joi, 16 mai 2013

Shavuot ... Rut si Boaz

Una dintre controversatele povesti din Biblie este povestea lui Rut. Este controversata pentru ca se crede ca l-a sedus pe Boaz. Uit mai mereu ca nu stiu obiceiurile vremii, ca nu-s in papucii ei, ca obiceiurile de atunci par acum ridicole.

Povestea din cartea Rut se petrece dupa sarbatoarea de Shavuot care are mai multe nume sau ... sunt mai multe sarbatori condensate in doua zile.
Festivalul Saptamanilor - Exod 34:32, Deuretonom 16:10
Festivalul Secerisului - Exod 23:16
Ziua primelor fructe -  Numeri 28:26
Sarbatoarea primelor roade din secerisul graului - Exod 34:22
Ziua Adunarii - Deuteronom 18:16
Perioada in care s-a dat Legea.

Ma duc din nou la cartea Rut si vad ca atunci cand cele doua femei amarate, obosite, flamande, insetate ajung in "Casa Painii" adica in Bethleem, era vremea cand incepea seceratul orzului. Si vreau sa nu uit, imi reamintesc mereu ca nu traiesc pe atunci, ca trebuie sa ies din papucii postmodernismului, ca trebuie sa inteleg contextul vremii ca sa inteleg ce este scris acolo. Evreii din Betheemul vremii lui Rut si Boaz nu aveau combine, tractoare, balotiere. Totul era facut manual - si citesc despre Boaz ca era bogat. Tot din cartea Rut aflu ca Elimelek fusese un om instarit inainte de a pleca in Moab. Numai ca i-a fost frica ca o sa moara de foame in Casa Painii (Bethleem) si a plecat in Moab impreuna cu Naomi - sotia lui si cu doi baieti. 

Rut isi vede soacra napadita de amintiri, in depresie crunta si nu prea vrea sa moara de foame in Casa Painii asa ca o instiinteaza ca va merge la camp, sa culeaga spicele lasate de culegatorii de pe camp. Cersetorii si saracii au dreptul legal (dupa Legea Domnului) sa mearga in urma culegatorilor care sunt obligati sa mai lase spice de si cu grau, orz, secara in ele pentru cei ce vin din urma. Pot sa vad ca Naomi a fost un bun profesor de teologie - i-a explicat foarte bine Legea Domnului acestei nurori care a renuntat la idolii din Moab ca sa Il urmeze pe Dumnezeul Lui Israel.

O observ pe Rut si vad dedicare, o femeie ce stie ce inseamna munca si nu se simte umilita daca sta aplecata la cules de spice ca sa isi castige painea cea de toate zilele pentru ea si soacra ei. Pot sa vad bun simt, modestie, frumusete interioara, dedicare, delicatete, o tanara care stie sa isi potoleasca hormonii tineretii si sa nu isi "dea in stamba" cu tinerii ce venisera la cules si "agatat".

Treieratul e o munca grea, cu praf din belsug, soarele isi arata puterea si maiestatea in voie, norii sunt plecati la plimbare, apa e mai mult decat necesara, un umbrar e pregatit pentru perioada zilei cand din cauza soarelui spicele efectiv se fac pulberi ... si orice adiere este folosita de cei ce trebuie sa vanture orzul ca sa scoata gunoaiele si bucatile de  paie. 

Il observ insa si pe Boaz. Nu sta la birou navigand pe internet, jucand counter strike online cu ceilalti bogati din Bethleem, nu vorbeste la telefon urland ordine imbracat fitos si aratand ca o femeie deghizata in barbat. Isi stie lucratorii, stie cersetorii si saracii ce umbla pe pamantul lui ca sa culeaga spicele. Stie despre fiecare cate ceva, apreciaza, are grija ca lucratorii lui sa aibe cele necesare, e bine vazut de cei din fruntea cetatii adica cei despre care se spune ca "stau la poarta cetatii".

Boaz e un barbat ce stie legea Domnului si o aplica. Nu isi permite aventuri cu fetele pline de hormoni venite la munca. Nu isi permite sa stea cu ele la distractie cand acestea se odihnesc. Nu isi permite sa fie "modern", monden si cool.

Cand Rut vine si ii descopera picioarele adapostindu-se sub roba lui, ii cere protectie. Cu alte cuvinte ... ii cere sa accepte ca ea sa devina roaba lui, una dintre slujnicele din casa lui, de pe pamanturile lui. Nu era nici o propunere indecenta acolo, nu era vorba de avansuri, de ochi dulci sub clar de luna ... iar Naomi nu pare femeia care sa dea sfaturi de sedus barbatii. Decizia lui Boaz insa e alta ... mult mai buna. 

Ce valori aveau ei? Stiau Adevarul si numai in teorie ci cum se pune in practica. Traiau conform cu Legea Domnului, in curatie, in mila, indurare, pretuiau munca, onestitatea, modestia, bunul simt, credinta, increderea, responsabilitatea, curatia in relatii ... 

Boaz, rascumpara pamanturile lui Elimelek si i le inapoiaza vaduvei Naomi. Nu face numai atat, o cere in casatorie pe Rut si cei doi devin membri marcanti din genealogia lui Isus Christos (Yeshua HaMaschiach). 

Cartea Rut e o carte a harului ce se incheie cu o genealogie "ciudata". Vorbeste de Peret si despre Peret trebuie sa imi amintesc ca e nascut dintr-o ... relatie "scandaloasa". Iuda si nora lui Tamar. Insa despre Peret, mai stiu ca Biblia spune ca a avut o familie binecuvantata cum nu a fost o alta. Familia lor isi urmeaza cursul istoriei si pe scena apare Salmon. In timpul cuceririi Ierihonului, sub conducerea lui Iosua, este o femeie ce isi risca viata ca sa scape iscoadele sau spionii trimisi de Iosua. Nu avea o meserie prea ... de cinste. Insa devine sotia lui Salmon. Si Salmon acesta este tatal lui Boaz. .... Pfuuuu ... barbatii acestia din Iuda parca au o traditie de a-si alege sotii ce numai din Israel nu fac parte. Insa isi aleg femei care sunt credincioase, dedicate Domnului. Si traditia se duce mai departe, cu David, care se casatoreste cu Batsheba. 

Cine e Rut si Boaz in istoria Bibliei? Sunt bunicii lui David. Atunci sa ma mai mir ca David a fost om dupa inima Domnului? Ce fel de femeie sunt? Cum imi traiesc viata in asa fel incat sa devin o influenta mare in viata celor ce vin dupa mine? Pot sa ma scuz usor: nu sunt mama deci nu voi fi nici bunica. Si asta ma scuza in a-mi trai viata alandala?

2 comentarii:

A.Dama spunea...

Desi ai "antecedente", m-a surprins placut talentul tau in ale (re)povestirii. Ne-ai adus personajele in orizontul vizual, aproape ca le-ai facut tangibile. :) Si mi-a placut provocarea finala: sa facem bilanturi in dreptul nostru!


cella spunea...

Multumesc frumos!

Povestea asta ma provoaca mereu sa invat ... sa ma verific pe unde haladui ...