joi, 24 februarie 2011

il admir pe Betalel

Aud destul de des replica: "e viata mea, fac ce vreau cu ea. E dreptul meu de a o admnistra cum vreau! Credinta e ceva personal si nu trebuie sa spun nimanui despre ea, e ceva intim". Da,r cum eu nu prea ascult sfaturile prietenilor mei sa nu ma gandesc atat de mult, incep sa descos ideea asta si sa o intorc pe toate partile. Nu traiesc in jungla, nu sunt Tarzan in varianta feminina, nu sunt singura persoana sau fiinta vie de pe Pamant. In casa, cu mine, mai traiesc si alti oameni cu care intru in contact. La lucru, voi interactiona cu sute de oameni, pe strada ma intalnesc cu alti oameni, voi vorbi cu ei, le voi zambi, cu unii voi vorbi la telefon, cu unii pe messenger, unora le voi raspunde la e-mail. Viata mea e conectata, ca vreau sau nu, cu viata celor din jurul meu. Sunt acceptata de ceilalti ca intreg, adica personalitate, temperament, credinta, intelect.
Ceea ce cred, determina ceea ce sunt. Nu ma pot separa, nu am cum .... asa am fost creata.
De vreo doua zile tot dau peste un personaj cu un nume mai comic, din punctul meu de vedere, dar care imi da de gandit. Este vorba de Beţalel (Exod 35:40-36:7). Daca as avea un copil, nu i-as pune numele asta in nici un caz (deocamdata).
Am aflat despre Betalel ca e fiul lui Hur din semintia lui Iuda. Din punct de vedere uman ii stiu genealogia. Insa am mai aflat ceva: "Apoi Moise le-a zis israeliţilor: „Vă anunţ că Domnul l-a chemat pe nume pe Beţalel, fiul lui Uri, fiul lui Hur, din seminţia lui Iuda, pe care El l-a umplut cu Duhul lui Dumnezeu, cu înţelepciune, cu pricepere şi cunoaştere pentru tot felul de lucrări, ca să creeze proiecte de artă, să prelucreze aurul, argintul şi bronzul, să taie şi să fixeze pietre scumpe, să prelucreze lemnul şi să facă tot felul de lucrări artizanale. Lui i-a fost dată şi îndemânarea de a-i învăţa pe alţii, atât lui, cât şi lui Oholiab, fiul lui Ahisamah, din seminţia lui Dan. El i-a umplut cu înţelepciune, ca să facă tot felul de lucrări, de gravură, de croire, de brodare cu fire de culoare albastră, purpurie şi cărămizie şi cu fire de in subţire – tot felul de lucrări şi de planuri iscusite.“ Exod 35: 30-35.
Banuiesc de aici ca Betalel era priceput, indemanos insa cred era dormic sa faca ceva pentru cortul intalnirii. Sa isi puna indemanarea in a lucra si el la constructia cortului. Domnul l-a umplut cu Duhul Lui Dumnezeu, cu intelepciune, cu pricepere si cunoastere pentru tot felul de lucrari. Betalel nu a devenit un lup singuratic, nu s-a retras in cortul lui si lucra de unul singur ... acolo doar el si umbra lui, el si Dumnezeu. Nici vorba de asa ceva.
Tot poporul stia ce e in Betalel. Acesta si-a facut impreuna cu Oholiab (alt nume comic) o echipa. Nu o echipa de la care se aud injuraturi, batai ... povesti siropoase sau amoroase ci una echipa demna de tot respectul. Au lucrat intocmai cum poruncise Domnul. Nu era numai echipa de sus la lucru. Nuuuuuu. Betalel a devenit mentor pentru oricine voia sa lucreze ... si erau destui. Pasiunea lui a lasat-o sa curga prin el spre altii ... ceea ce era in el a lasat sa intre, sa influenteze vietile altor tineri sau mai putin tineri. A sfatuit, incurajat, indemnat, sters lacrimi si refacut ceea ce nu era cum trebuie. A sortat materiale, a explicat texturile firelor, lemnului, metalelor, a visat cu ochii deschisi in asa fel incat visul lui sa devina vis si pentru ceilalti. Duhul Lui Dumnezeu era in el si nu l-a tinut numai pentru el. Comoara din el a impartasit-o.
Daca ma intreba cineva acum vreo saptamana cine era Betalel, m-as fi uitat crucis. Nu mi-as fi adus aminte deloc de el. Dar, in galeria mentorilor de la care invat a intrat de azi Betalel si ucenicul, colegul lui de echipa, Oholiab.
Despre Betalel mai aflu ca era stranepotul lui Moise. Hur a fost casatorit cu Maria, sora lui Moise si a lui Aaron care au avut un fiu,  pe Uri, caruia i s-a nascut Betalel. Dar mai aflu ceva despre Betalel. Semnificatia numelui sau este "in umbra Lui Dumnezeu". Talmudul spune ca ar fi avut 13 ani cand a fost umplut cu Duhul Lui Dumnezeu si s-a inceput lucrarea de constructie a Cortului Intalnirii.
Ce i s-a dat lui Betalel? Duhul Lui Dumnezeu a pus in el intelepciune, pricepere, cunoastere. Insa a mai primit ceva, indemanarea de a-i invata pe altii. Wow, wow, wow. Deci poti sa primesti intelepciune, pricepere, cunoastere insa asta nu inseamna ca din ce ai tu poti sa dai si altora ... efectiv ceilalti se uita la tine ca mâţa in calendar cand vrei sa le spui ceva. Vad ca a primit darul de a invata pe altii, de a spune altora, de a impartasi din ceea ce a primit el.
Multa vreme m-am framantat cu intrebarea: ce daruri am eu? Daca am le folosesc? Betalel nu a primit darul si l-a ascuns. La ce i-a folosit ca i-a invatat pe ceilalti? Au construit o frumusete de cort. Si nu orice cort ci Cortul Intalnirii, cortul in care Dumnezeu cobora pe pamant. La ce imi foloseste sa spun ce stiu? Sa fie si altii imbogatiti. La ce foloseste altora sa-mi spuna ce stiu? Sa cresc si eu pe langa ei. Betalel, umbra Lui Dumnezeu s-a lasat folosit de Dumnezeu ca si altii sa creasca. Vreau sa stau pe langa cei ce sunt ca Betalel.
 ... vreau sa devin un Betalel in varianta feminina.

Niciun comentariu: