miercuri, 15 mai 2013

celebrez Rusaliile!

La cincizeci de zile de la Paste se sarbatoreste Sarbatoarea Rusaliilor sau Pogorarea Duhului Sfant. Sarbatoarea asta nu incepe in Ierusalim ci pe Muntele Sinai, la  de zile de la primul Paste celebrat de evrei in Egipt. Ma gandesc la poporul proaspat iesit din Egipt care fusese obisnuit ca toate ordinele sa fie date cu tipete si batai, unde munca grea era ingreunata de presiunea umilintei, batailor si ticalosiei celor ce ii supravegheau. Acum ... calatoreau prin desert, aveau deasupra un nor ce se schimba dimineata si seara tinandu-le umbra sau facand lumina. In fruntea lor mergea Moise, Aron si langa ei era si Maria - sora lor. Si ... liderii astia trei nu urlau. Erau momente cand il vedeau pe Moise stand deoaparte, linistit ... stiau ca vorbeste cu Dumnezeu, apoi venea in fata lor sa le spuna ce urmeaza.

Se apropie de Muntele Sinai si Moise le spune din partea Domnului ca trebuie timp de trei zile sa se curateasca, sfinteasca. A treia zi urmau sa se intalneasca cu Domnul ... Exod 19:16-20
"16 În dimineaţa celei de-a treia zi au fost tunete şi fulgere, iar un nor gros acoperea muntele; sunetul trâmbiţei era atât de puternic, încât tot poporul din tabără tremura. 17 Moise a scos poporul din tabără ca să-L întâlnească pe Dumnezeu. Oamenii au stat la poalele muntelui. 18 Muntele Sinai era acoperit cu fum, pentru că Domnul S-a coborât pe el în foc. Fumul se înălţa ca fumul unui cuptor şi tot muntele2 se cutremura cu putere. 19 În timp ce trâmbiţa suna din ce în ce mai tare, Moise vorbea, şi glasul lui Dumnezeu îi răspundea. 20 Când Domnul S-a coborât pe vârful muntelui Sinai, El l-a chemat pe Moise pe vârful muntelui, iar Moise s-a suit acolo."

Au primit de la Domnul, de la Cel pe care L-au auzit pe Sinai, Legea, Cuvantul Sau dupa care trebuiau sa traiasca. Alegerea de a trai conform cu ceea ce scria in Lege aduce binecuvantarea sau blestemul. Alegerea apartinea fiecaruia in parte.

Despre o alta sarbatoare a Cincizecimii citesc in Noul Testament. Toti barbatii evrei erau in Ierusalim, asa spunea Legea si cine nu respecta porunca aceasta ... trebuia omorat cu pietre de catre ceilalti. De ce atata cruzime? Simplu. Sa piara raul din Israel. Neascultarea are un pret ce trebuie platit. Cei ce se aflau acum in Ierusalim, fusesera si cu 50 de zile mai devreme, la Paste. Atunci s-au desfasurat mai multe evenimente ... asistasera la un proces, unii fusesera martori la cruda bataie ce ii fusese administrata Galileanului. In secret, multi credeau ca El era Mesia. Nu prea aveau curaj sa se intrebe intre ei ... unii nu intelegeau ca Cel crucificat implinea Legea, profetiile, ca era Mesia si pentru cativa banuti isi vindeau prietenii, rudele .. 

Ucenicii si prietenii care deschis sau in secret credeau ca Isus era Mesia, s-au adunat impreuna si 
"Când a sosit Ziua Cincizecimii, erau cu toţii la un loc. 2 Deodată a venit din cer un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic2 şi a umplut toată casa în care şedeau ei. 3 Li s-au arătat nişte limbi ca de foc, care s-au împrăştiat şi s-au aşezat câte una pe fiecare dintre ei. 4 Toţi au fost umpluţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le dădea Duhul să vorbească. 5 Şi se aflau atunci în Ierusalim iudei, oameni evlavioşi din fiecare neam de sub cer.

6 Când s-a auzit sunetul acela, mulţimea s-a adunat şi a rămas uluită, pentru că fiecare îi auzea vorbind în propria lui limbă. 7 Toţi se mirau şi se minunau zicând: „Oare nu sunt galileeni toţi aceştia care vorbesc?! 8 Cum de îi auzim, fiecare dintre noi, vorbind în propria noastră limbă, în care ne-am născut?! 9 Parţi, mezi, elamiţi, locuitori din Mesopotamia, din Iudeea, din Capadocia, din Pont, din Asia, 10 din Frigia, din Pamfilia, din Egipt, de prin părţile Libiei dinspre Cirena, vizitatori din Roma, 11 iudei şi prozeliţi, cretani şi arabi, pe toţi îi auzim vorbind în limbile noastre despre lucrările măreţe ale lui Dumnezeu!“ 

12 Toţi erau uimiţi şi nedumeriţi şi se întrebau unul pe altul: „Ce vrea să însemne aceasta?“ 13 Alţii însă îşi băteau joc şi ziceau: „Sunt plini de must!“" Faptele Apostolilor 2:1-12

Acolo, se implinea o alta profetie despre care vorbeste Ieremia 31:31-34
"31 „Iată, vin zile, zice Domnul, când voi încheia cu casa lui Israel şi cu casa lui Iuda un nou legământ,
32 nu ca legământul pe care l-am încheiat cu strămoşii lor, în ziua când i-am luat de mână ca să-i scot din ţara Egiptului, legământ pe care l-au călcat, măcar că aveam drepturi de soţ asupra lor, zice Domnul.
33 Ci acesta este legământul pe care-l voi încheiat cu casa lui Israel, după acele zile, zice Domnul: voi pune Legea Mea înăuntrul lor şi o voi scrie în inimile lor. Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu.
34 Şi nici unul nu va mai învăţa pe vecinul sau pe fratele său, zicând: «Cunoaşte-L pe Domnul!», pentru că toţi Mă vor cunoaşte, de la cel mai mic până la cel mai mare, zice Domnul, căci le voi ierta fărădelegile şi nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele lor.“ "

Sunt chemata sa celebrez aceasta sarbatoare, sa inteleg ce s-a intamplat, sa las Duhul Domnului sa imi explice, sa ma invete cum sa celebrez, de ce sa celebrez. Sarbatoarea nu e a mea ci a Domnului. Nu sunt eu sarbatorita ci Domnul. 
Sunt invitata sa celebrez.
Onorez invitatia sau raspund politicos ... "sunt ocupata!"

10 comentarii:

A.Dama spunea...

Celebrez si eu cu tine, draga Cella! Nu cu cheese cake... Doar cu inima si ruga atinse de Sfantul Duh. :)

cella spunea...

Cand se aduna mai multi la sarbatoare e si mai frumos, mai cu pasiune ;). Multumesc ca celebrezi cu mine.

Ar merge uns o bucata de cheese cake .. te asigur eu ;)

Anonim spunea...

Tocmai am fost anuntata ca azi nu se tine cursul de limba ebraica(la Comunitatea Evreilor din CJ) pentru ca este sarbatoare si iata ce frumos ai scris despre aceasta Sarbatoare cu care ne-a onorat Domnul(intai pe evrei apoi pe neevrei)ca sa ne bucuram de toata frumusetea si inima Lui!
Cheese cake-ul asta pe care il propune prietena ta Roze(care a fost colega mea de clasa) este pe o lista a dorintelor mele tare demult (este una din prajiturile preferate ale MS Regele Mihai), dar uite ca inca nu i-a venit vremea sa o fac....ar fi o provocare pentru azi:). Cel mai important este sa ma bucur de Duhul Sfant si de lucrarea Lui!
Multumesc foarte frumos pentru tot ceea ce scrii; este o desfatare pentru mine blogul tau.

cella spunea...

Ooooo, uite cat de mica e lumea ;). Abia astept sa vad cum reactioneaza Roze cand o sa afle .

Maria, cumva mi-as dori sa fi fost acolo langa Muntele Sinai sau in ierusalim ... dar, nu am cum. Pot insa sa imi imaginez si mai mult de atat, pot sa ma bucur ca sunt parte din cei care au in ei Duhul Sfant.

Fii binecuvantata draga mea!

livius spunea...


Mai primiti in "clubul" vostru si pe altii, mai ales ca unde-s mai multe lemne pe foc flacarile sunt mai vioaie. Cel putin asta-i parerea mea.

cella spunea...

Sigur ca primim!

Cu mare drag va invitam alaturi de noi ;)

Anonim spunea...

buna, frumoasa tematica articolului, doar numele este unul nefericit.
aici gasesti originea numelui Rusalii. http://credinta-stramoseasca.blogspot.co.uk/2012/02/rusalii-o-sarbatoare-preluata-din.html
este bine sa incepem sa schimbam, altfel se propaga in generatiile viitoare o eroare.
Sarbatoarea originala este a Saptamanilor Shavuot, Cincizecimea, Pentecost, toate celelalte limbi europene folosesc Pentecost, oare de ce sa luam noi titulatura rusa pentru o sarbatoare pagana si sa o atribuim frumosului nume a Duhului Sfant?

cella spunea...

Draga Anonim,
numele sarbatorii in ebraica ... ca de la evrei pleaca de fapt sarbatoarea, este Shavuot.
http://en.wikipedia.org/wiki/Shavuot
Shavuot (help·info) (or Shovuos (help·info), in Ashkenazi usage; Shavuʿoth in Classical and Mizrahi Hebrew (Hebrew: שבועות‎, lit. "Weeks"), or the Feast of Weeks, is a Jewish holiday that occurs on the sixth day of the Hebrew month of Sivan (late May or early June).[1]
Shavuot commemorates the anniversary of the day God gave the Torah to the entire nation of Israel assembled at Mount Sinai, although the association between the giving of the Torah (Matan Torah) and Shavuot is not explicit in the Biblical text. The holiday is one of the Shalosh Regalim, the three Biblical pilgrimage festivals. It marks the conclusion of the Counting of the Omer.
The date of Shavuot is directly linked to that of Passover. The Torah mandates the seven-week Counting of the Omer, beginning on the second day of Passover and immediately followed by Shavuot. This counting of days and weeks is understood to express anticipation and desire for the Giving of the Torah. On Passover, the people of Israel were freed from their enslavement to Pharaoh; on Shavuot they were given the Torah and became a nation committed to serving God.[2]
The word Shavuot means weeks, and the festival of Shavuot marks the completion of the seven-week counting period between Passover and Shavuot.
In Hasidic thought, the word Shavuot "Weeks" is interpreted as also an acronym for Shavuot, Bikkurim, Atzeret, Torah.[3]
Shavuot is one of the lesser known Jewish holidays among secular Jews in the Jewish diaspora, while those in Israel are more aware of it.[4][5]
According to Jewish law, Shavuot is celebrated in Israel for one day and in the Diaspora (outside of Israel) for two days. Reform Judaism celebrates only one day, even in the Diaspora

In limba romana cuvantul Rusalii este traduse de wikipedia
http://ro.wikipedia.org/wiki/Rusalii
Rusaliile (din latină rosalia) (cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh (Sfântului Spirit)) reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime (în latină Pentecostes, în franceză Pentecôte, în germană Pfingsten, în maghiară Pünkösd etc.).

Multumesc de vizita si te mai astept. Sa fii binecuvantat!

Anonim spunea...

Wikipedia scrie verzi uscate,imi pare rau ca nu esti in cunostinta de faptul ca este un loc de cunostinta generala nu, de specialitate.in alte limbi nu e intalnit.Iar latinul rosalia nici de latini nu e utilizat, este pentecost. Nu vreau o dezbatere doar de dragul argumentului.am documente etnolingvistice care sustin ce spun. In fine, scrii ce vrei.era doar o sugestie.stiam de unde vine si ce inseamna Shavuot.

cella spunea...

Wikipedia nu e sursa mea de informare. Numai ca in limba romana, in popor, Sarbatoare este cunoscuta ca si Rusalii si de aceea am intitulat asa titlul.

As putea scrie ca celebrez Shavuot-ul insa ... la acel moment, asa am decis.

Fii binecuvantat!