joi, 5 mai 2011

ziua barbatului

O gramada de oameni comenteaza ca Ziua barbatului e inca un motiv de betie si depravare, de afisare fara jena a sexualitatii, de ...lene. "Ca sa vezi, acu s-au mai trezit sa sarbatoreasca si ziua asta ... altceva mai bun nu au de facut, sarbatorit?". Dincolo de ironii si remarci rautacioase cred ca initiativa este una buna. Citeam mai inainte ca pe 9 mai e ziua tatilor si azi e a barbatului. 
Barbat inseamna conform dex=ului: "Persoană adultă de sex masculin. ♦ Om în toată firea. Soț. Curajos; voinic; harnic, activ." Iar un tata este un "Bărbat care are copii; nume pe care i-l dau acestui bărbat copiii săi când i se adresează sau când vorbesc despre el ori pe care și-l dă el însuși când vorbește cu copiii săi; taică, părinte, tătân, babacă."
Citind Biblia vreau sa descopar personajele dincolo de poveste si istorie. Ma gandeam acum la Adam, primul barbat din istoria omenirii. Unul dintre cei mai destepti oameni din punctul meu de vedere, a fost inzestrat de Dumnezeu cu inteligenta, afectivitate, glas, auz, pipait, vorbit, emotivitate, credinta ... i-a suflat suflare de viata si l-a facut om viu. Apoi i-a dat o femeie care i-a devenit sotie. Istoria merge mai departe cu cei doi baieti ai lor: Adam si Cain. O istorie ce nu termina cu un final fericit.
Merg mai departe observand pe Noe, Avraam si Lot, Isaac, Israel, Iosif si cei 11 frati ai sai, Moise si Aaron, Iosua, Ghedeon, Samson, Boaz si ....urmeaza sa ii observ si pe ceilaltii. Pot sa vad clar diferente intre ei insa in aceasta epoca a egalitatii intre sexe pot rapid sa vad niste diferente intre femei si barbati: puterea fizica, echilibrul emotional de nestabilizat de fluctuatiile emotivitatii si altele.
Nu am cunoscut personal nici pe Adam, nici pe Avraam, nici pe Boaz insa am cunoscut barbati cu calitati si abilitati pe care nu am putut sa nu le remarc: bunatatea, sensibilitatea, statornicia in relatii, discernamantul. Unii din ei sunt poetici, unii sunt cu capul in nori, unii sunt realisti, unii sunt incapatanati, unii parca merg numai impinsi de la spate insa nici unul din ei nu este fara nici o calitate pozitiva.
Multumesc Domnului pentru barbatii pe care i-a asezat langa mine, pentru cei cu care am interactionat dincolo de "buna ziua", cei care m-au lasat sa ii "citesc, studiez", cei care au avut rabdare cu mine cand mintea parca imi era in concediu, pentru cei cu care am luptat pentru ideile ce le aveam si nu conta cine castiga, ci conta schimbul de idei si descalcirea acestora.
Nu exista barbatul perfect, cum nu exista nici femeia perfecta. Dar, multumesc Domnului pentru toti imperfectii care mi-au devenit prieteni, cu care pot plange, rade, pot fi eu cea fara masti, fara fandoseli ...
Multumesc ca m-au lasat sa le pun intrebari, s-au lasat provocati sa fie intrebati, au cautat impreuna cu mine raspunsuri, au raspuns provocarii de a fi combatuti, uneori batuti crunt in idei :D.
Multumesc Domnului pentru ca de la ei invat o altfel de sensibilitate, ca nu s-au considerat niste papa lapte cand au avut curajul sa isi arate emotiile plangand devenind vulnerabili, ca au avut incredere in mine si si-au spus off-urile ....
Lumea ar fi urata fara ei.Nu pot sa imi inchipui cum ar fi fara glasurile lor mai sonore, fara bataile baietilor si chiotele scoase la jocurile cand isi inchipuie ca-s mari, viteji, bravi razboinici. Am fi vaduvite de un punct de vedere echilibrat si care sa intoarca situatiile din viata noastra cu susul in jos. Gandesc diferit, actioneaza diferit, merg altfel decat noi si e normal sa fie asa. Ar fi anormali daca s-ar comporta ca niste femei ...
Nu se acorda zi libera, oficial, legal, juridic insa daca azi e ziua lor, a celor ce sunt barbati (nu vreau sa fiu sadica azi) vreau sa le spun: La multi ani! si sa le multumesc prietenilor mei din toate colturile lumii pentru tot ceea ce sunt si reprezinta pentru mine. Dragii mei, nu pot sa imi inchipui cum ar fi viata mea fara voi si multumesc Domnului pentru fiecare dintre voi!

2 comentarii:

Unknown spunea...

Multumesc!>:d<

cella spunea...

Cu drag Oti;)