miercuri, 16 septembrie 2009

transcendent si imanent

Cum este Dumnezeu? E Sfant, Sfant, Sfant - asta inseamna ca e fara pacat. E drept - nu exista zona gri, ori e alb ori e negru. E omniprezent - adica peste tot. Omnipotent - cel mai puternic. Atotstiutor - stie tot, gandurile mele, viitorul meu si pe ale tuturor. De necuprins - universul nu il poate cuprinde - ca sa nu mai vorbesc de mintea mea limitata. Locuieste in ceruri - eu vad norii si nici cand am zburat cu avionul nu am atins cerul, deci e undeva departe. Pai ... daca e asa departe cum sa il cunosc? Dar El zice ca e si aici pe pamant si ca e orisiune - asta ma zapaceste.

Cum adica oriciunde? Si in Galaxia X si in asta si la Polul Nord sau Sud si in Iasi si in ... nu stiu ce colonie din jungla? Da, e omniprezent - adica nu pot fugi de El, nu pot sa ma ascund de El oricant as incerca sa fug si sa ma ascund.

Multa vreme m-am framantat cu doua cuvinte ce mi se pareau ca fac parte din filmele SF. Transcendent si imanent. Ce inseamna asta? Transcendent e ceva ce nu poate fi inteles cu mintea asta limitata, ceva de neatins, departe si daca Dumnezeul meu e doar transcendent ... inseamna ca nu il pot intelege, e prea departe, prea de neinteles. Dar imanent inseamna aici, in mijlocul lucrurilor, in mine.
Woooow, in mine. Adica daca ma uit in oglinda, o vad pe Cella dar in ea e Dumnezeu.
Dar cum a intrat in mine?

A intrat in momentul cand am acceptat ca Isus - care ma roaga sa il consider fratele meu - a murit pentru mine, si-a dat viata ca eu sa pot sa nu mai am pacate (ca sa pot vorbi cu Dumnezeu Tatal).
ioi, e o ceata totala. Dumnezeu e trinitate adica trei in unu. Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul - Isus si Dumnezeu Duhul Sfant. Si in mine cine e? In mine e Dumnezeu Duhul Sfant. E o parte a trinitatii.

Si de cand El e in mine am un dor de cer, un dor de ceva ce nu pot explica dar dimineata citeam Iacov 4:5 (noua traducere) "Dumnezeu tanjeste cu gelozie dupa duhul pe care L-a pus sa locuiasca in noi".

Aaaaaaha, deci asta era. Nu eu, minte ingusta am dor de cer, de ceva maret ci Dumnezeu tanjeste dupa mine, dupa Duhul ce e in mine. Ma vrea a Lui, e gelos. Adica ma iubeste atata de mult incat e gelos cand mintea haladuie aiurea si nu se gandeste la El, cand in loc sa arat dragostea Lui sunt egoista si nesimtita ... cand inima mea e impartita intre El si casa, diplome .... si altele ...

Da, El e transcendent dar e si imanent. E Sfant, Sfant, Sfant insa e aici, e dragoste ... e in mine.
Ma uit in oglinda din nou si ... o vad tot pe Cella insa e altfel ... pentru ca El e in mine.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Tu Doamne, faci inima în cuvinte,
De laudă şi preamărire să cânte
Şi-aş vrea ca fiecare să ştie
Că bucuria calea spre sine găseşte,
Dacă în rugă gându-ţi potriveşti,
În dreapta credinţă-ţi hrăneşti
Trăirea, în nădejde şi necaz oţelit
Iar răul prin bine îl vei fi biruit!

Chiar dacă nu calci pământ de orhidee,
Dar ştii să te bucuri de o... păpădie,
Te scalzi deseori în a soarelui baie,
Cascadă îţi este doar o sfântă ploaie,
Calatoreşti din când în când pe-o alee
Şi-n calea ta nu ai petale de-azalee.
Chiar dacă lipsuri deseori ai ştiut,
Sa preţuim viaţa, care-i darul sfânt!

Anonim spunea...

Stimata Celia,daca ai citit biblia asta nu-ti da dreptul sa te consideri educata,nu-i suficient.Daca simti ca esti dorita in ceruri este problema ta (eu cred ca ai o problema),nu intereseaza pe nimeni.Te sfatuesc sa te lasi de educatie,esti incopatibila.

cella spunea...

Stimate/a Anonim multumesc pentru apreciere insa asta e punctul dumneavoastra de vdere.
Va mai multumesc pentru numele ce mi-l dati dar imi place numele dat de parintii mei, asa ca nu il schimb cu cel dat de dumneavoastra.
In articol, nu am spus nimic despre studiile mele, absolut nimic insa vreau sa va precizez ca le-am facut si continui sa studiez, deci sa stiti ca-s educata.
Am mentionat ca nu am terminat teologia, sunt un om simplu pentru care cerul, nu e o iluzie si am dreptul sa cred asta.
Iar despre probleme, am cu duimul ca orice om normal din lumea asta.
Va doresc o zi in care sa descoperiti ca Dumnezeu va iubeste mai mult decat va imaginati.

Unknown spunea...

Draga Cella ...
Dati-mi voie intai sa va corectez in legatura cu ceea ce spune Sf. Ap. Iacov la cap 4 vs 5: "Sau vi se pare ca in desert graieste Scriptura: Spre invidie tinde duhul care salasluieste intru noi?" (editia 2001) sau o alta traducere mai veche "Sau vi se pare ca Scriptura graieste in desert? Duhul, care salasluieste in noi, ne pofteste spre zavistie?" ...
Acum ca am corectat acest verset haide sa-l plasam in contextul bibliei
Sf Ap. Ioacov vorbeste despre prietenia cu lumea care este impotriva prieteniei cu Dumnezeu ... El se intreaba retoric de unde vin razboiaele sau mai degraba ii intreaba pe crestinii din biserica veche carora le scrie aceasta in mod retoric. Tot el le raspunde si le spune ca razboiaele vin din patimile lumii ...
Ii numeste adulteri (sau preadesfranati) pt ca separarea de Dumnezeu este incalcarea unirii cu El (un desfrau) unindu-se cu lumea ... le spune si de ce au lipsuri ... pt ca ei cauta sa ia cu pizma si ucigand ... si apoi iarasi se intreaba in versetul 5 retoti ... oare duhul (sufletul sau ratiunea nous in greaca) pus de Dumnezeu in om e facut sa tinda spre zavistie (pizma sau invidie care tot una inseamna) ...
practic sunteti pe dinafara rau!!!!
Dumnezeu sa va ajute sa scapati de aceasta mandrie care va stapaneste pt ca rastalmaciti scriptura!!!!!
Si vai de cei ce talcuiesc prost Scriptura spre a lor pierzare spune Sf. Ap. Pavel!
Lasati puterea invatatoreasca in mana preotilor care sunt lasati de Sf Apostoli spre a povatui si a fi "iconomi ai tainelor lui Dumnezeu" cum zice Scriptura, adica apatratori si savarsitori ai lor!
Tot omul are ca tinta mantuirea dar asta nu vine ca o atractie fatza de care nu poti sa faci nimic ... e propria vointa de a te uni cu Dumnezeu. Dumnezeu voieste sa ne unim cu El sa tindem spre cer dar nu fara virea noastra.
Plus in noi nu se afla doar Duhul Sfant cum sustineatzi ci la botez in inima noastra sau in duhul nostru se salasluieste Iisus Hristos - Fiul lui Dumnezeu care cu timpul prin asceza si parcticarea virtutilor ne va face fii ai lui Dumnezeu dupa har sau dumnezei dupa har cum zice Apostolul prin iubirea Tatalui in Duhul Sfant. Astfel in noi se salasluieste PreaSfanta Treime - Dumnezeul nostru pt ca acolo unde e Fiul e si tatal si Duhul Sfant!
De altfel intreaga lucare se savarseste intreit de la crearea lumii pana la mantuirea fiecarei persoane in mod Personal lucrand Sf Treme adica Tatal in Fiul Prin Duhul!
Dumnezeu sa va ajute!
recomandarile mele:
http://www.biblia-ortodoxa.ro/
http://deveghepatriei.wordpress.com/2011/06/02/parintele-cleopa-despre-dreapta-credinta-a-neamului-romanesc/
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/cuvant-despre-preotie-68513.html
http://logos.md/2008/12/22/cuvint-despre-secte-arhim-ioanichie-balan/
http://math.arizona.edu/~dumitras/dragos/Cleopa3.html
http://www.moldovacrestina.info/2009/11/parintele-cleopa-despre-sectari/
http://www.sfaturiortodoxe.ro/begin.html

Unknown spunea...

ma iertati de gresala Sf. Ap Petru spune vai de cei ce talmacesc prost scriptura spre a lor pierzare, in legatura mai ales pt faptul k unii crestini talcuiau prost epistolele lui Pavel socotindu-le Ap. Petru grele si greu de inteles pt unii.

cella spunea...

Buna ziua domnule Stefan!
Multumesc pentru opinia dumneavoastra.
Nu imi arog drepturi de teolog pentru ca nici nu sunt, nu spun ca inteleg Scriptura 100 la suta pentru ca as minti.
Imi doresc sa va binecuvinteze Tata si sa toarne din belsug Duhul Sau in dumneavoastra in asa fel incat sa semanati tot mai mult cu Christos.

tatiana spunea...

nu îndrăznesc să aduc argumente din biblie. dar simt tot mai mult dorinţa de a nu căuta un Dumnezeu departe în cer ci în spaţiul adânc al inimii . încălzesc cu mâinile pieptul şi îl rog să I simt prezenţa căldura şi iubirea, îndrumarea şi ajutorul