vineri, 1 iulie 2011

prieteni sau vipere?

Unii oameni sunt pentru o vreme de o importanta majora in viata noastra si apoi incet, incet ... dispar de pe scena. Apar mai rarut si apoi deloc. Unii insa sunt langa noi mereu, sprijinindu-ne, aratandu-se prieteni. Numai ca la un moment dat cand iti tipa maseaua in gura, te trezesti ca de fapt tineai la piept si cresteai o vipera sau mai multe.
David stia ca viata lui va avea probleme. Simtea ca Absalom e ca un Pepsi agitat care mai avea un pic si exploda. Intr-adevar, explozia nu intarzie si vine un mesager la David sa ii spuna ca: "Israelitii au trecut de partea lui Absalom" (2 Samuel 15:13). Nu fusese inscaunarea lui Absalom, nu venisera oficialitatile sa tina discursuri pompoase si sforaitoare, nu se incepusera pregatirile pentru banchet insa David stia ca e timpul sa isi ia talpasita.
Sfetnicul lui, Ahitofel, omul lui de baza, cel pe care il considerase prieten este chemat de Absalom si acesta se duce. Insa despre Ahitofel descopar ca este bunicul Batshebei (2 Samuel 11:3, 2 Samuel 23:34).
David nu abdica de la tron. Isi face repede bagajelul si pleaca din Ierusalim dar lasa 10 din tiitoare sa aibe grija de casa. Cu alte cuvinte, se va intoarce acasa, pe tron. Paraseste Ierusalimul nu si tronul. Nu ii spusese Natan ca va avea probleme? ... ei, acuma venisera. El nu voia sa lupte cu Absalom, de asta alege sa plece, sa fuga.
Cand ajunge la ultima casa din Ierusalim, isi lasa servitorii sa treaca in fata lui, cheretitii, peletitii si "600 de gatiti care-l insotisera din Gat". Aici, in aceasta oprire, David poate vedea cine vine cu el, cine isi facuse bagajelul ca sa il urmeze. Surprize, surprize! Cheratitii, peletitii si gatitii sunt straini, nu evrei, nu oameni din Israel. Erau cei ce venisera cu el din Gat. Era garda de onoare a lui David, agentii secreti, nu se stiau de azi de ieri, erau strainii-prieteni care il urmau si ii erau devotati. Nu au plecat cei din Israel cu el ci strainii.
Itai, unul din gatiti, din aceeasi cetate Gat ca si Goliat - uriasul filistenilor, arata acelasi devotament fata de David ca si Rut fata de Naomi. Ii spune lui David aceleasi cuvinte. Impresionant devotamentul acestui prieten strain fata de David si fata de Dumnezeu.
Ciudatul alai format din garda de onoare, elita luptatorilor regelui, slujitori, nevestele regelui, copiii acestuia, regele insasi merg spre Muntele Maslinilor. Tadok apare impreuna cu cei doi fii ai sai cu Chivotul Domnului. Numai ca David nu vrea ca Chivotul sa plece din Ierusalim si il roaga pe Tadok sa faca cale intoarsa. Are nevoie de el in Ierusalim. Are nevoie de oameni de incredere acolo si Tadok e unul dintre ei. Apoi are doi baieti care pot foarte usor sa devina curieri regali informandu-l pe David despre masinariile din curtea lui Absalom. Apoi David ii reaminsteste lui Tadok ca e vazator si ca Dumnezeu ii spusese de problemele ce le va avea ca si rege.
Ii era greu sa fuga, sa nu ia decizii nebune, sa accepte ca prostia lui adusese atata rau familiei lui, tarii ... vedea poporul de langa el care acum ar fi stat in casa lor daca el ar fi fost destul de lucid in asa fel incat sa isi stapaneasca pasiunea si hormonii. Urca Muntele Maslinilor plangand, descult ....
Vine langa el cineva si ii spune ca sfetnicul lui, prietenul lui Ahitofel trecuse de partea lui Absalom. Oare nu a ridicat ochii spre cer intreband: mai e mult? Cine e de fapt de partea mea? Chiar toti cei pe care ii consideram prieteni sunt scorpii? Face o rugaciune disperata: "Te rog, Doamne, fa ca Ahitofel sa-i dea sfaturi proaste lui Absalom!" 2 Samuel 15:31.
Apare Husai, un alt prieten de nadejde care plange pentru ceea ce se intampla si David il trimite la Ierusalim. Are nevoie de el acolo, nu aici fugar cu el. Are nevoie de oameni care stiu ce gandeste si cum gandeste David. Ii spune cu cine sa ia legatura, care sunt ceilalti prieteni devotati ai.
