ma prea ajuta in 3D mai deloc. Singurul cuvant care imi vine in minte este: extraordinar.

Popoarele din jur aveau temple pentru zeii si idolii lor. Puterea acestor zei era data de frumusetea si marimea templului. Si, il vad pe Solomon scriindu-i lui Hiran ca vrea sa construiasca o casa pentru Numele Domnului. Construieste aceasta casa somptuoasa, foloseste aur, pietre scumpe, lemn din cel mai durabil si bun, cei mai buni arhitecti, lemnari, pietrari, gravori (nu stiu daca exista meseria asta), aurari, desenatori, tesatori, florari, ingineri in constructii, faiantari si altii de care nu ma duce mintea sunt angajati, pe bani buni, de Solomon. Casa aceasta trebuia sa fie cea mai frumoasa. Era pentru Numele Domnului, pentru Yahwe si trebuia sa fie extraordinar de frumoasa.

Ca un sandwich, capitolul 6, gasesc o atentionare pentru Solomon: "
După aceea, Domnul i-a vorbit lui Solomon astfel:
„În ce priveşte această Casă pe care o zideşti, dacă vei umbla în legile Mele, dacă vei împlini hotărârile Mele şi vei păzi toate poruncile Mele, atunci voi împlini faţă de tine promisiunea pe care am făcut-o tatălui tău, David.
Voi locui în mijlocul israeliţilor şi nu-l voi părăsi pe poporul Meu, Israel.“
"



Doamne nu prea inteleg ce cauta versetul asta aici si atentionarea pentru casa. Cumva Solomon isi mutase atentia de la Tine spre casa? Sau ... chiar daca tu, Solomon, imi faci casa asta atat de frumoasa insa nu vei mai asculta de Mine sa stii ca Eu nu-mi voi mai tine promisiunea facuta lui David. Locuirea Mea in casa asta depinde de tine, Solomon.


Templul avea de doua ori dimensiunile Cortului Intalnirii si era indreptat cu fata spre est. Atipic sau acultural era faptul ca nu numai interiorul era extrem de frumos ci si exteriorul acestui templu era frumos si ... perfect.
Insa cu toata frumusetea lui, ceea ce cerea Domnul era ascultarea legilor si poruncilor Lui. Nu i se puteau lua "ochii" cu cladiri, constructii faimoase. Pe El il interesa inima regelui Solomon, a celui ce statea in fruntea poporului si pe care poporul il urma. Scriitorul cartilor 1 si 2 Regi continua traditia din 1 si 2 Samuel de a scrie mai intai partea frumoasa a lucrurilor despre regi si apoi caderea lor. Inca ni se spun lucrurile frumoase despre ei ... mai tarziu voi afla si despre neascultare, nesupunere, idoli, jertfe pentru acestia ....

Spuneam ca mi-ar placea sa vad constructia asta, sa o admir insa nu vreau sa fac asta ca sa ma inchin in fata ei, sa fac din ea un idol. Dumnezeul meu nu sta in ea, nu e acolo. El e de necuprins si zidurile oricarei cladiri nu Il pot tine ... Insa mi-ar placea sa o vad ca sa imi reamintesc ca ceea ce vrea Dumnezeu de la mine nu este activism, chiar in constructii de cladiri unde se cheama Numele Lui ci vrea inima mea. Il intereseaza ca inima mea sa Il caute, sa isi caute adapostul, pacea, linistea, salvarea, mangaierea, dragostea in El. Yahwe (Isus) e Cel care I-a spus lui Solomon ca isi va tine promisiunea facuta lui David daca Solomon va asculta iar mie mi-a lasat scris in Matei 11:28-30 "
Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă!
Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, pentru că Eu sunt blând şi cu inima smerită, şi astfel veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre! 
Căci jugul Meu este bun, iar povara Mea este uşoară.
"

7 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

Căutaţi pe Domnul, toţi cei smeriţi din ţară, care împliniţi poruncile Lui! Căutaţi dreptatea, căutaţi smerenia!

cella spunea...

Nu pot sa spun decat: Amin!

daniel Branzai spunea...

multumesc pentru avertizare si pentru ...spatii intre paragrafe.

cella spunea...

Cu mare drag pentru paragrafe ;) si ... atentionarea e valabila si pentru mine ;)

Anonim spunea...

Atentionarea de care vorbesti, templu, inima, s-ar putea sa aiba si un inteles pe care noi il vedem acum, dar lui Solomon inca nu-i fusese descoperit. Cata vreme Solomon, dar si tot poporul (cand spun Solomon ma refer la oricare rege), urmau Legile si Poruncile Domnului, Casa ramanea in picioare, ochii se puteau bucura de frumusetea ei, dar cand Regele si poporul intorceau spatele lui Yahve, Casa era condamnata la demolare. S-a intamplat in trecerea timpului ca desi Prezenta Lui Yahve era vazuta si simtita in Templu ( Isaia cap. 6 ), totusi in urma pacatului preotilor si poporului Templul este daramat. Il rezideste carturarul Ezra, il infrumuseteaza urmasii, il definitiveaza regele Irod (tatal), iar cand ucenicii plini de mandrie nationala il arata Domnului ISUS, acesta vede acea cladire extraordinara, de fapt ruine. Avea sa fie vazuta asa peste doar 35-36 de ani, iar astazi este doar visata. Ca sa termin in tonul articolelor tale, vreau sa te invit sa privesti la frumusetea Templului Domnului Isus, Templu construit din pietre vii. Eu cred ca sunt o piatra nestemata. Tu ce crezi despre tine. Ce iti spune Cuvantulca esti?

Livius spunea...

Am apasat ''clik'' inainte sa-mi pun numele si zice ca sunt anonim, dar nu-i adevarat. Doar computerul ma vede asa.

cella spunea...

Sunt o piatra vie, o nestemata (ce bine suna) din Templul Duhului sfant, din Trupul Lui Yahwe.
Ma lupt cu un soi de amnezie.
Uit cine sunt dupa cum spune Scriptura, nu dupa identitatea mea. Nu ca m-as considera "piatra" la modul fizic ci ma las doborata de sistemul de valori impus de societate si deseori ma regasesc uitandu-mi valoarea data de Yahwe.