luni, 7 februarie 2011

Hitler al evului mediu

Calatoria lui Avraam, Isaac si Iacov a fost de 215 ani iar alti 215 ani a stat poporul Israel in Egipt.
M-am tot intrebat cum de au ajuns sclavi, cum i-a momit, ce le-a spus de s-au vandut in halul asta? Chiar toti erau sclavi? Chiar nici unul n-a gandit? S-au dus ca oile la taiere fara sa gandeasca?
Dar vad in Exod 1:5-14 planul noului Faraon. Faraon care il cunostea pe Iosif murise si ... acum era altul. Curios fapt ca la acesta nici macar nu ni se spune numele lui ci numai functia, de Faraon. Vazuse ca sunt multi evrei in tara lor. In 215 ani acestia se inmultisera si ca sa nu ii lase imprastiati in toata tara s-au gandit sa construiasca doua cetati, Pitom si Ramses. Au chemat toti oamenii. Sa vina voluntar sa ajute la constructia acestor orase ... si evreii au venit. Daca tot stateau acolo de ceva vreme, sa isi arate patriotismul fata de tara ... si le-a iesit pe ochi patriotismul. Imediat ce acestia s-au inrolat voluntari, Faraon a pus supravegheatori peste ei si a avut grija sa le dea cele mai grele sarcini. Si, se pare ca acestia nu au comentat ci au lucrat insa lucrurile au mers la extrema cu sarcinile din ce in ce mai grele, batai ... facandu-le viata amara. Ni se spune ca toate sarcinile erau foarte aspre.
Se spune ca Faraon ar fi avut un vis, iar talmaciul i-a spus ca in poporul Israel se va naste un copil, un baiat care va scoate poporul Israel din Egipt. Atata i-a trebuit lui Faraon sa auda. Si-a pus la treaba toata viclenia de care era in stare si a chemat moasele la el. Le-a promis marea cu sarea si le-a ordonat sa omoare baietii evreilor iar pe fete sa le lase sa traiasca.
Numai ca moaselor le-a fost frica sa faca asta. La cate nasteri asistasera, stiau istoria lor de la femeile evreice cu care veneau in constact, stiau despre Dumnezeul evreilor si nu au omorat nici un copil evreu. Bineinteles ca Pua si Sifra au fost chemate la apel de Faraon care le-a luat la rost ca nu ii respecta ordinele, ca neglijeaza indatoririle de serviciu. Cred ca facea spune la gura de nervi Faraon stiindu-si tronul amenintat de un tanc evreu. Moasele i-au spus ca femeile se descurca singure si ca pana ajung la femeile ce trebuie sa nasca, acestea deja sunt cu copilul langa ele cand ajung la ele. Nu mai au ce sa faca decat sa constate nasterea copilului. Inseamna ca Domnul efectiv facea treaba lor, a moaselor.
As crede ca Faraon se calmeaza dar, vezi sa  nu. E diabolic pana in maduva oaselor. Efectiv le ordona oamenilor sa se spioneze unii pe altii, egiptenii pe evreii si evreii intre ei. Daca in vreo familie se naste un baiat, acesta sa fie inecat in Nil.
Numai ca contrar conditiilor vitrege de viata, a muncilor grele la care sunt supusi, la viata de mizerie ce o indura, poporul evreu se inmulteste si ajunge puternic.
Stiu ca nu ai voie sa minti, dar ma uit la moasele astea doua si vad clar ca il fenteaza pe Faraon si o fac in stil mare ... si in Exod 1:21 "Pentru ca moasele se temusera de Dumnezeu, Dumnezeu le-a facut case". In alta traducere gasesc ca le-a intemeiat familii. Nu am gasit nici o explicatie ... asa ca nu ma avant sa creez eu una.
Faraon s-a crezut destept, istet ... un soi de Hitler al evului mediu. A vrut sa extermine un popor insa avea sa moara in fruntea armatei sale in Marea Rosie. Nu a stiut si nu a vrut sa stie ca exista un Dumnezeu. Nu a vrut sa stie de Dumnezeul evreilor, nu a vrut sa lase poporul in pace ... el avea ideile lui crete, la care nu a cedat.
Aparent, Dumnezeu pare in spatele cortinei ... e regizor si pentru ca Faraon nu il vede, nu Il vede nici staff-ul lui si cred ca pot sa faca ce vor ei. Si o vreme ... ei chiar cred ca sunt stapani pe situatie.
Uneori Dumnezeu pare departe, ascuns, .... pare ca a uitat de mine, de ce se intampla cu mine, de cat imi e de greu insa ... uit ca El e in spatele cortinei, vede tot si chiar de nu Il vad, simt, aud El e aici cu mine. Nimeni si nimic nu ma smulge din mana Lui.

Niciun comentariu: