luni, 14 septembrie 2009

"Arata-mi slava Ta"

Imi place Moise si imi place pentru ca a fost omul care atunci cand L-a intalnit pe Dumnezeu a avut curiozitatea de a sti mai mult, de a vedea, auzi, cunoaste mai mult. Curiozitatea ii este starnita pe Muntele Sinai si cunoasterea mai mult decat un pic incepe acolo. In calatoria poporului Israel prin pustie cand Moise este pe munte ca Dumnezeu sa ii dea tablele legii si instructiunile pentru Cortul Intalnirii si legile pentru popor ei doi, adica Dumnezeu si Moise vorbesc fata catre fata ca doi prieteni. Si in Exod 33:18 Moise ii spune Lui Dumnezeu "Arata-mi slava Ta". Si Dumnezeu nu spune: Moise, cat tupeu pe tine, nu ti se pare ca intreci masura? Nu, Dumnezeu se lasa descoperit si ii explica lui Moise ca il va pune in crapatura unei stanci, si ii spune ca prin fata lui va trece prima data frumusetea Lui Dumnezeu (noua traducere spune bunatatea) "si voi chema Numele Domnului inaintea Ta" (voi proclama inaintea ta Numele de DOMNUL). E ca si cum in limbaj uman Dumnezeu face cunostinta cu Moise.
Si trece bunatatea. frumusetea Lui Dumnezeu, apoi Moise este acoperit cu mana lui Dumnezeu pana ce El trece si Moise poate sa ii vada spatele, fata nu o poate vedea pentru ca nu poate fi vazuta de nici un ochi de carne sau sange insa nici chiar de ingerii din cer. Cine Il vede moare.
Prin Isus, am cale libera la Dumnezeu, Duhul Sfant e in mine insa ... cat de mult vreau sa il cunosc pe Dumnezeu? Cat de mult vreau sa vad gloria Lui? Ce este gloria?
Biblia ne reveleaza trei aspecte ale gloriei:
a. ca si greutate - masurabila pe scala
b. bogatie materiala nemasurabila
c. lumina (intelegand slava ca si lumina mi se deschid ochii si inteleg versetul prin care mi se spune ca Isus este Lumina lumii - este intruparea luminii pe pamant. Dumnezeu intrupat.)
Chaim Potok in cartea Cartea luminilor ne ofera o descriere a gloriei:
"O calitate a sfinteniei, o calitate a puterii,
O calitatea a curajului, o calitate a sublimului,
O calitate a tremurului, o calitate a vibrarii,
o calitate a terorii, o calitate a consternarii,
Este calitatea lui Dumnezeu,
Dumnezeul lui Israel,
Care vine incoronat pe Tronul Gloriei Sale ....
Si ochii nici unei creaturi nu il poate vedea,
nici ochi de carne sau sange, si nici ochii slujitorilor Sai.
Si pentru cine vrea sa il priveasca, sau sa il vada sau sa arunce o privire
este ars pentru ca ochii Lui trimit torte de foc".
Doamne, nu pot sa te vad cu ochii acestia, nu pot sa imi imaginez cum esti pentru ca esti de nedescris dar vreau sa vad slava Ta, nu pot sa inteleg intelepciunea Ta, gandurile mele nu sunt gandurile Tale dar vreau sa cunosc mai mult decat atat cat stiu si cunosc acum si ... stiu ca cu cat incerc sa te inteleg cu atat nu inteleg insa ... Vreau sa vad slava Ta pentru ca nu vreau ca intelegerea Ta sa fie doar sa respect un set de regului, un cod moral ...
"Arata-mi Slava TA"!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Târziu Te-am iubit,
Frumuseţe atât de veche şi totuşi atât de nouă,
târziu Te-am iubit.
Si totusi Tu erai înlăuntrul meu.
Eu eram însă în afară, unde Te căutam
si dãdeam nãvalã eu, cel fără frumuseţe,
în aceste frumuseţi pe care Tu le-ai făcut.
Tu erai cu mine.
Eu nu eram cu Tine.