duminică, 30 ianuarie 2011

la usa cortului

Iacov si Iosif au multe in comun in afara de faptul ca unul e tatal celuilalt si ca impart aceeasi mancare, aer, coline, slujitori. Mamele lor au avut cate doi fii, fiecare din ele cu nasteri grele, una moare la a doua nastere. Amandoi sunt urati de fratii lor. Amandoi trebuie sa traiasca separat de familie, printre straini. Dar de amandoi ni se spune ca mana Domnului era peste ei ....
Iosif e copilul facut de preaiubita lui Iacov, Rahela. E copilul facut la batranete, Iacov avea undeva pe la 70 de ani cand se naste Iosif si dupa ce ii moare mama, devine copilul cel mai drag spre dispeararea celorlalti 11.
Ca si cum nu realizeaza ce face, taica-su ii croieste si vopseste o haina colorata, mai lunga si frumoasa decat una normala, decat una ca a fratilor lui. Mantaua asta ... devine un fel de picatura care face paharul sa dea peste ... Mandru de si in haina lui, Iosif este trimis sa vegheze peste fratii sai, cei nascuti de sclave: Dan, Neftali, Gad si Aser care numai frumos nu se poarta si vorbesc. Iar Iosif ii toarna la taica-su ... si de aici alte scantei de scandal si ura. Si ca si cum nu era suficient, Iosif mai are si niste vise marete pe care, el gura sparta le spune fratilor lui .... Deja ... il urau. Dar, tatal lui desi il mustra, pastreaza in inima lui aceste vise.
Iacov isi stie odraslele, le stie iutimea si ce facusera barbatilor din cetatea Sehem cand Dina a fost violata de catre Sehem, fiul lui Hamor si il trimite pe Iosif sa vada ce fac baietii lui si cum le merge. Insa ... cand il vad fratii lui, se aprind si au planuit sa il omoare. Se pare ca lui Ruben i-a venit mintea la cap, desi si-a pierdut credibilitatea din cauza nebuniei lui cu Bilha si reuseste sa isi convinga fratii sa nu il omoare pe Iosif. Si Iuda are un cuvant de spus si Iosif este vandut pe 250 de grame de argint. Nici mai mult, nici mai putin de 250 de grame de argint.
Haina lui Iosif, frumoasa lui haina e patata cu sangele unei capre si trimisa lui Iacov ca semn ca dragostea lui e moarta ... de-acu sa mai iubeasca si pe altul ...
Oare cum au aparut ei la taica-su stiind ca Iosif nu e mort? Ce era in capul lor cand incercau sa il mangaie pentru moartea lui Iosif? Oare nici un dram de remuscare nu au avut?
Iar Iacov sta la usa cortului acum jelindu-si preaiubitul fiu ... si nu vrea sa fie mangaiat.
Ma vad reactionand iute ca fratii lui Iosif ... insa prin moartea Lui Christos am primit puterea de a nu-mi duce gandurile la capat, ganduri nebune ... prin sangele de pe cruce am puterea de a ierta, de a acorda iertarea, de a accepta situatia asa cum e ea ... si, tot prin Christos nu trebuie sa ma mai lupt ca sa fiu iubita mai mult decat altcineva pentru ca Tata ne iubeste pe toti la fel. Toti cei ce cred in Christos suntem fii si ficele Lui, iubiti la fel, iertati prin sange, infiati de El.
Stau la usa cortului meu ... fericita!

9 comentarii:

Anonim spunea...

multumesc Cella pt text >:D<

cella spunea...

Ram,
stii ca eu habar nu aveam de ce ai tu nevoie.
Multumeste Tatii ca El stia bine ce iti trebuie tie;)

vorbeşte peste veacuri spunea...

eu eram..multuemsc pt text Cella >:D<

vorbeşte peste veacuri spunea...

uite ca am reusit sa ma si identific :))
ramona si tehnologia :))
da multumesc...numai ca Tati are ingeri aici prin care uneori ne vorbeste ;)
>:D<

cella spunea...

;)
cu drag ;)

denisia spunea...

>:D< ...

cella spunea...

Denisia,
mi-i dor de tine ... ;)

elena marin-alexe spunea...

si eu si-l astept....VINO DOAMNE ISUSE!

cella spunea...

unii m-au intrebat Elena daca-s tiganca azi si le-am zis ca nu ;)).
deci cum clubul celor de la usa cortului e mare, iti dorim: bun venit si ... ce zici? cantam ceva?