Nu inteleg ce face Tiba acum, de ce spune ce spune despre Mefiboset. Aduce pentru David provizii si pleaca bogat, imbogatit cu tot ce avea Mefiboset ... nu inteleg de ce il vinde pe Mefiboset.
Imi amintesc cum i s-a ridicat lui David tensiunea cand a aflat de cum ii tratase Nabal servitorii si il compar cu David de acum, hoinar pe drumurile Israelului, acuzat, blestemat si in care sunt aruncate pietre de unul din neamul lui Saul, din Beniamin. Agentii secreti, bodyguarzii lui David erau la lucru si mi se pare normal sa fie asa. Pietrele lui Simei nu il ating pe David si Abisai rabda el ce rabda insa ... tensiunea aproape ii explodeaza. Ii cere lui David sa il lase sa ii reteze capul lui Simei. Insa David se dezice de acest verisor cu sange fierbinte. Auzea si el ce spunea Simei, doar nu surzise odata cu plecarea din Ierusalim insa vedea in acest gest o consecinta a pacatului sau, o dovada ca ceea ce spusese Natan se implinea si el trebuia sa treaca pe aici.
Intre timp, Absalom ajunge la Ierusalim. Degeaba l-a educat David cu cei mai buni profesori ai vremii, degeaba a mancat cu regele atatia ani ... Rebeliunea adunata in timp isi spune acum cuvantul. Vede pe prietenii tatalui sau acolo si care acum ii spun: "Traiasca regele! Traiasca regele!" si se simte mandru de el. Ii intreaba de loialitatea fata de David insa e prea plin de el acum ca sa vada ca sunt infiltratii lui David la palat.
Pot sa vad deosebirea intre Husai si Ahitofel, intre parvenismul si avarismul lui Ahitofel si loialitatea lui Husai. Cu o aroganta de nedescris, cumva sa se razbune pe David pentru moartea lui Urie, Ahitofel il sfatuieste pe regele fara minte, Absalom sa construiasca un cort pe acoperisul casei tatalui sau si sa se culce cu cele 10 tiitoare lasa sa aibe grija de casa regala. Si Absalom, minte ingusta si plata, gaseste ideea aceasta minuntata. Spectacolul de pe acoperisul casei este public .... asa cum spusese Natan. Numai ca Absalom nu cred ca stie de previziunea lui Natan sau daca o stia, nu ii pasa de ea.
Ce fel de prieteni am? Numai cand e frumos totul sunt langa mine? Numai cand au nevoie de mine sunt de gasit? Unde se afla ei cand tsunami vine peste mine? Inteleg cum s-a simtit David cand a aflat ca Ahitofel l-a tradat. Omul in care investise, fusese la curtea lui, mancase la masa cu el, povestise, visasera impreuna, stia despre David lucruri pe care nu le stiau decat cativa.
Ascensiunea lui Absalom face o triere intre prietenii lui David. Problemele care vin in viata mea ma ajuta sa imi triez prietenii. Cei care dau bir cu fugitii cand mie imi vine sa urlu la luna nu au cum sa imi fie prieteni. Am vazut pe propria piele ca nu multi stau langa tine cand esti in necaz, nu multi pot sa se expuna sa stea de partea ta. E mai usor sa fii ascuns in multime, in majoritate, sa stea deoparte ....
Am invatat ceva din propria experienta, sa imi mentin pozitia si sa stau langa cei care imi sunt prieteni indiferent de situatia din viata lor, indiferent de ceea ce spune multimea, indiferent de ce au spus, de cum au actionat, de ce li se intampla. Nu e usor deloc sa stai in picioare langa cineva lovit pe drept sau nedrept. Insa am invatat asta de la Christos, de la prietenul ideal sau de la prietenul model, de la Cel caruia nu ii pasa de gura lumii, de nimic si de nimeni.

5 comentarii:

vorbeşte peste veacuri spunea...

felicitari Cella! superba imagine de ansamblu!
>:D<

cella spunea...

Ramo draga,
e dureroasa ... atat de dureroasa ...

vorbeşte peste veacuri spunea...

e o lectie pe care tb invatata cu duere...dar e necesara :)

cella spunea...

Nu zic ca nu o invatam insa ... nu e usor. Chiar si cand zici nu mai astepti nimic de la oameni ... tot astepti. Asa am fost setati, construiti ... cu asteptari ...

vorbeşte peste veacuri spunea...

mda..tb sa invatam sa ne desetam ;)