luni, 13 mai 2013

ce este un legamant?

De ceva vreme framant un gand ... un legamant cu Domnul. Ce este un legamant? Deocamdata sunt ganduri ce le framant., inca nu am o concluzie, inca studiez, caut informatii ... intreb pe unii si altii ce cred despre legamant, ii provoc sa isi puna intrebari.
Dex-ul zice asa: "LEGĂMÂNT ~ínte n. 1) Promisiune solemnă, prin care cineva se obligă să realizeze ceva. 2) Situație dintre persoane sau dintre comunități care ajung să se înțeleagă asupra unui lucru; înțelegere; învoială".

Cu ceva ani in urma am fost botezata. Eram adolescenta .... deci mi-am luat singura hotararea de a-L urma pe Isus Christos (evreieste Yeshua HaMashiach), de a accepta ca numai prin sangele Lui pot primi iertarea pentru pacatele mele si viata vesnica. Sincera sa fiu ... multa teologie la acea vreme nu stiam insa stiam ca numai prin Isus voi ajunge in Rai si nu in Iad. Stiam ceva istorie biblica si cateva versete. Numai ca n-am ramas la acel stadiu de copil / adolescent inocent si intrebacios.

In apa botezului inchei un legamant cu Isus Christos (evreieste Yeshua HaMashiach). E un act public prin care iti manifesti credinta in Isus Christos (evreieste Yeshua HaMashiach) si ca de la ziua convertirii sau abdicarii de a iti mai fi propriul Stapan incepi sa Il urmezi pe Cel ales ca Domn si Mantuitor.  Te straduiesti sa iti tii gura, sa iti tii palmele acasa cand te manaca si fata celui de langa tine cere sa fie lipita de palma ta, inveti sa dai din ceea ce ai, sa primesti de la altii, inveti putin cate putin sa te lasi iubit de altii, sa devii vulnerabil. Cel putin teoretic stii ca esti iubit de Dumnezeu. Crezi din toata inima ca El exista. Insa ... mai greu merge cu increderea in El cand furtunile vin peste tine. Cand insa vezi ca nu te-a luat valul si te-a zdrobit de stanci, realizezi ca micuta ta credinta si incredere in Dumnezeu creste.

Multumesc Domnului ca s-a indurat de mine si m-a invatat sa am incredere in El. Multumesc pentru minunile ce Le-a facut pentru mine, pentru rugaciunile ascultate, pentru ca mi-a fost Refugiu, Stanca, Adapost cand furtunile vietii mi-au amenintat viata, sanatatea fzica, psihica, emotionala si mentala.

Am ajuns acum insa sa ma intreb: ce legamant am incheiat eu? Ce trebuia sa fac eu? Ce face Isus Christos (evreieste Yeshua HaMashiach) pentru mine? Ce e ala un legamant? De ce trebuie incheiat un legamant? Ce se intampla daca il calc? Dar daca nu o sa il pot tine toata viata? Dar ... de ce trebuie un legamant? Orice legamant se incheie cu o jertfa. Legamantul meu cu Isus Christos (evreieste Yeshua HaMashiach) a fost pecetluit tot cu sange ... cu sangele Lui Isus, El a fost jertfa.

In Biblie gasesc ca Dumnezeu a incheiat mai multe legamante: in Eden (Geneza 2), cu Adam (Geneza 3), cu Noe (Geneza 9), cu Avraam (Geneza 15), cu Moise (Exod 24:1-8), cu levitii (Numeri 25) si cu David (2 Samuel 7). Mai vad ca nici unul din acestea nu se anuleaza cand se face un altul nou ci cel nou il completeaza pe cel vechi. Isaia, Ieremeia si Ezechiel  - trei mari profeti ai Vechiului Testament (sau legamant) anunta ca Domnul va incheia un alt legamant cu poporul Sau. Apare pe scena omenirii Isus Christos (evreieste Yeshua HaMashiach) - Cel profetit, Cel despre care profetii au scris, anuntat, Cel despre care Ioan spune ca este Mielul Lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii si prin moartea Sa incheie un alt legamant vesnic  ...neanulandu-le insa pe cele anterioare.

Cineva s-a luat azi de mine si mi-a zis: "de ce te duci tu la ce este scris in Biblie pentru evrei? Faci parte din biserica, din cei ce sunt Mireasa ... de ce iti mai pui atatea intrebari?"

Cred ca Domnul m-a creat cu cap si creier, minte si inteligenta ... nu ca sa nu imi ploua in gat ci ca sa folosesc capul si ce e in el. Deci, ...ce legamant am incheiat? Ce trebuie sa fac eu? Nu ma prinde evanghelia prosperitatii:":crede in Domnul si-o sa te bucuri de o sanatate de fier si-o sa ai bogatii cu nemiluita."

Isus spune "17 Să nu credeţi că am venit să anulez Legea sau Profeţii! Nu am venit să anulez, ci să împlinesc. 18 Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu vor trece cerul şi pământul, nici măcar o iota sau o parte a vreunei litere nu va fi înlăturată din Lege, înainte să se întâmple toate lucrurile. 19 Aşa că oricine încalcă una din cele mai mici din aceste porunci şi îi învaţă şi pe alţii să facă la fel va fi numit cel mai mic în Împărăţia Cerurilor. Dar oricine le împlineşte şi îi învaţă şi pe alţii să facă la fel, va fi numit mare în Împărăţia Cerurilor. " Matei 5:17-19

Am verificat: cerul si pamantul sunt inca la locul lor, deci legamantul e inca in picioare. Dar care legamant? Cel din Lege si Profeti? Dar jertfele nu se mai fac ... a murit Isus pentru pacatele omenirii, a invins moartea si a inviat, acum e sus in cer, la Tata. Barbatii nu mai sunt obligati sa se circumcida. Pavel spune ca putem manca mai multe mancaruri pentru ca ce iese din om spurca si nu ce intra.

Stiu ca poate parea comic, poate chiar stupid ... pentru unii. Poate ca sunt intrebarile de baza ... insa pe mine acum ma framanta ...

2 comentarii:

Anonim spunea...

as putea pune o intrebare? ce credeti de cei care nu cred in Dumnezeu?

cella spunea...

Adica de cei care cred ca nu cred ca exista Dumnezeu? ...

E o alegere pe care o fac. Aleg sa nu creada in El pentru ca ... si aici au o lista ... Cred ca le e greu sa accepte ca sunt in rol de creatura si nu de Creator.

Voiati un raspuns mai amplu?