marți, 12 octombrie 2021

visul Ralucai Callimachi și al Calomirei de Cimara

Sunt o visătoare! Am vise și visuri, am idei multe și unele sunt ... crețe. Pe unele reușesc să le pun în practică, la unele trebuie să lucrez meticulos, de unele mă plictisesc și le abandonez.

De vreo trei luni citesc despre viața lui Dumitru Cornilescu, a prințesei Raluca Callimachi și a Contesei Calomira de Cimara. Alexandru Măianu și Emanuel Conțac m-au ajutat să aflu mai multe informații despre primii doi.

După ce Dumitru Cornilescu acceptă propunerea prințesei Callimachi de a traduce Scriptura la Stânești, prințesa îi spune că asta a visat, și-a dorit și s-a rugat vreme de 30 de ani.

30 de ani să te rogi, să speri, să cauți un om vrednic, de încredere, instruit, dornic să lucreze 4-5 ani la traducerea Scripturii.

A avut un vis!

Visul a apărut în inima și mintea prințesei Callimachi înainte de a se naște Dumitru Cornilescu.

Habar nu avea Cornilescu că o prințesă se ruga pentru împlinirea visului ei iar el avea să joace un rol important în acest vis.

Contesa Calomira de Cimara despre care nu reușesc să aflu mai nimic este o altă femeie de pe plaiurile noastre moldave care a avut un vis. Citea Scriptura în traducerile vremii. S-a indrăgostit de Psalmi. Și visul ei a fost să facă o traducere a Psalmilor din ebraică.

Și-a angajat un profesor de ebraică, un evreu din Iași, și împreună cu tradus Psalmii.

A visat, s-a cheltuit, a muncit, s-a rugat și ... a reușit!

Visele Ralucăi și Calomirei nu au fost vise egoiste.

Puteau să își piardă vremea în saloanele sofisticate ale vremii lor, bârfind și discutând modă. Puteau să se plimbe și mai mult decât au făcut-o.

Știau fluent câteva limbi moderne și se puteau mulțumi cu Biblia în limbile pe care le știau. Dar, au vrut mai mult!

Erau românce și au vrut ca Biblia sau doar Psalmii să fie citiți în limba română. Nu au cerut nici un ban pentru munca lor. Nu au cerut nici o recomplensă, nici o recunoaștere a meritelor.

Au trăit discret și au murit la fel cum au trăit.

Ce vise am?

Să îmi cumpăr nu știu ce haine, vase, chestii? Să văd nu știu ce parte exotică a lumii? Visele acestea ale mele sunt doar pentru împlinirea mea, pentru satisfacerea dorințelor mele?

Pe ce mă cheltui? În ce mă investesc? Ce las în urma mea? Ce vis îmi călăuzește viața? Pentru ce trăiesc?

Dar eu nu sunt prințesă și nici contesă. Nu știu să am sânge albastru prin vene. Nu am banii lor, nu am pozițiile lor în societate deci nu pot visa să fac ceva măreț în viața asta, ceva care să merite a fi lăsat în urmă.

Chiar așa?

Niciun comentariu: