duminică, 26 mai 2013

binecuvantari pentru David Stefan Zbangu!

Pe la sfarsitul lunii septembrie, anul trecut, gasesc intr-o dimineata devreme usa de la birou larg deschisa, si uimita, o intreb pe colega mea ce s-a intamplat. Nu mai era chiar asa de cald si in special dimineata ... deci nu era de lasat usa larg deschisa. Imi spune ca spray-ul de curatat mobila s-a schimbat si ca cel nou miroase tare urat si i s-a facut rau. M-am uitat lung la ea pentru ca eu sunt cea care tine usile deschise de la orice miros si nu ea. In ziua aceea chiar nu mirosea spray-ul deloc, Asa ca i-am zis ca e rau cu ochi si ea m-a asigurat ca nu are nici un ochi raul ei. La acea ora ... "raul" inca nu avea ochi. I-au crescut un pic mai tarziu.
Lunile au trecut si micutul a crescut acolo la caldurica, am avut grija sa ii pun muzica. Daca cumva uitam ... facea scandal la maica-sa in burta si ea ma ruga sa caut o melodie ca sa se linisteasca pruncul ei. Am un post de radio preferat si ne distram ca pruncul salta in ritmurile muzicii ce le auzea in birou ...

A avut parte parte de discutii teologice, i-am provocat mama cu multe intrebari, banuiesc ca a ras si el cand noi ne distram de numa ...

I-am chinuit mama si i-am tot spus sa nu prea creada doctorul cand ii spune ce sex va avea copilul ca ... noi avem in familie un baiat care s-a nascut fata si care e  foarte frumoasa, blondina  si pe care parintii ei au numit-o Bianca. Stiam ce nume avea ales daca era baiat si ... la baby shower, David a avut parte de cateva surprize. Sambata trecuta, pe 18 mai 2013, micutul David a aparut printre noi.
Imi place sa spun ca m-am indragostit acu ceva vreme de un barbat frumos cu par balai ce stia sa cante, sa lupte, sa se roage, sa compuna melodii, sa isi apere turma care ii fusese incredintata si pe care il cheama David. Povestea lui David incepe insa mai devreme si genealogia lui are in componenta pe Avraam ... de fapt si  tatal lui, Haran, are un rol important. Dumnezeu incheie legamant cu Avraam, Isaac si Iacov. Urmeaza pe scena istoriei doisprezece barbati care au scris istoria timpului lor dand dovada de credinta, vitejie, ascultare .... insa dincolo de toate au fost oameni care si-au povestit istoria lor cu Dumnezeu copiilor lor. Primii trei din cei doisprezece fac prostii si tatal lor, Iacov le ia dreptul de intai nascut. Asa ajunge Iuda sa aiba parte de dreptul de intai nascut.

Un lucru important in genealogia asta e faptul ca femeia mai putin iubita, care se pare ca avea ceva probleme cu ochii (miopie) este cea care ii va naste copiii care vor duce mai departe numele lui Iacov si vor ramane credinciosi Lui Dumnezeu. Din Lea se naste Levi, deci levitii si preotia si din Iuda ... se va naste David si apoi Isus.

Iuda ramane vaduv si ... urmeaza episodul cu Tamar. Din relatia celor doi se naste Peret - despre care Biblia mentioneaza ca a fost cea mai binecuvantata si fericita familie. Pe linia genealogica a lui Peret apare Salmon - un alt barbat credincios din Iuda ce se casatoreste cu Rahav - femeia din Ierihon ce isi scapa viata ei si a familiei ei. Rahav este a doua femeie dupa Tamar ce intra ce nu e din poporul ales si care intra in el prin casatorie.

Salmon este tatal unui alt erou biblic, din Bethleem, adica din Casa Painii. Numele acestui erou este Boaz si are loc o alta casatorie, cu a treia femeie "straina" care se converteste la iudaism. Boaz si Rut sunt strabunicii lui David. Nu ma mira deloc ca David a fost crescut integru, credincios, ca Il stia pe Dumnezeu din povestirile bunicilor si strabunicilor, din minunile experimentate de acestia insa si de parintii lui. David va adauga in galeria marilor femei, o a patra ce nu face parte din Israel, pe Batsheba, care il va naste pe Solomon si care va duce genealogia mai departe, pana la Isus.
David este primul om din istoria Vechiului Testament care a inteles ce e harul si care s-a bucurat la auzul vestii ca este iertat si s-a comportat in continuare ca un om iertat. In Psalmii compusi de David Il descopar pe Dumnezeu ca si Creator, Rege, Vindecator, Preot, Domnul Ostirilor, Imparat, Rege, Razboinic, Izbavitor, Adapost, Stanca ... si lista continua. Insa tot de la David invat ca binecuvantarile ce le primesc trebuie sa le dau mai departe. De fapt, nu le primesc pentru mine ci pentru ceilalti. Daca le opresc la mine ... altele nu mai vin si uneori se transforma in blesteme.
I-am spus Oanei atunci si ii reamintesc ca i s-a dat misiunea de a educa si invata acest copil despre Dumnezeu, despre istoria poporului Sau, sa ii povesteasca minunile facute de Domnul cu poporul Sau insa si cu ea si sotul ei. Le doresc sa fie ca Iuda si Tamar, Salmon si Rahav, Boaz si Rut pentru micutul copilas.

Fie ca Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov, Dumnezeul celor douasprezece semintii insa si Dumnezeul vostru sa isi puna Mana peste voi si sa va creasca, vindece, sa va provoace sa va doriti din intelepciunea Lui, sa o cereti de El si asa sa il cresteti pe micutul David ce v-a fost incredintat.
Sa va gasiti Refugiul, Adapostul si Mangaierea in Dumnezeul lui David cautand Adevarul si lasandu-va iubiti de Cel ce este Dragostea insasi.
Sa dati mai departe binecuvantarile ce le primiti si din ceea ce invatati sa povestiti si altora chiar daca la inceput veti face asta timid, cu greseli gramaticale sau de exprimare, chiar daca veti mai uita din ce ati vrut sa spuneti.

Dumnezeul Triunic sa va schimbe, modeleze, cizeleze si sa va dea puterea sa va lasati schimbati dupa inima Lui ca sa cresteti un copil pentru gloria Lui iar voi sa vedeti parinti dupa inima Lui.
Asa sa va ajute Dumnezeu!

Fotografiile le am de la Oana Stefan Zbangu (mama lui David) si mi-a dat permisiunea sa le postez!

Niciun comentariu: