vineri, 4 februarie 2011

lasa ranile sa fie vindecate ...

Iacov la cei 130 de ani isi strange calabalacurile (lucrurile) si parca nu-si mai simte oasele anchilozate, slabiciunea a disparut ca prin farmec ... Da ordine cum sa fie lucrurile impachetate, cine sa faca aia, cine sa se ocupe de aia, cum sa ordoneze oamenii, turmele ... Va pleaca din Canaan, dar are inima plina de indoiala si in acelasi timp fericirea de a-si vedea fiul preiubit il impinge ... sa plece odata. II apare Domnul la beer-Sheba si ii spune sa se duca linistit in Egipt, El va fi cu ei acolo, vor creste, se vor inmulti si Ii va scoate de acolo. Sa nu aibe grija asta.
Iacov l-a iubit enorm pe Iosif, primul fiu al Rahelei si s-a temut ca Dumnezeu ii va cere la fel ca lui Avraam sa isi sacrifice fiul preaiubit. De aceea ,cand se naste Beniamin, ii pune numele Fiul zilelor, gandind ca daca i se va cere sa fie sacrificat Iosif, sa ramana cu Beniamin.
Iuda e mesagerul delegat intre Iacov si Iosif pentru a afla indicatiile locului unde vor locui, cum se ajunge acolo. Cand ajung acolo, Iosif isi pregateste carul si pleaca sa isi intalneasca tatal. Sursele istorice spun ca distanta dintre locul unde traia Iacov si unde era Iosif era de cateva zile. Iosif era Faraon adjunct de 9 ani si in tot acest timp nu a intreprins nici un gest ca sa isi gaseasca tatal, sa afle daca e in viata, sa afle ceva despre familia lui ... nimic.
Dar, sa nu uit ca el era cel ce avea darul de a interpreta visele si .... banuiesc ca si la visele lui le stia interpretarea. S-a facut descoperit fratilor sai dupa ce i-a testat si a vazut ca cei 22 de ani isi pusesera amprenta nu numai fizic peste ei, ci si spiritual. Ruben si Iuda intervin aici pentru Beniamin si pentru fratii lui. Acum erau gata de sacrificiu, acum gelozia nu le mai rodea fiinta si erau in stare sa suporte ca altcineva e iubit mai mult, acum dupa atata amaraciune sunt in stare sa ierte.
Primul vis al lui Iosif a fost ca 11 snopi se pleaca in fata lui si am vazut cum fratii lui vin si se pleaca toti in fata lui. Eu m-as fi urcat in car si as fi zbughit-o sa ma intalnesc cu Iacov (cu tata). Dar eu nu sunt Iosif. El isi trimite fratiii acasa cu bogatii si ramane pasiv (oarecum) in Egipt ca sa isi astepte tatal.
Si se implineste si al doilea vis cand tatal sau impreuna cu cei 11 frati se pleaca in fata lui. Pe cinci din ei ii prezinta lui Faraon si apoi il duce si pe Iacov.
Se intalnesc dupa 22 de ani si plang mult unul pe umarul celuilalt. Fratii lui Iosif sunt inlemniti la intalnirea asta. Daca Iosif ii va spune lui Iacov de prostia facuta de ei in Valea Dotan? Daca Iosif se va intoarce cu ochii in lacrimi spre ei si va spune: Auzi tata, stii de ce nu ne-am vazut noi 22 de ani si am mancat amar cu polonicul? Stii? Ti-au zis nenorocitii astia ce mi-au facut? Nu? N-au avut curajul sa faca asta? Chiar asa! Ce ti-au zis despre "disparitia mea misterioasa"? Ca m-au mancat animalele? Da, intr-un fel ei cam asa s-au comportat. Si ce au facut? Au venit sa planga cu tine? Pfoailei ... cata ipocrizie! Cata nesimtire! ... Tata, uite cum sta treaba. Eu sunt acum mare vedeta aici in Egipt si am sa te iau pe tine si pe frate-miu Beniamin la mine acasa iar la astia am de gand sa le platesc cu aceeasi moneda.
Dar scenariul acesta nu se desfasoara si Iosif nu spune nimic lui Iacov despre cum a fost vandut, despre ce a intampinat in Egipt. Efectiv sterge cu buretele tot. Mai bine sa nu stie Iacov de ce au fost in stare feciorii lui.
Iosif la nasterea lui Manase decisese sa stearga cu buretele trecutul, nu sa il ignore, nu sa se prefaca ca nu e in Egipt, ca dorul dupa tatal sau si dupa Beniamin nu e acolo in inima lui. Nu, a decis sa ierte, sa ii ierte pe rand ... pe fiecare in parte. Si apoi ... poate sa uite.
Acum cand s-au reintalnit erau schimbati cu totii. Fratii lui erau schimbati radical ... erau oameni maturi, erau in stare sa ierte, sa nu le mai sare mustarul cand vad favoritism si sa il accepte. Sun in tare sa sara unul in ajutorul celuilalt. Trecutul nu mai avea rost sa fie inviat. 22 de ani de suferinta fusesera suficienti pentru toti.
Iosif afla ca fratilor lui inca le e teama de el si ii linisteste din nou, ii reasigura ca i-a iertat, ii roaga sa se ierte pe ei insisi si sa lase trecutul sa fie trecut. Sa inceapa o noua etapa. Sa aibe un nou inceput.
Cand Il lasi pe Dumnezeu sa iti calauzeasca viata, cand decizi sa ierti, sa ingropi trecutul iertand viata se schimba. Devii binecuvantare uneori fara sa stii ... si nu numai pentru o singura persoana. Vad de la Iosif ca a devenit binecuvantare pentru tot Egiptul si apoi pentru familia lui.
Lasa ranile sa fie vindecate ... chiar de vor ramane semne!

6 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Comportament de adevarat frate care in dragoste, nu mai aduce norii ce au trecut cândva prin viata lui.
De excepţie caracterul lui Iacov, scos în avidenţa atat de clar su multă fineţe de tine Cella draga.
Doar binecuvantari!Elena.

cella spunea...

Nu i-a fost usor ... deloc, deloc, deloc.
Dar credinta in Dumnezeu a schimbat dragostea lui intr-o dragoste plina de iertare.
Mersi Elena!

Oana spunea...

@"Lasa ranile sa fie vindecate ... chiar de vor ramane semne"

Cella, e poate unul din cele mai intelepte indemnuri pe care le-am intalnit. Sa-l si aplic :)
Ganduri bune pentru tine... mereu!

cella spunea...

Oana,
sa stii ca nu e asa usor de aplicat ;). Dar, iti urez succes;)
Har in ceea ce faci iti doresc.

Ligia spunea...

Lasa ranile sa fie vindecate, un bun indemn pentru astazi! Multumim de ganduri.

cella spunea...

Si ales le las sa fie vindecare Ligia
... posibil si maine
... si tot asa ..