miercuri, 6 iulie 2011

iesirea la pensie

Uneori imi doresc ca Biblia sa imi spuna cam asa: in data de 6 iulie 984 IC David a lupta cu filistenii pe campia dintre muntele X si Y impreuna cu ...... si au murit un numar de .... . Numai ca nu e asa. Ni se spune cat a domnit si unde insa ma lasa pe mine sa calculez anii, sa intrepatrund evenimentele, sa conexez detaliile ca sa inteleg povestea in ansamblu.
Saul si Ionatan nu fusesera ingropati cum trebuie, nu in mormantul lor sau la familiei lor. Nu cred ca intr-o groapa comuna insa pentru rangul lor inmormantarea nu fusese una stilata, frumoasa, regala. Pana la urma Saul fusese rege in Israel. David insa impresionat de gestul tiitoarei lui Saul, Ritpa ii ingroapa pe cei sapte din familia lui Saul care fusesera ceruri de ghivoniti impreuna cu Ionatan si Saul in tinutul lui Beniamin. O inmormantare cu cinste ... banuiesc si cu onoruri militare.
David nu mai are 20-30, poate nici 60 cand rezolva acest aspect al inmormantarii fostului rege. Odata restabilit legamantul cu ghivonitii, foametea inceteaza. Numai ca filistenilor iar le-a venit cheful de razboi. Si imi amintesc ca prima lupta a lui David a fost tot cu filistenii, tot cu urmasii lui Rafa. Atunci a venit unul pe post de sperietoare. Au crezut ca daca vin acum cu o alta sperietoare vor cuceri Israelul insa Isbi-Benob care avea ca scop sa il omoare pe David este ucis de Abisai.
Textul precizeaza ca "David a obosit". Nu mai era tanar, nu mai era antrenat ca in haituiala din tinerete, posibil boala isi facea loc in oasele lui, e posibil sa fi devenit un barbat "implinit" ca sa nu spun gras. Cert e ca nu mai dadea acelasi randament. Sperietoarea filistenilor pricepe asta si avea de gand sa il puna pe David la odihna vesnica. Numai ca Abisai il ucide. Oamenii lui David dintr-odata realizeaza ca e posibil sa isi piarda regele, liderul, mentorul, prietenul si ii spun: "Nu vei mai merge impreuna cu noi la razboi pentru ca sa nu stingi lumina lui Israel" (2 Samuel 21:17).
Numai ca filistenii nu se potolesc si mai urmeaza trei lupte, in fiecare dintre ele este prezent cate un urias, cate un urmas ai lui Rafa, unul din ei avea cate 6 degete la maini si picioare. Acesti uriasi fusesera antrenati, educati sa batjocoreasca, umileasca pe Israel. Aveau arme pe masura lor insa sunt ucisi toti patru, isi gasesc obsescul sfarsit pe campul de lupta.
Imi amintesc de delegatia celor 12 iscoade trimise in tara Canaanului si despre ce raport au facut pentru Moise si popor. Atunci au inspaimantat poporul spunandu-le ca in Canaan sunt uriasi. S-au temut de ei si i-a costat aceasta temere si razvratire de numa. Saul este uns rege si cand vine Goliat in fruntea filistenilor nici un evreu nu e in stare sa se ridice sa lupte. Saul era rege, conducatorul armatei, liderul si mentorul ostenilor Israelului. Apare tanarul David si il omoara pe Goliat aducand victoria Israelului. Apoi il urmaresc pe David purtand razboaie si avand victorie dupa victorie. David este regele, liderul, modelul, mentorul, judecatorul poporului. Pot sa observ o diferenta majora intre mentoratul lui Saul si al lui David. Cata vreme Saul a fost rege, Israel nu a fost in stare sa lupte, avea nevoie de cineva care sa ii conduca, ghideze. Apare David care lupta impreuna cu ei si care ajunge sa fie rugat sa ramana acasa pentru ca ei sunt in stare sa poarte razboaiele, sa se lupte cu oricine.
Retragerea, pensionarea lui David din armata nu inseamna si faptul ca nu mai era rege. Nu, el ramanea rege insa isi mentorase, crescuse oameni lideri langa el care erau in stare sa lupte pentru Israel.
Ce las in urma mea? Mentorez pe cineva? Ma folosesc de uriasi care sa lupte pentru mine sau imi duc singura luptele?

6 comentarii:

TimyK spunea...

ai vrea tu sa iesi la pensie, dar nu se poate asa repede.

cella spunea...

Hai mai Dani de ce imi spulberi tu visele?

Oana spunea...

Ce pensie? Fii serioasă... la câte ştii să faci, să fii...
Har să ai!

cella spunea...

Si eu care visam frumos =)).
Uoooof !!!
Mersi frumos Oana. Esti o draguta ;)

mitica spunea...

era bine,pentru mine, sa fi citit mai demult aceasta interpretare-inca nu e prea tarziu.
Mi-a placut cum ai ajuns la aceasta concluzie
-pensionare.

cella spunea...

Mitica
nu e tarziu nici acum ;).