sâmbătă, 19 februarie 2011

amnezia aduce moartea ....

Moise a fost chemat de Domnul sus pe munte impreuna cu Iosua si timp de 6 (sase) zile au asteptat ca slava Lui Dumnezeu sa umple muntele .... Sase zile nu sase ore, sase minute .... Apoi Iosua a ramas pe loc si Moise a fost chemat sus ca sa i se spuna cele zece porunci si sa primeasca instructiunile pentru Cortul Intalnirii. In total 46 (patruzeci si sase) de zile fara sa manance sau sa bea ceva. Fiecare detaliu, culoare, incheietura, masura, dimensiune, aspect a fost detaliat acolo pentru Moise. Dumnezeu insusi a scris cele doua table din piatra.
Dar, se intampla ceva ciudat cu poporul. Li se acreste de atata lene, le lipsesc bicele pe spate, tipetele egiptenilor sau a supraveghetorilor evrei care urlau toata ziua la ei si ii indemnau la munca, le lipseau depravarile din zilele de sarbatoare ....
Ehhh, Moise ala care ne-a adus aici creca e carbonizat acolo pe munte unde se vede flacara aia ... liderul in care credeam e murit. Iosua nici el n-a mai aparut. Trebuie sa facem ceva, avem nevoie de un nou lider, un dumnezeu care sa ne conduca. Cel care ne-a scos din Egipt, care a despicat Marea Rosie acum nu mai stim ce e cu El. Merg la Aaran si banuiesc ca negociaza cu el si insista nesimtit pana cand acesta cedeaza si ii pune sa isi aduca aurul, le face un vitel ca sa se inchine lui. Vitelul in mitologia egipteana era considerat zeul Apis, zeul naturii. Aaron inca nu fusese investit preot ... dar multimea inebunita de pofte il investeste acum lider si preot.
Pe cand israelitii isi aduceau de zor aurul si abia asteptau sa iasa vitelul caruia urmau sa i se inchine, sus pe munte unde se vedea un foc care parca devora muntele are loc negocierea vietilor lor ... si ei habar nu au de ce se intampla.
"Domnul i-a zis lui Moise: – Coboară de pe munte, căci poporul tău, pe care l-ai scos din ţara Egiptului, s-a stricat. S-au abătut repede de la calea pe care le-am poruncit-o; şi­au turnat un viţel, i s-au închinat, i-au adus jertfe şi au zis: „Israele, iată zeii tăi care te-au scos din ţara Egiptului!“ Am văzut cât de încăpăţânat este acest popor, a continuat Domnul să-i spună lui Moise. Acum, lasă-Mă! Mânia Mea are să se aprindă împotriva lor şi-i voi mistui, iar din tine voi face un neam mare. Dar Moise a încercat să-L înduplece pe Domnul, Dumnezeul său, zicând: – Doamne, de ce să se aprindă mânia Ta împotriva poporului Tău, pe care l-ai scos din ţara Egiptului cu mare putere şi cu mână puternică? De ce să zică egiptenii: „Spre nenorocirea lor i-a scos, ca să-i omoare prin munţi şi să-i şteargă de pe faţa pământului!“ Întoarce-Te din mânia Ta cea aprigă şi lasă-Te de răul pe care vrei să-l faci poporului Tău. Adu-Ţi aminte de robii Tăi: Avraam, Isaac şi Israel, cărora le-ai jurat pe Tine Însuţi, zicându-le: „Vă voi înmulţi urmaşii ca stelele cerului şi toată această ţară, pe care v-am promis-o, o voi da urmaşilor voştri şi ei o vor moşteni pentru totdeauna.“ Atunci Domnul a renunţat la răul pe care avea de gând să-l facă poporului Său." (Exod 32:7-15).
Pe Moise nu l-a interesat ca el sa fie promovat si tot poporul sa piara. Nu voia ca Numele Domnului sa fie vorbit de rau. Nu voia ca Dumnezeu sa fie dezonorat. Cere sa ii fie sters numele din cartea vietii dar sa lase poporul in viata. Dar, Dumnezeu ii raspunde: "– Pe acela care a păcătuit împotriva Mea îl voi şterge din cartea Mea, i-a răspuns Domnul lui Moise." (Exod 32:33).
Moise coboara de pe munte si Iosua cand il vede ii spune ca se aude strigat de razboi, ca e galagie ... ceva se intampla. Avea in maini tablele si cand vede vitelul si orgiile care se intamplau in tabara striveste pietrele la piciorul muntelui.
Aaron, parca e Adam in Gradina Edenului si da rapid vina pe popor aducandu-i aminte lui Moise de incapatanarea cu care acestia trateaza orice. Ii stia si Moise insa "poporul era fara frau". Citeam in The Exodus and The Wanderings in the Wilderness ca oamenii umblau dezbracati prin tabara iar orgia era fara limita.
Moise s-a dus la intrarea in tabara si intreaba cine este de partea Domnului si toti levitii s-au strans in jurul lui. In destrabalarea lor, in nebunia ce ii apucase nici macar nu au auzit sau nu le-a pasat ca Moise a revenit, ca e zarva , ca levitii trec prin tabara si se duc la Moise ... dezbracati mergeau prin tabara cautand noi doritori/doritoare de placeri.
Pare ciudata comanda data de Moise: "El le-a zis: „Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeul lui Israel: «Fiecare dintre voi să se încingă cu sabia! Întoarceţi-vă şi mergeţi din poartă în poartă, prin toată tabăra şi fiecare să omoare pe fratele, pe prietenul şi pe vecinul său.»“ Exod 32:27. In acea zi mor 3000 de oameni (barbati). Acestia efectiv uitasera orice masura si nici cand deja era forfota, se daduse ordinul sa fie omorati iar ei nu au incetat si au sfidat prin atitudinea lor incetarea orgiei. Promisesera ca vor asculta intru totul ... si voiau ca Domnul sa fie cu ei mereu ... dar au dat-o in bara in stil mare.

Niciun comentariu: