miercuri, 4 mai 2011

dupa ploaie si furtuna

Din cate inteleg eu din Rut 4, Naomi cand s-a intors si-a reluat pamantul sotului ei insa neavand urmasi de parte barbateasca care sa duca numele familiei mai departe trebuie sa ceara rascumpararea. Rascumpararea insemna de fapt ca ea vindea pamantul si un barbat din familia largita il cumpara, pe vaduva o lua de nevasta si primul baiat al acestui cuplu ducea numele mortului mai departe si era mostenitorul averii celui decedat.
Acum inteleg de ce nu merge Naomi sa ceara rascumpararea. Varsta biologica nu ii mai permitea sa mai aibe copiii, deci mostenirea nu putea sa mearga mai departe prin ea. De asta o trimite pe Rut. Abia acum realizez ca de fapt ideea era ca numele familiei sa fie dus mai departe, pastrat si nu individul in sine. Copilul ce-l va naste Rut, de fapt va duce numele bunicii lui mai departe, se specifica clar ca Naomi i-a fost ca o mama. Obed a fost mostenitorul, salvatorul familiei lui Naomi.
Boaz merge la poarta cetatii considerat in acea vreme un soi de loc de intalnire unde se tratau afacerile, negocierile. Exact atunci trecea pe acolo si cel ce avea drept de rascumparare pentru Naomi. Nu ni se spune numele lui insa reiese clar ca nu si-a facut datoria fata de familie asa cum trebuie. Cand Boaz il intreaba daca e ruda apropiata, el raspunde afirmativ si spune ca va rascumpara pamantul, il va cumpara de la Naomi. Era clar ca putea sa o ia de nevasta pe Naomi si toata mostenirea sa ii revina familiei lui fiind deplin costient ca nu va avea niciodata copiii cu aceasta. Insa Boaz ii reaminteste sau ii specifica ca odata cu pamantul lui Naomi va trebui sa cumpere si pe cel al lui Rut. Atunci, ruda aceasta fara nume specificat se "trezeste" si spune ca nu poate face asta. Renunta in favoarea lui Boaz in fata celor 10 batrani din cetate si in fata multimii adunate la negociere.
In fata martorilor vazuti si nevazuti Boaz spune: "Astăzi sunteţi martori că am cumpărat din mâna lui Naomi tot ce a aparţinut lui Elimelek, lui Chilion şi lui Mahlon.De asemenea, pe moabita Rut, văduva lui Mahlon, am cumpărat-o de soţie, ca să păstrez numele mortului în cadrul moştenirii lui, astfel încât să nu se şteargă numele acestuia dintre rudele lui şi din cetatea sa. Sunteţi martori astăzi!" Rut 4:9-10

A fost o nunta iar dupa ceva vreme s-a zvonit in cetate ca Rut e insarcinata si ca apoi a nascut. Pana acum nu pricepeam de ce vecinele o laudau pe Naomi pentru acest copil. Ce treaba are Naomi cu el? Biologic vorbind nu e nici un soi de ruda cu el. Legal insa, Obed este mostenitorul, cel care salveaza numele familiei, cel ce il va duce mai departe. „Binecuvântat să fie Domnul, Cel Ce nu te-a lăsat astăzi fără un răscumpărător. Fie ca numele lui să fie vestit în Israel! El îţi va reînviora sufletul şi va fi sprijinul bătrâneţii tale, căci l-a născut nora ta care te iubeşte şi care preţuieşte pentru tine mai mult decât şapte fii.“
Dincolo de incalceala asta legala si traditionala cred ca Rut nu ii era indiferenta lui Boaz, a studiat-o si protejat-o pe pamantul lui din mila, apoi din respect. Impresionat de devotamentul acesteia fata de soacra ei se trezeste dragostea si responsabilitatea in el facandu-l sa actioneze. Nu il vad un profitor, ca daca era asa, imediat ce Naomi si Rut ar fi aparut in cetate, el le-ar fi luat in primire cu cererea de rascumparare.
Boaz a fost un barbat care stia legea leviratului si implicatiile acesteia, a respectat-o, a actionat conform ei. Imi place aici un aspect de care Boaz habar nu cred ca a avut. El este descendentul lui Peret, una dintre cele mai vestite familii. Nu era vestita pentru bogatie si faima ci pentru binecuvantare familiala. Peret a fost copilul lui Iuda, fiul lui Iacov cu nora lui, cu Tamar. Legea leviratului o gasesc prima data  mentionata in familia lui Iuda. 
Ce sau cine a fost Obed de trebuie mentionat si remarcat in istoria omenirii? "El a fost tatăl lui Işai, tatăl lui David. Aceştia sunt descendenţii lui Pereţ: din Pereţ s-a născut Heţron, din Heţron s-a născut Ram, din Ram s-a născut Aminadab, din Aminadab s-a născut Nahşon, din Nahşon s-a născut Salmon, din Salmon s-a născut Boaz, din Boaz s-a născut Obed, din Obed s-a născut Işai, iar din Işai s-a născut David." A fost bunicul lui David.

Niciun comentariu: