joi, 17 februarie 2011

legi imbibate in si cu dragoste?

Norul e pe Muntele Sinai. 70 de batrani, Aaron, Nadab si Abihu au urcat pe munte. "După aceea, Moise s-a suit împreună cu Aaron, Nadab, Abihu şi cei şaptezeci de bărbaţi din sfatul bătrânilor lui Israel; ei L-au văzut pe Dumnezeul lui Israel. Sub picioarele Lui era ceva ca un fel de lucrare de piatră de safir, ca cerul senin. Dumnezeu nu Şi-a întins mâna împotriva conducătorilor israeliţilor; ei L-au văzut pe Dumnezeu şi totuşi au mâncat şi au băut." (Exod 24:10-11).
Am vazut legile ca ceva obligatoriu, impus, vrei nu vrei trebuie sa le respecti. Habar nu am de ce am avut acest soi de repulsie fata de "legi". Astazi insa le-am citit cu alti ochi. Sunt legi de bun simt. Efectiv de bun simt. Si culmea! Primesti bonus gras daca le respecti.
M-a frapat un aspect. La unele legi, le da explicatii mai detaliate. La unele insa legea parca e seaca, scurta, fara comentarii. Ce sa faci daca ai inchiriat un bou si moare? Ce sa faci daca iti vinzi fiica ca si sclava? (O explicatie era ca fetele se vindeau inainte de 12 ani pentru a creste in casa stapanului iar acesta sa o dea de sotie fiului sau. Era vanduta spre binele fetei). Ce sa faci daca este lovita o femeie insarcinata si naste inainte de termen cu repercursiuni grave? Cum sa te raportezi la saraci, orfani, sclavi? Aici gasesc avertizari.
"Să nu calci în picioare dreptatea săracului la judecată. Păzeşte-te de sentinţe greşite şi nu-l ucide pe cel nevinovat sau pe cel drept, căci Eu oricum nu-l voi considera drept pe cel vinovat. Să nu iei mită, pentru că mita orbeşte pe cei ce văd şi suceşte cuvintele celor drepţi." Exod 23:6-9
"Dacă semenul tău strigă către Mine, Eu îl voi asculta, căci sunt milostiv" Exod 22:27
"Să-Mi fiţi nişte oameni sfinţi" Exod 33:31
"Pe vrăjitoare să n-o laşi să trăiască. Oricine se culcă cu un animal să fie imediat pedepsit cu moartea.  "Oricine aduce jertfe zeilor, şi nu Domnului, să fie nimicit. Să nu-l asupreşti pe străin şi să nu-i faci rău, pentru că şi voi aţi fost străini în ţara Egiptului. Să nu îi asupreşti pe văduvă sau pe orfan."Exod 22:18-22
Vor merge prin alte tari, vor cuceri popoare dar "Tu însă să nu închei legământ cu ei şi cu zeii lor" (Exod 23:32) si bineinteles ca fiind crescuta in era pacifismului, a integrarii celor ce s-au refugiat sau mutat printre noi, mi se pare socant. Pai ... cum sa nu fac un soi de pact? Cum sa nu dau la pace cu ei? Dar, sa nu ma agit ca vine si urmarea : "Să nu le dai voie să locuiască în ţara ta, ca să nu te facă să păcătuieşti împotriva Mea, căci dacă te vei închina înaintea zeilor lor, aceasta va fi o cursă pentru tine." (Exod 23:33). Asa are sens.
Il vad pe Dumnezeu implicat in fiecare detaliu, in fiecare aspect al vietii. Sunt extaziata vazandu-l pe Dumnezeu ca un Tata invatandu-si pruncii (ma rog, erau oameni mari) cum sa se respecte intre ei, cum sa relationeze, cum sa trateze strainii, saracii, orfanii si vaduvele, cum sa aduca jertfe, cum sa se inchine Domnului, cum sa arate respect ... Sunt coplesita de dragostea ce o vad din abundenta aici in legile astea . Legi imbibate in si cu dragoste.
"Să nu-L huleşti pe Dumnezeu şi să nu-l blestemi pe conducătorul poporului tău." Exod 22:28 Scurt si fara explicatii prea multe. No comment!
"Voi trimite un Înger înaintea ta, ca să te păzească pe drum şi să te ducă în locul pe care l-am pregătit. Fii cu luare aminte la El şi ascultă-I glasul. Nu te răzvrăti împotriva Lui, pentru că nu îţi va ierta nelegiuirea, căci Numele Meu este în El. Dacă Îl vei asculta şi vei face tot ce-ţi voi spune, Eu voi fi duşmanul duşmanilor tăi şi potrivnicul potrivnicilor tăi. Când Îngerul Meu va merge înaintea ta şi te va conduce la amoriţi, la hitiţi, la periziţi, la canaaniţi, la hiviţi şi la iebusiţi, Eu îi voi nimici, dar tu să nu te pleci înaintea zeilor lor şi să nu li te închini. Să nu urmezi faptele lor, ci să-i nimiceşti cu desăvârşire şi să le dărâmi pietrele sacre.Tu să te închini Domnului, Dumnezeul tău, iar Eu îţi voi binecuvânta pâinea şi apa şi voi îndepărta boala din mijlocul tău. Nici o femeie din ţară nu va pierde sarcina şi nici una nu va fi stearpă. Voi face să fie deplin numărul zilelor tale. Voi trimite groaza Mea înaintea ta, voi distruge toate popoarele la care vei ajunge şi voi face ca toţi duşmanii tăi să fugă dinaintea ta. Voi trimite viespi înaintea ta care îi vor izgoni pe hiviţi, pe canaaniţi şi pe hitiţi. Totuşi nu-i voi izgoni într-un singur an, pentru că ţara ar rămâne pustie şi vieţuitoarele de pe câmp s-ar înmulţi. Puţin câte puţin, îi voi izgoni dinaintea ta până vei creşte la număr şi vei stăpâni ţara. Îţi voi întinde hotarele de la Marea Roşie până la Marea Filistenilor şi de la pustie până la râu, căci Eu îi voi da în mâinile tale pe locuitorii ţării şi tu îi vei izgoni dinaintea ta." Exod 23: 20-31.
Wow! Wow! Wow! Dumnezeu Tatal efectiv le spune: dragilor iata ce voi face Eu pentru voi. Dragii mei, daca veti asculta, nu va veti imbolnavi pentru ca painea si apa voastra vor fi binecuvantate de Mine, nu vor fi printre voi femei sterpe (sterile), nu veti muri cu zile ci veti trai numarul deplin al zilelor voastre. Toate astea se vor intampla daca ASCULTATI. Si tot poporul promite intr-un glas sa asculte de Domnul!
(Ingerul meu este de fapt Isus inainte de a se naste. Isus este parte a Trinitatii. In Trinitate este Dumnezeu Tatal, Isus si Duhul Sfant. Nu au luat nastere pe rand ci au fost de la inceput toti trei si fiecare s-a revelat in istoria poporului Israel)
Imi vine sa strig: Doamne, du-ma acolo cu ei ca vreau si eu sa simt dragostea ta imbibata in legile date acolo, vreau sa am si eu parte de asemenea binecuvantari .... vreau sa fiu cu ei acolo, sa vad norul, sa ma uit la muntele Sinai ce se clatina cu putere, sa aud vocea Ta ....
Toate astea imi maresc dorul de CASA si vreau ACASA, vreau la Tine! Sunt o alintata, stiu. Dar, vreau ACASA!

2 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

Nimeni nu-si ia diploma in studiul Bibliei pana nu ajunge sa stea fata in fata cu Autorul ei.

cella spunea...

inca nu am luat-o;) ... nu mai vreau diploma pentru ca m-am indragostit de Autor ;)